Türk Akımı'nda inşaat çalışmaları başladı

Türk Akımı'nda inşaat çalışmaları başladı
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Karadeniz'in altından geçerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak Türk Akımı doğalgaz boru hattı ile ilgili inşaat çalışmalarının başladığını açıkladı.

Rus televizyonu Rossiya 24'e açıklamada bulunan Miller, "Gazprom bugünden itibaren Türk Akımı'nın denizaltı inşa çalışmalarına başladı." dedi.

Gazprom'dan dün yapılan açıklamada da Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la Miller'in görüştüğü ve Türk Akımı'ndan ilk doğalgazın 2016'nın sonunda sevk edilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2014'de Ankara'ya yaptığı ziyarette Güney Akım'ın iptal olduğunu açıklamış, Türkiye üzerinden yeni bir hatla Avrupa'ya ulaşılacağını belirtmişti. Gazprom ve BOTAŞ arasında da ön anlaşma imzalanmıştı.

Gazprom'dan dün yapılan açıklamada Türkiye'ya Trakya üzerinden giriş yapacak Türk Akımı'nın ilk ayağından Aralık 2016'dan itibaren doğalgaz sevkiyatının yapılacağı belirtilmişti.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'la, Gazprom Başkanı Miller'in Ankara'da yaptıkları görüşme sonrası açıklama yapan Gazprom, "Bugün çok yapıcı ve önemli bir görüşme gerçekleştirildi. Türk Akımı üzerinden Aralık 2016'da sevkiyatın başlaması ve ilgili hazırlıkların yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Gazprom, Türk Akımı konusundaki çalışma takvimi için bugün sağlanan anlaşmayı temel alacak." bilgisini vermişti.

Yıl sonunda inşaatına başlanılması planlanan Türk Akımı'nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım'ının 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan alımları sonlandıracak.

Boru hattının yapımından Gazprom Russkaya şirketi sorumlu oluyor. Türkiye topraklarındaki kısımla ilgili Türk tarafı da projeye dahil olabilecek. CİHAN
08 Mayıs 2015 17:33
DİĞER HABERLER