Türk Eczacıları Birliği, eczacılığı tercihi edecek adayları uyardı

Türk Eczacıları Birliği merkez heyeti, üniversite sınavına girerek Eczacılık Fakültesi'ni tercih edecek adayları uyardı.

Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak yazılı basın açıklamasında Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da yapılan düzenlemenin; mezun olduktan sonra eczane açmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş boş kontenjanlara göre eczane açabilecekleri düzenlemeleri içerdiğine işaret etti. Çolak, pek çok yenilik ve iyileştirmeyi içinde barındıran yasadaki düzenlemeler arasında eczacılık fakültesini tercih edecek öğrencilerin geleceklerini etkileyecek maddeler olduğunu da belirtti.

Çolak söz konusu maddeleri şöyle sıraladı; "2013 yılından itibaren eczacılık fakültesine girmiş olan öğrenciler için; Yasada, Avrupa modeli esas alınarak nüfusa göre eczane sınırlaması yapan bir düzenleme gerçekleştirildi. Yeni düzenleme ile eczaneler, büyük şehirlerde kümelenmeyecek, yurdumuzun en ücra köşelerinde bile eczane açılması sağlanacak. Böylelikle, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığına ve ilaca daha kolay ulaşması sağlanacak. İlçe bazında 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde belirlenen bu model, eczane açılmasına da sınırlamalar getirecek. Eczanesini devretmiş bir eczacı yeni bir eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür. Serbest eczanelerde, reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğu bulunmakta. Yasadaki düzenlemeler, yakın gelecekte yapılacak düzenlemelerle birlikte şüphesiz ki eczacıların yapısal sorunlarını çözme bakımından da çok önemli faydalar sağlayacak."

Daha önce ÖSYM ile yapılan görüşmelerde yukarıda bahsedilen yasal düzenlemelerin kılavuzda yer verilmesi ve tercih yapacak öğrencilerin konu hakkında bilgilendirilmesi için gerekli girişimleri başlattıklarını ancak ÖSYS Kılavuzu'nda yer almadığını gördüklerine vurgu yapan Erdoğan Çolak "Umuyoruz, bu yıl ki tercih kılavuzunda bu eksiklik giderildi. Çünkü öğrencilerin, eczacılık camiasında adeta bir devrim olan bu yasal düzenlemeleri bilerek tercih yapmaları son derece önemliyken; hayatlarını etkileyecek bir karar aşamasında Kılavuz'da bilgilendirilmemeleri ise ne yazık ki elzemdir." izahını yaptı.

ECZACILAR İÇİN FARKLI İSTİHDAM ALANLARI DA MEVCUT

Çolak devamında mezun olan eczacıların, eczane açmak zorunda olmadığını ifade ederek, "Eczane açmak dışında çok farklı alanlara da yönelebileceklerinin bilinmesini isteriz. Bu alanları belirtecek olursak; Hastane Eczacısı, Akademisyen Eczacılık, Kamu Eczacısı, Endüstri ve Sanayide Çalışan Eczacı, Kooperatif ve Ecza Depolarında Çalışan Eczacı, Yasayla birlikte Gelen İkinci Eczacılık Modeli." bilgisini verdi.
CİHAN
02 Temmuz 2015 14:20
DİĞER HABERLER