Tüketilen 20 milyar KWH elektriğin 12 milyarı boşa gidiyor

Güneydoğu'da yıllık tüketilen 20 milyar KWH elektriğin 12 milyarının aşırı yüklenme nedeniyle boşa gittiği belirtiliyor. Dicle EDAŞ'ın dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta iki ayda elektrik tüketimi 2 kat arttı. 2 ay önce günlük 35 milyon KWH elektrik tüketen bölge, tüketimi 70 milyon KWH'ye yükseltti. Aşırı yüklemeler nedeniyle 2 yılda 2 bin 500 trafonun yandığı bölgede elektriğin yarısından fazlasının boşa gittiği saptandı.

Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde özellikle de elektrikle ısınma alışkanlığı nedeniyle enerji talebi had safhaya ulaştı. Dicle EDAŞ sorumluluk bölgesinde daha 2 ay öncesine kadar 35 milyon KWH'nin altında olan günlük enerji tüketimi, kar düşüp, hava sıcaklığı eksiye düştükten sonra bir anda 69 milyon KWH'ye kadar yükseldi. Isınmada kullanıldığı için tavan yapan elektrik tüketiminin, tarımsal sulamanın yapıldığı temmuz ayındaki tüketimin dahi üzerine çıktığına dikkat çekiliyor.

YARISINDAN FAZLASI BOŞA GİDİYOR

Tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 75'i kayıt dışı olan 6 ilde, en büyük sorun ise israf. Dicle EDAŞ yetkilileri tarafından yapılan hesaplamalara göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta bir yılda tüketilen yaklaşık 20 milyar KWH elektriğin 12 milyar KWH'si aşırı israf nedeniyle boşa gitti.

2 YILDA TOPLAM 2467 TRAFO YANDI

Özellikle kış aylarında aşırı yüklenme nedeniyle 2 yılda yaklaşık 2 bin 500 trafonun yandığı belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların ısınmak için elektrikli ısıtıcılara yöneldiğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Isıtıcılarda kullanılan elektrik maalesef sayaç dışından ve kaçak olarak kullanılmaktadır. Elektrik, kesinlikle ısınma amaçlı kullanılmamalıdır. Tüketimin arttığı bu günlerde aşırı yüklenme sonucu trafoların yanı sıra, diğer elektrik teçhizatlar yanarak hasar görmektedir. Sorumluluk sahamızda 2014 yılında 1106 adet, 2015 yılında ise 1286 adet olmak üzere son 2 yılda toplam 2392 trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır."

YILBAŞINDA 75 TRAFO YANDI

Murat Karagüzel, sadece yılbaşı tatilinde 75 trafonun yandığını belirterek bunun aşırı yüklenmeden kaynaklandığını ifade etti. Karagüzel, "Sadece 3 günlük yılbaşı tatilinde havaların soğuması ile beraber yaklaşık 75 adet trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Trafoların gücü artırılarak veya teçhizatların kapasitesi yükseltilerek sorun çözümlenememektedir. Çünkü arttırılan her kapasiteye karılık maalesef ısınmak için kullanılan sobalarının da sayısı arttırılmaktadır. Kayıt dışı ve israf sınırlarının üzerinde elektrik tüketimine son verilmediği takdirde trafo değiştirme ile sorun çözümlenmez." ifadelerine yer verdi. CİHAN
07 Ocak 2016 13:42
DİĞER HABERLER