Tüfenkci: Rusya'nın tutumu değişmezse biz de bazı yaptırımlara gidebiliriz

Tüfenkci: Rusya'nın tutumu değişmezse biz de bazı yaptırımlara gidebiliriz
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın uçağının düşürülmesinin iki ülke arasındaki ticarete olumsuz yansımasıyla ilgili konuştu. Tüfenkci, "Uçak düşürülmesi olayında bizim haklılığımız ortadadır. Biz iki ülke halkının zararına olan ambargonun sürmesinden yana değiliz. İki ülke halkının zarar görmesini istemiyoruz. Biz hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Mallara ambargo da koymadık. Ancak Rusya'nın bu tutum ve davranışları değişmezse biz de kendimize göre bazı ekonomik tedbirleri, yaptırımları uygulayabiliriz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gürcistan'ın Batum kenti üzerinden Sarp gümrük kapısına gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Tüfenkci, Batum Havalimanı'nda Artvin Valisi Kemal Cirit tarafından karşılandı. Batum'da Gürcistan heyeti ile görüşme yapan Bakan Tüfenkci, ikili ilişkiler çerçevesinde görüş alışverişinde bulundu. Buradan Sarp gümrük kapısına gelen Bakan Tüfenkci ve beraberindekileri, tampon bölgede Gürcistan heyeti uğurladı. Tüfenkci, gümrük kapısı VİP salonunda Artvin Valisi Kemal Cirit ve ilgili birim yetkililerinden brifing aldı.

Vali Kemal Cirit, gündem ile ilgili kısa bir açıklama yaparak, şu bilgileri verdi: "Sarp sınır kapısı bilindiği gibi Kafkaslar'a açılan bizim en önemli kapımız. Kara hudut kapıları arasında da yer alan ilk kapı durumunda olmasından dolayı sosyal ilişkiler, kültürel ve ekonomik ilişkilerimizde ön sırada yer alıyor. Sarp gümrüğümüz 2015 itibarıyla günlük 17 bin kişi yıllık yaklaşık 6 milyon kişi gidiş ve geliş yanı giriş ve çıkış yapılmaktadır. Yaklaşık 1.100 bin araç trafiği söz konusu. Bu yoğunluk ülkemizin dışarıya yapacağı hem ziyarete hem de ekonomik ilişkiler anlamında önemli bir pozisyon durumundadır. Sarp sınır kapımız sizin de bildiğiniz gibi yeni bir yapılandırma surecinin devam ettiriyor. Ayrıca Camili bölgemizdeki geçiş kapımız, çok önemli bir durum arz etmekte. Kış aylarında kardan ötürü yol kesildiğinde bizim Macahel bölgesinde Camili bölgemizden hasta geçişleri pasavanlarla (giriş-çıkış belgesi) sağlanmakta. Buradaki yolla ilgili olarak biz karşı tarafa önerilerimizi ilettik. Acara Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı, 2016 yılı içerisinde buradaki yolu yapacaklarını, bize geçen hafta yaptığımız görüşmede bir kez daha ifade ettiler."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, brifing öncesi basına yaptığı kısa açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Burada gelmeden önce Gürcistan Maliye Bakanı ile yaptığımız görüşmeler gerçekten verimli geçti. Görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve gümrük arasındaki iş birliğimizin tüm boyutlarını ele aldık. Bugüne kadar devam eden ilişkilerimizin daha ileriye nasıl götüreceğimizi konuştuk. Karşılıklı olarak sınır kapılarımızı, mevcut durumlarını ve gelecekte neler yapabileceklerimizi istişare ettik. İki dost ülkenin bakanları olarak hudut kapılarımızın düzgün ve sorunsuz işleyişin gerekli tüm tedbirlerini alma noktasında mutabık kaldık. Bugünkü durumda yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bir araca geçiş vermektedir. Bu haliyle yolcu sayısı itibarıyla Türkiye'nin en büyük kara hudut kapılarından birisidir. Bugünkü ziyaretimizi bir vesileyle Sarp hudut kapısına yaptık. Burada işleyişe göre de heyetle beraber kapının daha iyi çalışabilmesi için alınan tedbirleri belirleyip ona göre çalışmalar yapacağız. Çıldır Aktaş Kapımız coğrafi şartlar ve iklim sorunları nedeniyle maalesef daha az kullanılabilmektedir. Bu avantajımızı 18 ekim 2015'te açılan Çıldır Aktaş Kapısı'ndan kullanacağız. Bu kapı saat 08.00- 21.00 arası çalışmaktadır. Bahar aylarında birlikte 24 saate çıkarmak istiyoruz. 7/24 çalışacaktır. Böylece hem buradaki mevcut kapılarımızın yükü azalacak hem de bu kapı Azerbaycan ve Orta Asya'ya açılan kapı olarak daha kısa bir durum hale gelecektir. Amacımız bu bölgedeki ticaretimizi tek kapıya mahkûm olmaktan kurtarmak ve bu bölge için vatandaşımız ekonomik olarak ulaşım sağlamış olacaktır. Bakü-Tiflis-Kars yolu buradan geçtiği dikkate aldığımızda sınırın iki tarafı da bölgenin en önemli lojistik hale gelecektir."

Bakan Tüfenkci, bir gazetecinin, 'Rusya'nın uçağının düşürülmesiyle yaşanan gerginlik, iki ülke arasındaki ticarete olumsuz şekilde yansıdı. Bu durum ne zamana kadar sürer?' sorusuna şu cevabı verdi: "Sorunların iyi bir diyalogla çözülmesini hep arzu ettik. Bu sorunların diyalogla çözülmesi anlamında gerek Cumhurbaşkanımız, gerekse Başbakanımız yapmış oldukları açıklamalarda belirttikleri gibi iki ülkenin dostlukları çok eskilere dayanıyor. Uçak düşürülmesi olayında bizim haklılığımız ortadadır. Biz iki ülke halkının zararına olan ambargonun sürmesinden yana değiliz. İki ülke halkının zarar görmesini istemiyoruz. Biz hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Mallara ambargo da koymadık. Ancak Rusya'nın bu tutum ve davranışları değişmezse biz de kendimize göre bazı ekonomik tedbirleri, yaptırımları uygulayabiliriz. Bazı şeyleri zaman gösterecek. Yine söylüyorum; önemli olan iki ülke halkının ekonomik olarak zarar görmemesidir." CİHAN
23 Aralık 2015 17:14
DİĞER HABERLER