Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm gelirinin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamın çok üzerinde olduğunu söyledi.
TÜİK'e göre turizm gelirinin 23 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Günay, "Bütçedeki net hata payının 5 milyar doları turizm kaynaklı. Bunu da eklersek gerçek turizm gelirimiz 28 milyar dolar." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin 23 milyar dolar olarak açıklanan yıllık turizm gelirinin, gerçekte bu rakamın 5 milyar dolar üzerinde olduğunu söyledi. İstanbul'da otel oda fiyatlarının artık Avrupa'yı yakaladığına dikkat çeken Bakan Günay, bunlara rağmen sektörün elde ettiği belirtilen gelirin düşük gösterildiğini vurguladı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan 2012 Turizm Zirvesi'nde konuşan Bakan Günay, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanarak açıklanan rakamların yanlış olduğunu ifade etti. TÜİK'in sınır kapılarında yaptığı anketlerden yola çıkarak verileri hesapladığını anlatan Günay, "TÜİK'in açıkladığı 23 milyar doların üzerinde bir gelir ama bu rakam gerçeğin altında bir rakam. TÜİK'in hesabına göre açıklanan resmi rakamdan daha yukarıdayız. TÜİK'in rakamları yılda 4 kez sınır kapılarında anket ile elde edilen verilerden ortaya çıkıyor. 20 küsur soruyu soruyorlar. Gelişigüzel sorulardan yapılan akıl yürütme bunlar. Kıymetli eşya, gayrimenkuller yoktu, hâlâ yok." dedi.
Bakan Günay doğru hesabı ise şöyle anlattı: "TÜİK'in hesabında ne VIP ne CIP yolcuları ne çarşı alışverişleri ne gayrimenkul satışları hesaba katılıyor. Biz Maliye Bakanı Şimşek'le bir hesap yaptık. Gelirler en az 5 milyar dolar daha fazla çıktı. Bütçedeki net hata payının asgari yarısı turizmden kaynaklanıyor. Bu da 5 milyar dolar. Bunu da eklediğiniz zaman turizm geliri 28 milyar doların üzerinde."
Konuşmasının ardından gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine de Bakan Günay, TÜİK ile bu konu üzerine bir müzakere süreci başlattıklarını ifade etti. Günay, "Bazı tezlerimizi kabul ettiler. Şu anda tur operatörlerinin Türkiye'ye bıraktığı payın yükseltilmesi konusunda yeni bir çalışma başlatacaklar. Birkaç kaleme daha bakacaklar. Bu ciddi sorun oluşturur diye TÜİK, gelirleri kademeli yükseltecek sanırım." şelinde konuştu.
Çevreyi, suyu ve enerji kullanımını dikkatsiz kullanan kuruluşlardan desteklerini çekeceklerini açıklayan Bakan Günay, "Bundan sonra 100 milyon liralık enerji desteğimizi enerjiyi ve suyu israf etmeyen kuruluşlara vereceğiz. Çünkü Türkiye'nin doğasını, tarihini korumazsak belki şimdi turizm yapmaya devam edebiliriz ama 10 yıl sonrasında ağırlayacak turist bulamayız. Rant hırsına tarihi teslim edersek bu büyük tehlikedir." diye konuştu.
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü de, "2012 yılında 33 milyon turisti aşarız. Ama asıl sayıları değil, turizmi tüm yıla yaymayı planlamalıyız. Tanıtım parasını da kısmamak lazım. Sayı arttıkça tanıtım parası da artmalı. BMW, Coca-Cola reklamları gibi." diye konuştu. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise "Yatak kapasitesi 110 bini aştı. Yat limanlarına özenirdik, 33 tanesine sahip hale geldik. Kongre turizminde İstanbul ilk 10'a girdi. Bankalar artık bize itibar ediyor. Patronlar artık sektöre itibar ediyor." şeklinde konuştu. Türkiye'ye 2011 yılında 31 milyon 400 bin turist geldiğini belirten Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ise, "Türkiye geçen yıl turizmde yüzde 9,86 büyüdü. Avrupa'ya en fazla turist getiren ülke Türkiye oldu." diye konuştu. THY Satış ve Pazarlama Müdürü Faruk Çizmecioğlu da, "2012 hedefimiz 38 milyon yolcu. Geçen yıl transit dışında Türkiye'ye getirdiğimiz yolcu sayısı 8 milyon. Bunun büyük kısmı işadamı ve turist. Bangladeş'e uçmaya başlayınca 3 bin olan yıllık yolcu sayısı 23 bine yükseldi. Eskiden Brezilya'dan 53 bin kişi gelirken uçuşlarımızla bu sayı 89 bine çıktı." dedi.