Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve emeklilerinin merak ve heyecanla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0,51 düşüşle açıklanmasının Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bir mucizesi olduğunu belirtti.
TÜİK tarafından bugün açıklanan rakamlara göre Haziran ayı enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 0.51 düşerek, 2015 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4,76 oldu. Bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılacak artış yüzde 4,76.
Rakamlar analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçlar çıktığını aktaran Zengin, yazılı basın açıklamasında şunları dile getirdi:
"Birincisi, Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşmüş olmasıdır. Enflasyon oranı hangi yılın Ramazan ayında düştü ki bu yıl da düşmüş olsun. Ramazan ayı, başta et ve et ürünleri olmak üzere gıda maddelerinin fiyatlarının yükseldiği bir aydır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle sebze ve meyva fiyatlarındaki mevsimler düşüşlerin genelleştirilmesindeki mantığı çözebilmek mümkün değildir. Bunun yanısıra. lokanta ve oteller harcama gurubunda 1,09 artış, gıdada ise 2,79 düşüşün izahı da mümkün değildir. Etin, pirincin, bulgurun, makarnanın, çayın, yağın ve benzeri özellikle dar gelirli ailelerin temel mutfak kalemlerin fiyatları geçen aya göre yüzde 2,79 oranında nerede düşmüştür? Mevsimsel olarak sebze ve meyva fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK 78 milyon Türk vatandaşının vejeteryan olduğunu zannetmektedir."
Zengin TÜİK'e göre alkollü içecekler ile tütünde düşüş görüldüğünü anlatırken, "Düzenli aralıklarla fiyatları Hükümet tarafından belirlenen alkollü içecekler ile tütün fiyatlarında düşüş olduğunu açıklamak açıkça Hükümeti tekzip etmektir. Anlaşılan alkollü içecekler ile tütün fiyatlarındaki düşüş Haziran ayı enflasyonunu sarhoş etmiştir. Enflasyon oranının eksi yöndeki düşüşünün açıklanmasının, tam da memurlar ile Hükümet arasında 1 Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesine denk getirilmesidir. 2014 yılında enflasyon farkları ödenmeyen ve yıllardır büyümeden refah payı alamayan memur ve emeklilerine, toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde TÜİK üzerinden mesaj vermek kimsenin haddi değildir." ifadelerini kullandı.
"TÜİK'in enflasyon oranları ile oynayarak, haklı talepleri hafifletmek gibi bir görevi yoktur ve olamaz." şeklinde konuşan Zengin, kamu işçisine 2015 yılında iyileştirme ve yedinci ikramiye ile birlikte verilen yüzde 11,3 oranındaki artışın; hakkaniyet, adalet ve eşitlik gereği memurlara ve emeklilerine de verilmek zorunda olduğunu, bu nedenle 2015 yılının geri kalan kısmı için kesinlikle revize bir toplu sözleşme imzalanması talebinde bulundu.
BASKGenel Başkanı Bayram Zengin, Memur-Sen ile imzalanan toplu iş sözleşmesi gerekçe gösterilerek ve enflasyon rakamları bahane edilerek memur ve emeklilerinin en haklı taleplerini göz ardı etmeye kimsenin yeltenmemesi ikazını yaparak, "Buradan masaya oturacak sendika ve konfederasyonları da uyarıyorum: Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine, ciddiyetten uzak enflasyon ve bütçe öngörüleri ve kapsam dışı konularla değil, hükümetin memur ve emeklisinden kaçırarak diğer kesimlere aktardığı ve açıkça haksız zenginleşme olan kaynaklar ortaya konularak başlanmalıdır." dedi.
"TÜİK, VATANDAŞLARA ALIŞVERİŞ EDECEKLERİ ADRESLERİ GÖSTERSİN"
Zengin değerlendirmesini, "TÜİK yetkilileri hükümet kurma çalışmaları öncesinde ekonomik göstergelerle oynayarak, yeni hükümet döneminde koltuklarında kalmak için göz boyamaya devam ettiklerini düşünmek istemiyoruz. Memur ve memur emeklileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı TÜİK'e başvurarak; enflasyon oranındaki düşüşü belirledikleri büfeler dahil dükkan, manav, mağaza, AVM ve benzeri ne kadar alışveriş mekanı varsa, o mekanların adres bilgilerinin açıklanmasını istemeye çağırıyorum. Ve buradan kendileri de memur olan TÜİK yöneticilerine; milyonlarca insanın vebalini taşıdıklarını, bilerek ve isteyerek geçekleştirecekleri ekonomik operasyonlar nedeniyle kendilerine hakkımızı helal etmeyeceğimizi de ifade etmek istiyorum." ifadeleriyle tamamladı.
CİHAN