New York taksi ihalesinde finale kalan Bursalı Karsan New York Car Classic Club'da görücüye çıktı.
Şirketin murahhas azası Jan Nahum, New York taksilerinin her yıl yüzlerce filmde kullanıldığını belirterek, "İhaleyi almamız halinde önümüzdeki 10 yıl boyunca birçok filmde Türk malı taksiyi göreceğiz." dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği 'Türk otomobili' konusunda en önemli adımlardan biri New York'ta yaşandı. Karsan'ın 13 dünya devinin arasından sıyrılarak Ford ve Nissan'la birlikte finale kalan aracı dün New York Car Classic Club'da Amerikalıların beğenisine sunuldu. Karsan murahhas azası Jan Nahum, New York için geliştirdikleri bu özgün araçla şehrin sembolü olan efsanevi Checker taksinin yerini almaya aday olduklarını söyledi. Karsan'ın V1 adını verdiği taksi konsepti, başta New York'un önde gelenleri olmak üzere Amerikan basını tarafından ilgiyle karşılandı. Wall Strett Journal, New York Times, New York Post gibi gazeteler ve ABD televizyonları, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) üyeleri ile New York kamuoyu liderleri aracı inceledi. Mart ayında sonucu belli olacak taksi ihalesi öncesi, Karsan'ın New York'ta aracı sergilemesi çok önemli bir adım olarak değerlendirildi. Kıraça Holding ve Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, kızı İpek Kıraç, kardeşi Can Kıraç ve oğlu Ali Kıraç'ın da yer aldığı tanıtımda Karsan V1'in tüm detayları prototip üzerinden anlatıldı.
Classic Car Club'da New York'un bugün sembolü haline gelen taksisi 'Checker'la birlikte sergilenen Karsan V1, İstanbul'dan New York'a DHL ile özel izinle getirildi. Aracın dış prototipi ilk kez İstanbul'da Autoshow fuarında sergilendi, iç prototip ise ilk kez New York'ta vitrine çıktı. Jan Nahum, toplantıda yaptığı açıklamada, geliştirdikleri aracın New York taksi ihalesinde finale kalan tek özgün tasarım olduğunu belirterek, "Biz bu araçla 3 temayı ortaya çıkardık. Sembolik olması, ulaşılabilir fiyatlarda olması ve sürdürülebilir bir proje olması. Panoramik iç mekanla New York siluetini taksinin içine taşıyoruz. Ayrıca bu projeyle dünyada engelliler için üretilen ilk seri üretim aracı da geliştirmiş olacağız. Motorunun arkaya yerleştirilmesi ise hibrit motora, doğalgaza, tam elektrik sistemine geçişini pratik hale getiriyor." dedi. Yine grup içerisinde özgün bir tasarım stüdyosu olarak konumlandırılan Hexagon Studio tarafından geliştirilen 'Geleceğin taksi projesi' 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması halinde önümüzdeki yıl 200 milyon dolarlık yatırımla seri üretime geçecek. Karsan, diğer finalistler Ford Transit Connect ve Nissan NV200 arasından sıyrılıp ihaleyi kazanması halinde münhasır olarak 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı (ayda ortalama 220 adet) satmakla yükümlü. Değerlendirmeler sonunda kontratın 2011 yılı sonunda imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor. 10 yıllık sürenin ardından ihaleyi kazanan firmanın beş yıl boyunca satılan araçlarla ilgili garanti, servis ve teknik desteği vermesini de talep ediyor.
Karsan'ın ihale için hazırladığı taksi projesinde engelliler de düşünülmüş. Yürüme engelliler için tekerlekli sandalyelilerin sığabileceği ve rahatlıkla manevra yapabileceği mekan araç içinde sağlanırken, işitme engelliler için gerekli aygıtlara yer verilmiş. Görme engelliler için işlevsel özelliğe sahip maddelerin bulunduğu araçta, engellilere yardımcı olan hizmet hayvanlarının konforu da sağlanmış.
ZAMAN