Tunus Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma, Adana ile başta tarım, makine ve enerji olmak üzere birçok alanda ticari işbirliği yapabileceklerini belirtti.
Tunus Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma, Adana Fahri Konsolosu Nuri Sabuncu ile birlikte Adana Ticaret Odası'nı ziyaret etti. ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz ile Yönetim Kurulu üyeleri Gürsel Tanrıver, Naci Heybeli ve Genel Sekreter Ahmet Nevruz'un hazır bulunduğu ziyarette konuşan Büyükelçi Mehrez Ben Rhouma, Tunus'un Türkiye açısından hem kendi ülkesi, hem de Afrika ve Avrupa ülkeleri arasında büyük bir ticari köprü oluşturduğunu söyledi. Ülkesinin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlarla kapalı ekonomiden dışa açılma sürecine girdiğini belirten Rhouma, "Devlet yabancı sermayenin ülkeye gelmesi ve gerekli yatırımları yapması için yatırımcıya geniş olanaklar ve muafiyetler tanımaktadır. Ülkemiz son yıllarda başta gıda olmak üzere otomotiv ve elektronik sanayide hızlı ve gelişme göstermiştir. Otomotiv sektörünüzün en gelişmiş olduğu Bursa yöresinin otomotiv yedek parçalarını Tunus ihraç etmektedir. Bunu diğer sektörlere de yaymak mümkündür." diye konuştu.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Tunus ile Türkiye ilişkisinin beş asır önce başladığına işaret eden Büyükelçi Mehrez Ben Rhouma, Türkiye ile son yıllarda artan karşılıklı sıcak temaslarla ticaret hacminin, kayda değer bir yükselme gösterdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Coğrafi konumları dolayısıyla stratejik yerlerde bulunan her iki ülke, mevcut potansiyeli değerlendirerek işbirliğini geniş ölçüde artırmıştır. Her iki ülkenin birbirini tamamlayan özelliklerinin bulunması, bu gelişmeye yardımcı olmaktadır. Tunus Avrupa, Asya ve Afrika üçgeninde stratejik bir yerdedir. Ülkemiz İslam toleransının yüksek olduğu üç bin yıllık bir tarihe sahiptir. Tunus'ta iki binin üzerinde yabancı yatırımcı mevcuttur. Ülkemizde yabancı yatırımcılar için o kadar cazip imkanlar mevcuttur ki, yatırım yapıp ihracat gerçekleştiren yatırımcılardan 10 yıl süresince vergi alınmıyor; 11. yıl ise cüzi oranda vergi yansıtılıyor. Haftada dört kez THY, dört kez de Tunus Havayolları karşılıklı sefer yapmaktadır. Her yıl 40 bin Tunuslu Türkiye'ye geliyor ve 20 bin Türk Tunus'a gidiyor. Türkler turizm yönünden daha önce Tunus'u tanımıyorlardı. Son yıllarda ise Tunus Türk turistler için cazip ülkeler arasına girmiştir."
EKONOMİK ANLAMDA SINIRLAR ORTADAN KALKIYOR
ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz da, ekonomik anlamda sınırların birer birer ortadan kalktığı globalleşen dünyada, uluslararası ticaretin artırılabilmesi için etkin bir tanıtım ve destek mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Çukurova'nın, tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji potansiyeli, iklim koşulları limanları, demiryolu ve lojistik olanakları gibi birçok konuda Türkiye geneline oranla avantajlı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Şahbaz, "Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan Adana, ulusal ve uluslararası yatırımcılara Mersin Serbest Bölgesi, Yumurtalık Serbest Yatırım Bölgesi, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Mersin–Botaş-İskenderun Limanları, Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık Petrol Hattı Terminali, Bakü-Ceyhan Petrol Projesi, otoyol ağı, uluslararası havalimanı gibi elverişli koşullar sunmaktadır." dedi.
ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihi ve kültürel yakınlığımıza ve karşılıklı büyük potansiyelimize rağmen maalesef ilimizde Tunuslu yatırımcı firma olmadığı görülmektedir. Oysa Adana yatırım imkanları bakımından Türkiye içerisinde Tunuslu yatırımcılar için en uygun bölgedir. Bu yapının, bölgemizin Tunus ile ticari işbirliğine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Karşılıklı ilişkilerimizi geliştirip güçlendirerek ticari işbirliğimizi daha iyi boyutlara taşıyabileceğimize inanıyoruz."
(CİHAN)