Turgay Olcayto: İktidar tek tip gazeteci yetiştiren çatı örgütler kurmak istiyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, muhalif gazeteler üzerinde büyük bir baskı olduğunu söyledi. "İktidarın bir takım eylemlerine karşı açıklama yapmaktan yorulduk." diyen Olcayto, "Yönetmeliği değiştirmek istiyorlar. Kendilerine göre tek tip gazeteci yetiştiren bir takım çatı örgütleri kurma düşünceleri var." şeklinde konuştu.

TGC ve Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 76'ncı Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim Semineri; İzmir, Manisa, Aydın il ve ilçelerinden çok sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Hilton Otel'de düzenlenen seminerde açılış konuşması yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:

"Biz zannediliyor ki sürekli iktidarı eleştiren, iktidara karşı bir kurumuz. Hayır biz bağımsız, bağlantısız bir kuruluşuz. Hiç kimse ile yakın temasımız yok. Sadece meslek bizi ilgilendiriyor. Mesleğin sorunları bizi ilgilendiriyor. Mesleğimize karşı yapılan haksızlıklar, hak ihlalleri bizi ilgilendiriyor. Ve dolayısıyla savunma durumunda kalıyoruz. İktidarın bir takım eylemlerine karşı açıklama yapmaktan yorulduk. Kendileriyle görüştüğümüz zaman söylüyoruz; anlayışla karşılıyorlar. Ama arkasından bakıyorsunuz tam tersi bir uygulama başlıyor. 4 Aralık'tan bu yana hala basın kartları, Basın Kartları Komisyonu'nun verdiği kararlar sürekli basın kartları için uygulanmadı. Bir takım değişiklikler yapmak istiyorlar. Şimdi seçim var. Herhalde yönetmeliği değiştirmek istiyorlar. Kendilerine göre tek tip gazeteci yetiştiren bir takım çatı örgütleri kurma düşünceleri var. Böyle çalışmalar içindeler. Ama şunu unutuyorlar. Demokrasi deniyorsa bu rejimin adına, demokrasilerde dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama mümkün değil. Bu ancak totaliter rejimlerin uygulamaları. Bunu da anlatıyoruz kendilerine. Allah'tan diyalog kapısını açık bırakıyorlar. Ama uygulamada gazeteciler lehine hiçbir şey ortaya çıkmıyor. İnternette, Twitter'daki yasaklamalar, engellemeler yine var. Onun dışında akreditasyon sorunu yeni bir sansür olayını ortaya getiriyor. Gazeteciler arasındaki eşitlik ortadan kalkıyor. Büyük baskı var muhalif gazetelere. Bunlardan en bilineni son günlerde BirGün gazetesine yapılan baskı. 20'den fazla dava açıldı. Yazarlara dava açılıyor, yüksek para istemleriyle. Dolayısıyla haber yapmaktan alıkonulmaya, halkın gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkına engellemeye çalışılan bir ortam var. Bu ortamda ister istemez eleştirel yaklaşıyoruz. İster istemez bunların demokrasiye yakışır bir şekilde çözümlenmesini istiyoruz."

Konrad-Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi (KAS) Dr. Colin Dürkop, konuşmasında KAS hakkında bilgi verdi, "Konrad Adenauer Stiftung Derneği, 1964 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti'nin ilk Şansölyesi (Başbakanı) adına kurulmuş bir dernektir." dedi.

KİMLER KONUŞTU?

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. 3 oturum halinde gerçekleştirilen seminerde TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Niyazi Dalyancı, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve A Haber Şef Editörü İhsan Yılmaz, TGC Başkan Yardımcısı Dr. Recep Yaşar, Gazeteci Ressam ve Sanat Tarihçisi Gürol Sözen konuştu.

İlk oturuma EGD Başkanı Celal Toprak, ikinci oturuma TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, 3. oturuma TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten başkanlık etti.





CİHAN
12 Nisan 2015 13:46
DİĞER HABERLER