Şike iddialarına yönelik yönelik soruşturma kapsamında, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.
Futbolda şike iddialarına yönelik İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü koordinesinde başlatılan, Süper Lig ile Bank Asya 1. Lig'in 2010-2011 sezonuna yönelik soruşturma kapsamında, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından yürütülen ve 2010 yılında başlatılan soruşturma çerçevesinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Eskişehir, Sivas, Giresun, Diyarbakır, Mersin ve Bolu'da bu sabah başlatılan operasyon sonucu, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan, Diyarbakırspor eski Başkanı Abdurrahman Yakut, Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş, teknik direktör Levent Eriş, futbolcu menajerleri Tarık Özertem, Özden Arslan ve Serdar Berkin, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, Giresunspor eski yöneticisi Hakan Karaahmet, Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü, Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar ile tribün lideri Murat Tanış, Gençlerbirliği eski yardımcı antrenörü Cengiz Demirel, futbolcular Emmanuel Emenike, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız, Sezer Öztürk, Mahmut Boz, Türkiye Futbol Federasyonundan 3 yetkili, bazı menajer ve kulüp yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.
Diğer illerde gözaltına alınan kişiler, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a getirildi.
İstanbul'da gözaltına alınanlar ve diğer illerden getirilenler, emniyete götürülmeden önce Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.
Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun da arandığı soruşturma kapsamında, futbolcular Serkan Çalık ile Serdar Kulbilge'nin de gözaltına alınacaklar arasında olduğu öğrenildi.
60 ayrı adrese operasyon düzenlenen soruşturma çerçevesinde, Fenerbahçe Kulübü Başkanlık binası, Trabzonspor, Beşiktaş ve Sivasspor kulüp binalarında arama yapıldı. Ayrıca, gözaltına alınan bazı kulüp yöneticileri, menajerler, futbolcuların evlerinde ve çalışma ofislerinde de arama yapıldı.
2010 yılında başlatılan soruşturma çerçevesinde, adı geçen kulüplerin 2010-2011 sezonuna yönelik bütün maçlarının incelendiği bildirildi.
-AZİZ YILDIRIM'IN AVUKATI-
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Rezzan Epözdemir, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çok geniş kapsamlı bir soruşturma yapıldığını belirten Epözdemir, ''Gizlilik nedeniyle bilgi vermem mümkün değil. Şike ve teşvik adı altında bir soruşturma. Dosyada gizlilik kararı olduğu için biz de bilgi sahibi değiliz'' dedi.
Aziz Yıldırım'ın sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Epözdemir, ''Bir takım ricaları oldu. Şeker hastası olduğu için ilaçlarını temin etmemizi rica etti. Kitap, gömlek, tişört istedi. Ne tür bir kitap istediğini sorduğumda da siyasi içerikli kitap getirmemi söyledi'' diye konuştu.
Avukat Epözdemir, aynı zamanda gözaltına alınan Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da avukatı olduğunu ve Mosturoğlu ile de görüştüğünü, 3 yönetici ve kulüp mali işler müdürü Tamer Yelkovan'ın da gözaltında olduğunu belirtti.
Başkan Yıldırım'ın durumdan hoşnutsuz olduğunu kaydeden Epözdemir, ''Üzülmüş. Kendisiyle ve arkadaşlarıyla ilgili hiçbir şüphesi yok. 'Böyle bir şey mümkün olamaz. Bu durumdan rahatsızım' diyor. Sayın Başkan şeker hastası ve ilaç kullandığı için ara öğünleri almak zorunda. Nezarethanede tutuluyor'' ifadelerini kullandı.
Epözdemir, isnat edilen suçlamaların ne olduğunu bilmediklerini belirterek, ''Ek gözaltı talebi olabilir. Eğer ek gözaltı talebi olursa gözaltı süresi 4 güne uzayabilir'' dedi.
Bu arada, gözaltına alınanların avukatları Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gelerek müvekkilleri ile görüştü. Avukatlar, Emniyet Müdürlüğünün bahçesinde bir araya gelerek değerlendirmede bulundu.
Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir ile yönetici Semih Özsoy da, Emniyet Müdürlüğüne gelerek avukatlardan son durumla ilgili bilgi aldı.
Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan yazılı açıklamada da, şu görüşlere yer verildi:
''Sabah saatlerinde İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında diğer spor kulüplerinin yanında kulübümüzün Başkanı sayın Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bir kısım kişilerin gözaltına alındığı ve bazı spor kulüpleri ile birlikte kulübümüzde de söz konusu soruşturma kapsamında arama faaliyeti icra edildiği kamuoyunun malumudur.
Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, hukuka ve adalete olan inancımızı bir kez daha tekrar ederken, yürütülen soruşturmanın bir an önce tamamlanarak gerçeklerin ivedilikle ortaya çıkarılması gerektiğini belirtmek isteriz.
Şu husus bilinmelidir ki, geçmişi şan ve şerefle dolu kulübümüz, tarihinin hiçbir döneminde hukuksuzluk içinde olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.''
Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, futbolda şike iddialarına yönelik operasyon ile ilgili, ''Çirkin bir olay, bunu buradan söyleyebilirim. Bu polis devleti. Hiçbir mahsur yok bunu söylemekte. Çünkü olay çirkin. Ne şike oldu ki araştırma yapıyorlar'' açıklamasında bulundu.
Trabzonspor Kulübü'nden yapılan açıklamada ise ''Başlatılan şike ve teşvik primi soruşturması kapsamında medyada asbaşkanımız Nevzat Şakar'ın da ismi geçmektedir. Bu haber gerçeği yansıtmamaktadır'' ifadeleri kullanıldı.
Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal da, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan ile futbolcu Mehmet Yıldız'ın gözaltına alınma gerekçeleri hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.
-BAKAN ÖZAK VE DİĞER AÇIKLAMALAR-
Devlet Bakanı Faruk Özak da, Atatürk Havalimanında futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:
''Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır. Biz sporu, futbolu yöneten kişiler olarak, bu konunun Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanmasını istiyoruz ama konu nedir, ne yapılıyor, hangi tahkikat var bilemediğimiz için bu kadar yorum yapıyorum.''
Özak, şike soruşturmasını daha önce bilip bilmediğinin sorulması üzerine de ''Hayır, yok'' yanıtı verdi.
Bu soruşturmanın, Türk futbolunu imaj açısından nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Özak, ''Sonucu bilmediğim için şu anda bir yorum yapmayayım. Dönüşten sonra konuşuruz'' dedi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de yaptığı açıklamada, ''Durum Türk sporu açısından son derece vahimdir. Sporumuza, futbolumuza zarar vermeden çok az bir zararla atlatılmasını dilerim'' dedi.
Bu badirenin en az zararla atlatılmasını umduğunu dile getiren Akgül, ''Savcılık soruşturması devam ediyor. Şu anda söylenecek hiçbir şey yok. Gözaltına alınan her kişi tutuklanacak diye bir durum yok. Soruşturma devam ediyor. Bu soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz. Yapacak bir şey yok'' diye konuştu.
Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamada da, şu görüşlere yer verildi:
''Bugün sabah saat 07.00'den itibaren güvenlik güçleri tarafından ülkemiz futbolunu ilgilendiren çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Bahse konu soruşturma çok yönlü bir içeriğe sahip olup, detayları federasyonumuz tarafından yakından takip edilmektedir.
Konuyla ilgili sağlıklı bilgiler oluşur oluşmaz kamuoyunu aydınlatacak gerekli açıklamalar, TFF tarafından yapılacaktır.''
-ŞİKEYLE İLGİLİ YENİ YASA, NELER İÇERİYOR?-
14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'ya göre; belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişiye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Yasanın 3. bölümünde yer alan ''Şike ve Teşvik Primi'' başlığındaki 11. madde şöyle:
Madde 11 - (1) Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılır. Kazanç veya sair menfaat temini hususunda anlaşmaya varılmış olması halinde dahi, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
(2) Şike anlaşmasının varlığını bilerek spor müsabakasının anlaşma doğrultusunda sonuçlanmasına katkıda bulunan kişiler de birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Kazanç veya sair menfaat vaat veya teklifinde bulunulması halinde, anlaşmaya varılamadığı takdirde, suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması dolayısıyla cezaya hükmolunur.
(4) Suçun;
a) Kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle,
b) Spor kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyeleri tarafından,
c) Suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde,
ç) Bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla,
işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(5) Suçun bir müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlamak amacıyla teşvik primi verilmesi veya vaat edilmesi suretiyle işlenmesi halinde bu madde hükümlerine göre verilecek ceza yarı oranında indirilir.
(6) Bu madde hükümleri;
a) Milli takımlara veya milli sporculara başarılı olmalarını sağlamak amacıyla,
b) Spor kulüpleri tarafından kendi takım oyuncularına veya teknik heyetine müsabakada başarılı olabilmelerini sağlamak amacıyla, prim verilmesi veya vaadinde bulunulması halinde uygulanmaz.
(7) Suçun spor kulüplerinin veya sair bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, ayrıca bunlara, şike veya teşvik primi miktarı kadar idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idari para cezasının miktarı yüz bin Türk Lirası'ndan az olamaz.
(8) Müsabaka yapılmadan önce suçun ortaya çıkmasını sağlayan kişiye ceza verilmez.
-TAKIMLARA KÜME DÜŞME CEZASI-
Ayrıca, şike ve teşvik primine karıştığı kanıtlanan kulüplere de Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı'nın 55. maddesi gereğince küme düşme cezası veriliyor.
Futbol Disiplin Talimatı'nın ''Müsabaka Sonucunu Etkileme'' başlığında yer alan 55. maddesi şöyle:
(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
AA