Üsküdar Belediyesi, İstanbul Küplüce’de TÜRGEV’e kaçak ve iskanı olmayan bir binayı yurt olarak tashih etti. Belediye gerekçeyi de buldu: “Kamu yararı.”
Üsküdar Küplüce’de 2002’de kaba inşaatı biten bina, kaçak olduğu için tamamlanamadı ve atıl bekledi. 5 katlı bina, belediye kayıtlarında hâlâ ‘arsa’ olarak yer alıyor. Buna rağmen bina TÜRGEV’e devredildi.
Belediye, sahipsiz binanın değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanıldığını söylüyor. Üsküdar Belediye’si binadaki eksikliklerin de TÜRGEV tarafından tamamlanması gerektiğini savunuyor.
Üsküdar Belediyesi tarafından Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis edilen ve kız öğrencilere hizmet veren Küplüce’deki 5 katlı Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin tapu da ve belediye veri tabanında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Üsküdar Belediyesi, kaçak ve iskanı olmayan binanın yurt olarak hizmet vermesini, ‘kamu yararı’ olarak açıkladı.
10 YILLIĞINA DEVREDİLMİŞ
2002 yılında kaba inşaatı biten, kaçak olduğu için tamamlanamayan ve atıl bekleyen bina, 2015 yılında TÜRGEV’e 10 yıllığına devredilmişti. 2002 yılına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da bulunduğu arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirilirken bina kayıtlara geçmemiş.
“KAÇAK BİNA NASIL YURT OLDU?”
Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskanı olmayan bina nasıl yurt olabilir? Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Protokolün “arsa”yı hükme bağladığını savunan Tüfekçi, “Protokol belediyeye ait arsa üzerindeki bina hakkında hüküm ifade etmez. Belediye arsası üzerindeki kaim taşınmazın iskanı yok, yani kaçak” diye konuştu. Tüfekçi, binanın yangın merdiveni, bina denetimi gibi konularda gerekli koşulları taşımadığı uyarısında da bulundu.
BELEDİYEDEN SAVUNMA
Küplüce’deki binanın uzun zamandır atıl bir şekilde bırakıldığı ve mahallelinin güvenlik gibi gerekçelerle tedirgin olduğunu belirten Üsküdar Belediyesi yetkilileri, sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru bulduklarını ifade etti. Belediye tahsis ettiği binalarda eksikliklerin kurumlar tarafından yapılması gerektiğini savundu.
Bu arada Türkiye genelinde başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları bağışta bulunmak için yoğun çaba sarf ediyor. Isparta’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi değeri olan taşınmazı TÜRGEV’e tahsis etti.
MEYDAN