Tunuslular, Nobel Barış Ödülü'nü büyük sevinçle karşıladı

Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Uzlaşı Komitesi'ne verilmesi Tunuslular arasında sevinçle karşılandı. Tunus İşçi Sendikası, Tunus Barolar Birliği, Tunus Sanayiciler, Tüccarlar ve Zenaatkârlar Birliği ile Tunus İnsan Hakları Örgütü'nden oluşan 'Ulusal Uzlaşı Komitesi' ülkede devrimden sonra krizden çıkışta önemli rol oynamıştı.

Ödül haberinden sonra 4 kurumun başkanı bir açıklama yaptı. Ödülün Tunus halkına verildiğini belirten heyet, hayırlı olmasını diledi. Başkanlar, son dönemde terör olaylarıyla anılan Tunus'un prestijli, önemli bir ödülle adını uluslar arası kamuoyuna duyurmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Tunuslular 14 Ocak 2011 'Yasemin Devrimi'nden sonra sancılı günler geçirdi. Özellikle 2012 de yaşanan iki siyasi cinayet ülkede tansiyonun iyice artmasına yolaçtı ve ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi.

Ulusal Uzlaşı Komitesi, bu zor süreçte ülkenin önemli 4 kurumunun bir araya gelmesiyle kurulmuştu. Başta Nahda Partisi olmak üzere koalisyondaki ve muhalif partiler uzlaşı komitesini kabul etti. Uzlaşı Komitesi öncülüğünde bir araya gelen partiler ve sivil toplum kuruluşları, Tunus'un çıkmaza düştüğü bir çok konuda uzlaşı sağladı.

Özellikle anayasa yapımında tıkanan süreçte ilerleme kat edilemeyen maddeler üzerinde anlaşıldı ve anayasa tamamlandı. Seçim takviminde ve hükümetinde ittifak sağlanmasıyla da Nahda Partisi liderliğindeki koalisyon hükümeti istifa etti ve seçim hükümeti kuruldu.

2014 yılında seçimler şeffaf bir ortamda yapılarak devrimden sonraki geçiş süreci tamamlanmış oldu. Tunus bu başarısıyla, devrim sürecini başarıyla noktalayan ilk ülke olmuştu. CİHAN
09 Ekim 2015 15:50
DİĞER HABERLER