Tüp bebek yöntemi düşüklere çare olabiliyor

Anne baba olmak isteyip de düşükler nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlere uzmanlardan uyarı geldi. Tekrarlayan düşükler nedeniyle yaklaşık yüzde 5 oranında çiftin çocuk sahibi olamadığını belirten doktorlar, tüp bebek yöntemleri ile gebeliklerde daha olumlu sonuçlar alınabildiği belirtildi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cem Demirel, tekrarlayan düşüklerde tüp bebek tedavisinin önemi hakkında bilgi verdi. Tekrarlayan düşüklerin yüzde 40'ının nedeninin tespit edilemediğini anlatan Demirel, bu sorunu yaşayan çiftlerin yüzde 10-15'inde gerçek nedenin kromozom bozukluğu olduğunu belirtti. "Eğer bebekteki kromozomal bir sorun düşüğe yol açıyorsa, genetik açıdan sağlam embriyo seçilerek anne rahmine yerleştirilebilir" uyarısında bulunan Demirel, düşüğe neden olan etkenleri şu şekilde sıraladı: "Kadının rahmindeki şekil bozukluğu, rahimde yer kaplayan miyomlar ve yapışıklıklar, anne karnındaki bebeğin beslenmesini engelleyen damar yatağındaki pıhtılaşma, sigara, diyabet ve tiroid bozukluğu"

Sağlıksız yaşam koşulları ve alışkanlıkları da kadınların üreme sistemini olumsuz yönde etkilediğini belirten Demirel, şöyle devam etti: "Sigara, tiroid bozukluğu, kontrolsüz diyabet ve bazı gazlara maruz kalınması düşüğe neden olabilir. Ayrıca bazı kadınların bağışıklık sistemindeki "naturel killer" denilen hücrelerin fazla çalışarak, tutunma dönemindeki bebeği kabul etmemesi de düşüğe neden olabilir. Anne ve babadaki HLA adlı doku tipi birbirine yakınsa, tekrarlayan düşük vakalarının görülmesi sıklaşmaktadır."

TÜP BEBEKTE EN SAĞLIKLI EMBRİYO SEÇİLEBİLİYOR

Demirel, tekrarlayan düşük vakalarında klasik tüp bebek tedavisindeki adımlar izlendiğini kaydederek şöyle konuştu: "Anneden alınan yumurtalar, babadan alınan spermlerle laboratuvar ortamında döllenir. Çok sayıda embriyo oluşturularak genetik olarak sağlam olanlar preimplantasyon genetik tarama (PGT) testi ile belirlenir. En sağlıklı embriyo seçilerek annenin rahmine yerleştirilir. Genetik dışında bilinmeyen bir neden de düşüğe yol açabilmektedir. Bu nedenle genetiği normal olan embriyo seçilmiş olsa da düşük kimi zaman önlenememektedir. Fakat bu gruplarda anne adayı gebe kalmakta zorluk çekiyorsa tüp bebek düşünülmektedir."

Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma ihtimalinin yükseldiğine işaret eden Demirel, genetik tarama yapılarak çocuk sahibi olma şansının yükseldiğini, laboratuvarda oluşan embriyolardan hücre örneği alarak kromozom yapısı ve sayısı açısından incelendiğini kaydetti. Embriyodan alınan örneklerin üçüncü ya da blastokist aşaması olarak bilinen beşinci günde alındığını belirten Demirel, "Üçüncü günde embriyolarda 7-8 hücre bulunur. Örnek için alınan bir hücre normal çıksa bile embriyodaki diğer hücrelerde anormallik olma ihtimali olabilir. Oysa beşinci günde 5-6 hücre alınıp, incelenerek kesin sonuca ulaşılır. Eğer hücreler normal bulunmuşsa, transfer işlemi gerçekleştirilir. Ardından da gebelik süreci başlayabilir." şeklinde konuştu.
CİHAN
02 Aralık 2015 10:53
DİĞER HABERLER