TÜBİTAK, son beş yılda destek verdiği 6 bin bilimsel proje arasından seçtiği 150 başarılı projeyi kamuoyu ile paylaştı.
TÜBİTAK, destek verdiği projelerden elde edilen başarıları kamuoyuna açtığı etkinliğin ikincisini Ankara'nın ardından İstanbul'da düzenledi.
''TÜBİTAK Başarı Öyküleri Paylaşım Günleri'' adı altında yapılan toplantılarda, 2005-2010 yılları arasında başlamış ve tamamlanmış, TÜBİTAK destekli yaklaşık 6 bin proje arasından seçilen 150 proje kapsamındaki deneyim ve başarılar projelerin sahipleri tarafından paylaşıldı.
İstanbul'daki etkinlikte, TÜBİTAK tarafından desteklenmiş 60'ın üzerinde sanayi projesi kamuoyuna duyuruldu.
TÜBİTAK'ın Ankara'nın ardından İstanbul'da düzenlediği etkinlikte, iki milyon sayfalık dokümanı küçük bir alana kaydeden teknolojiden, sessiz ve tasarruflu çalışan çamaşır makinesine, hipertansiyon tedavisi için geliştirilen ilaçlardan nano ürünlere kadar onlarca proje görücüye çıktı.
Bu projeler arasında bulunan ''Etkin Sayısal Arşivleme Sistemi'' projesini yürüten Dijital Planet Genel Müdürü Adnan Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörü 10 yıldır pek çok ilkle tanıştırdıklarını anlattı.
Kişiye özel kredi kartı ekstreleri, elektronik fatura gibi kavramların da Türkiye ile tanıştırılmasında katkıları bulunduğuna işaret eden Vural, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri projelerinde, faturaların orjinal formatta uzun süre saklanması için yeni bir uygulama geliştirdiklerini belirtti.
Bu uygulamayla iki milyon sayfalık bir dokümanın bir USB belleğin küçük bir alanında saklanmasını sağlayabildiklerini bildiren Vural, ayrıca milyonlarca sayıdaki elektronik faturanın sıkıştırılarak, sayısal imzanın bozulmadan saklanabildiğini ifade etti.
Projelerinin yüksek hacimleri hedefleyen yüksek bir teknoloji olduğunu dile getiren Vural, projenin Türkiye'nin yanı sıra dünyada da bir ilki başardığını bildirdi.
-''AGRESİF REKABETİN YOLUNU AÇTI''-
Arçelik A.Ş Ar-Ge Direktörü Cemil İnan da ''Yeni Enerji Etiketi Gerekliliklerine Uygun, Sessiz, Hijyenik, Hızlı, Verimli Ürünlerin Çamaşır Makinesi Ürün Gamına Yaygınlaştırılması'' isimli projeye ilişkin bilgi verdi.
Avrupa'daki rekabetin önüne geçmek amacıyla yaptıkları projelerinde enerji tüketimi A sınıfından yüzde 30 daha az olan bir çamaşır makinesi üretildiğini bildiren İnan, projenin bir ürün ailesi oluşturma hedefine dönük olarak yürütüldüğünü söyledi.
Dünyanın en çevreci ürünlerini yapma iddiasında olduklarını dile getiren İnan, ''Dünyanın en az enerji tüketen ürünlerini yaparken bizim dünyaya kafa tutmamıza neden olan TÜBİTAK TEYDEB desteklerine de teşekkür ediyoruz. Bu yolculuğumuzda TÜBİTAK projemizi destekleyerek, bizim daha güçlü şekilde, daha geniş kadroyla daha agresif rekabetimize fırsat tanıdı. Projemizin içinde gerek hakemlerle, projedeki hassasiyetleriyle proje kültürümüzün gelişmesine büyük katkı verdi. Ar-Ge'yi sadece Arçelik için değil tüm Türkiye için yapıyoruz'' diye konuştu.
-İŞTE GÖRÜCÜYE ÇIKAN PROJELER-
Etkinlikte, TÜBİTAK tarafından desteklenerek kimi ürüne dönüşmüş, kimi de halen geliştirilen ürünler görücüye çıktı.
Tamamı birbirinden ilginç özelliklere sahip projeler arasında TSK'nın zırhlı muharebe aracı ihtiyacı için FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ''Yüksek hareket kabiliyetli, lastik tekerlekli PARS 6X6 aracı'' projesi, Türk savunma sanayine önemli katkı veren projeler arasında yer aldı.
Etkinlikte, Fiberlast Fiber Lazer Sistemleri Ltd. Şti. tarafından geliştirilen ''Nanosaniye darbeli fiber lazer malzeme işaretleme sistemi'' projesi, Mobilera Bilişim ve İletişim Teknolojileri A.Ş. tarafından geliştirilen ''Giyilebilir Bilişim Sistemleri'' ile mobil çalışanları güçlendirme projesi, Abdi İbrahim İlaç Sanayi A.Ş. tarafından geliştirilen ''Hipertansiyon tedavisinde etkili ilaç kombinasyonu geliştirilmesi ve pilot üretimi'' projesi, İontek İlaç A.Ş. tarafından geliştirilen ''Ailesel kanser tanısında uzman sistem uygulaması'' projesi, Altıparmak Gıda Sanayi tarafından geliştirilen ''Farklı coğrafi ve bitkisel orijinli balların kristalleşme özelliklerinin tespit edilerek krem bal olarak değerlendirilmesi'' projesi ile Prof. Dr. Enis Çetin'in yürüttüğü ''Bilgisayarlı görmeye dayalı orman yangını bulma ve izleme sistemi'' projesi ve Baykar Makine A.Ş. tarafından geliştirilen ''Sabit kanat taktik insansız hava aracı sistemi'' projesi de dikkat çekici projeler arasında yer aldı.
Etkinlikte ayrıca TÜBİTAK enstitülerinde yürütülen projelere de yer verildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Araştırmacısı Doç. Dr. Sezen Arat'ın yürüttüğü ''Anadolu yerli sığır ırklarının klonlanması'' projesi, MAM Enerji Enstitüsü tarafından Ford Otosan için gerçekleştirilen ''Hafif Ticari Hibrid Araç Geliştirilmesi Projesi'', Malzeme Enstitüsü'nce Anadolu Tıp Teknolojileri için gerçekleştirilen ''İntraoküler ve kontakt lens teknolojisinin geliştirilmesi'' gibi onlarca proje de paylaşıma sunuldu.
-''YAPTIĞIMIZ EN VERİMLİ İŞ...''-
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, etkinlikle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenmiş özel sektör projelerinden aldıkları güzel haberleri kamuoyu ile paylaşmayı hedeflediklerini anlattı.
Kendilerine bu tür faaliyetleri neden düzenlemediklerine ilişkin çeşitli sorular geldiğini aktaran Bakan Aydın, ''Bu kadar başarılı olduğunuzu ilk defa duyuyoruz diyorlar. Demek ki herşeyin bir zamanı var. Bu zaman geldi. Biz hükümet olarak yönetim tarzımız olarak aldığımız kararın bir uzantısı bu'' dedi.
TÜBİTAK'ın Türkiye genelinde yürütüğü ar-ge toplantılarına değinen Aydın, illerin tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek devletin bu alana yaptığı imkanları anlattıklarını belirtti. İllerin de çeşitli sıkıntıları da bu yolla öğrendiklerini dile getiren RAydın, ''Tam iki seneyi buna ayırdık ve benim kanaatimce benim yaptığım en verimli işlerden biri bu oldu'' dedi.
İl Yenilik Platformları ile de şehirlerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini ortaya çıkarmaya dönük faaliyetler yürüttüklerini belirten Aydın, bu çalışmanın sonunda planlamadan sorumlu bakanlıkla birlikte bölgeler bazında yeni planlamalar yapacaklarını bildirdi.
-''YETİŞMİŞ ÇOCUKLARIMI GÖRÜYORUM...''
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, etkinlikle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, destek verdikleri projelerin sergilenmesine ilişkin görüşlerini, ''Aslında yetişmiş çocuklarını görmek gibi bir heyecan duyuyorum. Çünkü bu projeler bir anlamda bizim bebeklerimizdi. Ama artık bebek olmaktan çıkmış ve erişkin hale gelmiş projeler'' sözleriyle anlattı.
Araştırma yapmanın önemine değinen Yetiş, ''Etkinlikte araştırmaya yapılan bir yatırımın zamanında on, zamanında yüz ve bin getirdiğini göstermek farkındalığını, yaratmayı amaçladık'' dedi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen her projenin kamuoyu ile gizlilikler nedeniyle paylaşılamadığına işaret eden Yetiş, etkinlikteki projelerin bu nedenle sınırlı sayıdaki projeler olduğunu söyledi.
Projelerin hayata geçirilmesinin ülke için önemli olduğunu vurgulayan Yetiş, böylece istihdamın ve ihracatın arttığını, ithalata giden ödemelerin yurt içinde kalmasının sağlandığını ve vergi gelirleri açısından büyük getiriler sağladığını sözlerine ekledi.
AA