Türk Dünyası Transplatasyon Derneği Astana'da toplandı

Türk Dünyası Transplatasyon Derneği Astana'da toplandı
Türk Dünyası Transplatasyon Derneği'nin (TDTD) birinci kongresi Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı.
Kongre; Kazakistan Sağlık Araştırma Merkezi, KZK Medikal şirketi ve Başkent Hastanesi'nin işbirliği ile düzenlendi. Alanında uzman 30 ülkeden 350 delegenin katıldığı kongrede, organ nakli konusunda tecrübe ve bilgi paylaşımı yapılıyor. Etkinlikte organ naklinin, etiği ve yasal mevzuatları, doku tiplemesi ve immunsupresif tedavinin hizmeti organizasyonu gibi temel konularda görüş bildiriliyor. Kongreye katılan uzman doktorlar ayrıca üç gün boyunca ağır durumda bulunan yetişkin ve çocuk hastalarda karaciğer ve böbrek nakilleri gerçekleştirilecek.

TDTD'nin önemine vurgu yapan KZK Medikal Müdürü Metin Koçak, dünyada benzeri olan derneği Kazakistan ile işbirliği yaparak geçen yıl Aralık ayında kurduklarını hatırlattı. Koçak, kongrede organ naklinin gerekliliği, alıcı ve vericinin buluşturulması ve insanlara "ikinci bahar" diye adlandırılan ikinci hayatlarının önemini anlattıklarını vurguladı.

Kazakistan'a altı ay önce bir yaşında ciddi karaciğer sorunu yaşayan bir çocuğu ve kadın hastayı ameliyat etmek için geldiğini hatırlatan Türk Dünyası Transplatasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, ameliyatlar sonrasında Kazakistan'da ciddi kronik karaciğer ve böbrek hastalığının olduğunu fark ettiğini söyledi. Kazakistan Milli Sağlık Araştırma Merkezi Başkanı Abay Baygenjin'in kendilerinden bu konuda destek talep etmesi üzerine Aralık 2014 yılında TDTD'yi kurduklarını aktardı. Haberal derneğin; Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Azerbaycan'ın birlikteliğinde hayata geçirildiğini ifade etti. Haberal, bugün yapılan ve 400'e yakın delegenin katıldığı kongrenin; bilimsel, kültürel ve turistik alanında işbirliği mesajını verdiğini kaydetti.

Fransa'da ilk el naklini yapan Lübnan asıllı Prof. Nadey Hakim, TDTD'nin düzenlediği kongreye duyulan ilginin kendisini etkilendiğini ve kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'de organ naklinde en önde gelen Başkent Üniversitesi ile birlikte düzenledikleri bu kongre sayesinde organ naklinde gelinen son teknoloji ve tecrübeyi Kazakistan'a getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kazakistan Milli Sağlık Araştırma Merkezi Başkanı Abay Baygenjin, bu kongrede Türkiye'nin yanısıra; İran, Suudi Arabistan, Pakistan, Amerika, Avusturalya ve dünyanın farklı yerlerinden gelen hocaların organ naklinde etik ve dini meseleleri de ele aldıklarını kaydetti.

Kongreye; Ürdün, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Avusturalya ve Amerika'dan da organ naklinde uzman doktorlar katılıyor. Üç gün sürecek kongreye yaklaşık 400 delege katılıyor. Kongrenin üçüncü gününde ise Kazakistan-Türkiye üçüncü Nefroloji Kongresi yapılacak.
2014 verilerine göre Kazakistan'da 138 kalp, 250 karaciğer ve 1384 böbrek nakli bekleyen hasta bulunuyor. Bu ülkede 2014 yılında 445 böbrek, 76 karaciğer ve 21 de kalp nakli yapıldı. Ülke genelinde 37 donör hastanesi ve 9 transplant merkezi bulunuyor.
CİHAN
20 Mayıs 2015 16:00
DİĞER HABERLER