Turgut Özal'ın bilinmeyen sırrı

"Özal ağabey, kendisini eleştiren karikatürleri odasına asardı"

Vefatının 23’üncü yılında dualarla anılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı, yakın çalışma arkadaşlarından Nevzat Yalçıntaş Yarına Bakış’a anlattı: “Rahmetli Özal, Devlet Planlama Müstaşarı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı iken kendisine yöneltilen tenkitlere ve çizilen ağır sayılabilecek karikatürlere rağmen basın ve kalem mensuplarıyla uğraşmaz, hatta bu karikatürlerden bazılarını çizerlerden aslını rica eder ve çalışma odasının duvarına asardı.”

17 Nisan 1993’te evinde spor yaptığı esnada geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen anma etkinlikleriyle yâd ediliyor. Kabri başında düzenlenen törenin yanı sıra, çeşitli üniversitelerde de Özal’ın düşünceleri aktarılıyor. Özal’ın en yakın çalışma arkadaşlarından Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Türkiye’nin 23 yıl önce güler yüzlü, mütevazı, dindar ve demokrat büyük bir devlet adamını ebediyete uğurladığını söyledi. 8. Cumhurbaşkanı’nın, 20. yüzyılda yetişen en değerli devlet adamlarından biri olduğunu belirtti. Özal döneminde Türkiye’nin senelerce ‘kuyruklu yıldız gibi parladığını’ anlatan Yalçıntaş, “Önemli hizmetler vererek Hakk’a karıştı. Ben kendimi onunla uzun yıllar beraber çalıştığım için şanslı addediyorum. Türkiye’de ‘çağ atlatan’ diye bir tabir kullanılmaktadır. Bu deyime hak kazananlar arasında şüphesiz ki Turgut Ağabey vardır. Devlet işlerindeki hukukiyeti, önemli alanlarda hamleler yapması, hürriyetlerin genişlik kazanmasında ön safta uygulamalar yaptı.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME HIZI DÜNYADA REKOR KIRDI

Özal’ın devlet kademelerinde yaptığı görevlerde Türkiye’nin önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet Planlama Müsteşarı iken çok çalışkan ve kaliteli bir ekiple Türkiye’nin ortalama kalkınma hızını yüzde 7’ye ulaştırdı. Bu oran, o dönemdeki Japonya’nın kalkınma hızından sonraki dünyanın en hızlı kalkınma hızıydı. Türk parasının değerini gerçek bir seviyeye ulaştırdı. En tabii insan haklarını, dini özgürlükleri, ifade özgürlüklerini kullandıklarından dolayı başta 163’üncü maddeden olmak üzere fikir adamlarımız tutuklanıyordu. Hapishanelerde düşünce sahibi pek çok Müslüman senelerini tüketiyorlardı. Özal döneminde bu maddeler kaldırıldı ve insanlar serbest bırakıldı.”

SEMALARIMIZDAN BİR YILDIZ KAYDI

Özal’ın basın özgürlüğü ve demokrasi alanlarındaki düşünceleri ve yaklaşımının bugünkü siyasetçilere örnek olması gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, “Rahmetli Özal, Başbakan ve Cumhurbaşkanı iken kendisine yöneltilen tenkitlere ve çizilen ağır sayılabilecek karikatürlere rağmen basın ve kalem mensuplarıyla uğraşmaz, hatta bu karikatürlerden bazılarını çizerlerden aslını rica eder ve çalışma odasının duvarına asardı. Onun vefatıyla Türkiye güler yüzlü, mütevazi, Müslüman ve demokrat büyük bir devlet adamını ebediyete uğurladı. Naaşının arkasından isteyerek yürüyen on binlerce kişi aynı zamanda onun imanlı büyük bir devlet adamı olduğuna şehadet etmiştir. Halkın sevdiğini Cenab-ı Hak da sever. Semalarımızdan bir yıldız kaydı. Kabri nur mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.

17 Nisan 2016 08:39
DİĞER HABERLER