Tüketici Güvenliği Derneği, EPDK hakkında suç duyurusunda bulundu

Tüketici Güvenliği Derneği, EPDK hakkında suç duyurusunda bulundu
Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda kurumun Vangölü Elektrik Dağıtım (VEDAŞ) firmasına hukuka ve alınan kararlara aykırı olarak ayrıcalık sağlandığı belirtildi. Firmanın karşılaması gereken kayıp kaçak bedelinin tüketicilere yüklendiği vurgulandı.

TGDER ve Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) yetkilileri birlikte İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek savcılığa dilekçe verdi. Adliye önünde açıklama yapan TBF Genel Başkan Yardımcısı ve TGDER Genel Başkanı Murat Köse, yasa ile verilen görevin odak noktasının tüketici olduğunu belirtti. Köse, EPDK'nın bugüne kadar ki uygulamalarının tüketici çıkarlarını korumaktan çok firmaları kollayan bir nitelik kazandığını savundu.

Köse, "Bilindiği gibi ülkemizdeki elektrik dağıtım işi özelleştirme ile 21 firmaya devredilmiş, ihale koşulları arasında firmalara verilen kayıp kaçak hedeflerini tutturmaları, hedefin gerisinde kalan firmanın da bu miktarı zarar yazması, hedefi aşan firmanın da gelir hanesine kaydetmesi yer almıştır. Vangölü Elektrik A.Ş. lehine verilen ve 21 dağıtım firması ve milyonlarca tüketici aleyhine bir durum oluşturmuştur." dedi.

Alınan karara göre kendisine verilen kayıp kaçak hedefinin gerisinde kalan VEDAŞ'ın oluşan zararı karşılaması gerekirken EPDK'ya mücbir sebep gerekçesiyle başvurduğunu kaydeden Köse, firmanın kayıp kaçak hedefinin revize edilmesini istediğini söyledi. EPDK tarafından firmanın bu talebinin olumlu karşılanarak kayıp kaçak oranının geçmişe yönelik revize edildiğini belirten Köse, "Buna göre 2015 için yüzde 21.97 olan rakam yüzde 59.68 e çıkarılmıştır. EPDK verilen bu kararı ile verilen hedefi tutturmak için yatırım yapmayan gerekli mücadeleyi vermeyen VEDAŞ'a torpil yapmakta. Bir yandan 21 firma arasındaki rekabet ortamını haksız olarak sonlandıracak bir uygulamanın önünü açmakta. Öte yandan daha önemlisi firmanın tutturamadığı kayıp kaçak bedeli nedeniyle oluşan faturayı tüketicinin sırtına yüklemektedir." diye konuştu.

Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın soru önergelerine verdiği cevaplarda 2015 yılından itibaren kayıp kaçık hedefine ulaşılarak tüketicinin sırtındaki yükün azalacağını belirttiğini hatırlatan Köse, "38 milyon aboneye yansıması gereken indirim yerine yeni fatura çıkarılmıştır." dedi.

Hukukun temel ilkelerinden olan 'geçmişe yürürlü olmama' ilkesini ayaklar altına alan, adı 'hedef' olan bir rakamın geriye doğru revize edilmesini skandal olarak niteleyen Köse, "Karara imza atan EPDK üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma ve kuruluş yasasına aykırı davrandıkları düşüncesiyle suç duyurusunda bulunuyoruz." şeklide konuştu.

Dilekçede EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve 8 üye şüpheli olarak gösterildi.
CİHAN
09 Eylül 2015 14:50
DİĞER HABERLER