Tüp bebekte mikro çip umudu

Tüp bebek tedavisinde yararlanılan mikro çip yönteminin umut vaat ettiği belirtiliyor. Konu ile ilgili araştırmaları bulunan Prof. Dr. Recai Pabuccu, yöntemin baba adayları için başarı öyküsü sunduğunu ifade ediyor.

Pabuccu, şu açıklamalarda bulunuyor:

"Tüp bebek tedavi yöntemleri başarı oranını arttıran yeni uygulamaları ile normal yollarda çocuğu olmayan çiftlerin umutlarına katkı yapmaktadır.
Tüp bebek tedavi yöntemlerinin başarısı ve tedavisi çiftlerin sorunlarına odaklı olarak yapılan pek çok uygulamayı içermektedir. Ancak genel olarak yardımcı üreme yöntemlerine başvuran çiftler kısırlık çatısı altında incelenir. Daha evvel kısırlık, tedavi seçeneği olmayan ciddi bir unsur olarak görülmekteydi. Fakat şu an yenilenen teknik ve deneyimlerin esas alınması ile kısırlık sorunu yüzde 80 oranında çare bulunabilen hatta sorun olarak görülmeyen bir olgu olarak tanımlanmaktadır. Kısırlık sorunu oldukça komplike nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle her geçen gün yeni tedavi seçenekleri ortaya çıkmaktadır. Son dönemlerde erkek kısırlığına yönelik mikro çipli tüp bebek tedavi yöntemi sperm sayısının yetersiz olmasında dolayı çocuğu olmayan baba adayları için büyük bir başarı öyküsü sunmaktadır.

Kısırlık olgusu hem kadında hem de erkekte görülebilen etkin bir hastalık olarak tanımlanır. Erkeklerin yüzde 50'sini kapsayan bu soruna mikro çipli tüp bebek tedavisi ile çare bulunabilmektedir. Harvard Üniversitesi bünyesinde bir grup bilimadamı tarafından ortaya koyulan mikro çipli tüp bebek yöntemi, çağımızın gözde yenikleri arasında yer almaktadır. Sperm sayısı, şekli ve morfolojik yanları nedeni ile yumurtayı dölleyebilecek kapasitesi bulunmayan sperm hücreleri için oldukça önemli bir adımdır. Yeni bir uygulama olmasına rağmen, ülkemizde tecrübeli merkezler tarafından uygulanmaktadır. Bu tedavi sayesinde sıhhatli spermler ile dölleme yetisi yetersiz olan spermlerin ayrıştırılması yapılarak, döllenme ihtimali arttırılmaktadır. "

Pabuccu, mikro çip yöntemi ile ilgili de şunları ifade ediyor:

"Sperm çipleri mikro kanalcıklardan doğar. Mikro kanallar da yumurtayı dölleyebilecek özelliklere sahip spermlerin belirlenmesinde rol oynar. Kısacası mikro çip sayesinde kutuplaşan DNA'sı sorunsuz spermler ve DNA'sı sorunlu spermler belirlenir ve sıhhatli yumurta ile kaliteli spermler bir araya getirilerek döllenmeye maruz bırakılır. Hem kadın hem de erkekten elde edilen kaliteli üreme hücrelerinden meydana gelen kaliteli embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilerek gebelik oranının arttırılmasına yardımcı olmaktadır.
Uygun laboratuvar şartları altında saklanan embriyonun beşinci gününde yani blastosist evresinde anne adayının rahmine nakli tercih edilmektedir. Blastosist nakli, embriyonun rahme tutunması ilerleyerek gebeliğin elde edilmesini mümkün kılan önemli bir ayrıntıdır. Spermlerin belirleme aşaması dışında ilerleyen tüm aşamalar tüp bebek tedavilerinde olduğu gibidir. Hormon ilaçları ile dilenen olgunluğa erişmiş yumurtalar anne adayından toplanarak, mikro çip ile elde edilmiş sperm hücreleri bir araya getirilir ve elde edilen embriyo, mikroenjeksiyon yöntemi ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Daha sonraki süreç gebeliğin oluşması ve takibi ile tamamlanmaktadır."

Prof. Dr. Pabuccu, mikro çipli tüp bebek tedavisinin yararlarını şöyle sıralıyor:

"• Tüp bebek tedavilerinde uygulanan mikro çip yöntemi, baba adayının yeterli miktarda sperm sayısından ve kalitesinden dolayı ortaya çıkan kısırlık olgusunu ekarte etmektedir.
• Erkek kısırlığı sorununda gebelik imkânını ciddi oranda arttırmaktadır.
• İlerlemiş sperm çipleri ile hormonların meydana getirdiği mikro kanalcıkların vücudun kendi işleyişini taklit ederek, sağlıklı sperm hücrelerinin ayrıştırılmasına imkan tanınmaktadır. Bu nedenle sağlığı tehdit edecek olumsuz bir davranış söz konusu değildir.
• Ayrıca mikro çip yöntemi, tüp bebek tedavi yöntemleri dışında kullanılan başarısı kanıtlanmış bir yöntemdir.
• Sıhhatsiz sperm hücreleri ile tedavinin tekrarlanmasını ve elde edilen kalitesiz embriyo nedeni ile yaşanan düşüklerin önüne geçmektedir.
• Genel anlamda tedavi sürecinde ortaya çıkan maddi ve manevi kayıpları minimuma indirgemektedir.
• DNA'sı bozuk spermlerin belirlenmesi ile sıhhat sorunlarından arındırılmış gebelikler meydana gelmektedir."


Pabuccu, mikro çipler için uygun olan bireyleri de şöyle sıralıyor:

"• Erkek kısırlığı olgusunda yumurtayı dölleyebilecek sayı, şekil, hareketlilik sorunu olan baba adaylarına
• Tekrarlayan başarısız denemelerde
• Düşükle sonuçlanan gebelik kayıplarında
• Mikro çipli tüp bebek tedavisi erkek kısırlığı nedeni ile başarı elde edemeyen hastalar için tercih edilmektedir."

Konu ile ilgili detayları http://www.centrumtupbebek.com/mikro-cipli-tup-bebek-tedavisi.html linkinden öğrenmek mümkün.

CİHAN
17 Kasım 2015 18:07
DİĞER HABERLER