Günümüzde tüp bebek yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftler için bir umut kapısı. Kimi bu kapıdan kucağında bebekle, kimi de bebek sahibi olma hayallerini başka bir güne bırakarak çıkıyor.
Tedavi, maddî olarak külfetli. Bunun yanında anne adayını zorlu bir süreç bekliyor. Bu zorlu süreçte hasta, ilaçları doğru ve zamanında kullanmalı. Zira ilaçların düzenli kullanımı tedavinin başarı oranını etkiliyor. Eurofertil Üreme Sağlığı Merkezi Medikal sorumlusu Kadın Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, ilaç alımının unutulması, aynı saatte alınmaması veya ilacın diğer bir ilaçla karıştırılmasının tedavide telafisi olmayan durumlara yol açtığını söylüyor.
Dr. Özörnek, tedavinin 45 gün sürmesine rağmen, yeni ilaçlarla bu sürecin 15 güne kadar düştüğünü ifade ediyor. 12 günde yumurta sayısının artırıldığını ve gelişiminin sağlandığını söyleyen Özörnek, yumurtaların belli bir olgunluk seviyesine geldiklerinde genel anestezi altında 15 dakikalık bir operasyonla toplandığını ve aynı gün eşin spermleri ile döllendiğini belirtiyor. Özörnek, 3-5 gün vücut dışında gelişimleri takip edilen yumurtaların daha sonra anne adayının rahmine yerleştirildiğini aktarıyor. Özörnek, "12 gün sonra yapılacak gebelik testi, tedavinin sonucunu bizlere söyler." diyor.
Özörnek, tedavinin aşamalarında farklı ilaçlar kullanıldığını belirtiyor. Hastaların tedavi sürecinde dikkat etmesi gereken en önemli husus ilaç kullanımı. İlaçlara bağlı olarak hastada karında şişlik, sıvı toplanması, bulantı gibi yan etkiler görülse de ilaçların saati saatine alınması gerekiyor. Dr. Özörnek'e göre ilaç kullanım aralıkları hastaya göre değişse de genellikle günde tek seferlik dozlarla alınıyor. Ancak her gün aynı saatte alınmasına özen gösterilmeli, ilaç alımı unutulmamalı.
Stres, kısırlık tedavisinin düşmanı
Tüp bebek tedavisinde başarı oranının artması için hastanın yorucu işlerle meşgul olmaması ve stres ile savaşabilmesi gerekiyor. "Stres, kısırlık tedavisinin düşmanıdır." diyen Dr. Özörnek, stresin tedavide başarıyı yüzde 15 oranında olumsuz etkilediğini belirtiyor. Strese genellikle çevre baskısının sebep olduğunu söyleyen Özörnek, stresin prolaktin hormonunu yükselterek kadın ve erkekte üreme sağlığına olumsuz etki yaptığını ifade ediyor.