Türk Metal Sen: Bosch işçilerinin ortalama maaşı Renault ve Tofaş'tan düşük

Bursa'da, önce OYAK Renault, ardından TOFAŞ, Coşkunöz, Mako ve Ototrim fabrikası işçilerinin tepki göstererek istifa ettiği Türk Metal Sendikası, 6 gündür devam eden zam eylemlerle ilgili açıklama yaptı.

Sendika yönetim kurulu tarafından, resmi internet sitesi aracılığı ile yapılan açıklamada, Bosch fabrikasında işçilere verilen yüzde 60 zam süreci anlatıldı. Açıklamada, şu bilgiler verildi: "Bursa'da örgütlü olduğumuz Bosch işyerinde imzaladığımız toplu iş sözleşmesinden sonra, aynı bölgedeki bazı diğer fabrika ve işyerlerinde baş gösteren eylemler ve devamında yaşanan olaylar kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Türk Metal Sendikası, 38 ay boyunca sendikasız kalan, bu süreçte toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan ve mağduriyet yaşayan Bosch işçileri için, önemli bir toplu iş sözleşmesi imzalamıştır. İşçilerimizin mağduriyetine son vermek amacıyla, sendikasız geçen 2012-2014 dönemini kapsayan bir ücret zammı alınmış, ardından, 2014-2017 dönemi için, diğer işyerlerinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde alınan ücret artışının aynısı Bosch işçileri için de alınmıştır. Böylece mağduriyetin giderilmesine çalışılmıştır. Bu ücret artışları ve işverenin sendikasız dönemde işçileri için yaptığı ücret ayarlamaları nedeniyle, sınırlı sayıda işçimizin, diğer işyerlerindeki işçilerimizden biraz daha yüksek ücret almaları sonucunu ortaya çıkarmıştır."

"BOSCH İŞÇİLERİNİN ORTALAMA ÜCRETİ, RENAULT VE TOFAŞ'TAN AZ"

"Ancak bütün bunlara rağmen, Bosch işçisinin ortalama ücreti, yine de, Renault ve Tofaş işçilerinin ücret ortalamasının gerisindedir."denilen açıklama şöyle devam etti: "Elde edilen bu sözleşme başarısı, bazı çevreler tarafından, Türk Metal'in Bosch işçisine diğer işyerlerindeki üyelerinden daha yüksek ücret artışı sağladığı propagandasıyla servis edilmiş, üyelerimizin sendikamıza tepki duymalarına neden olmuştur. Bu propagandanın etkisi ve sahada faaliyet gösteren bazı çevrelerin kışkırtmalarıyla, başta Renault işyeri olmak üzere, diğer bazı işyerlerinde, ücret artışı talebi ile çeşitli eylemler yapılmıştır. Sendikamızın, ortaya çıkan bilgi kirliliğine karşı, konuyu bütün ayrıntılarıyla ortaya koyan, böyle bir ücret farkının dile getirilen boyutta olmadığını belgelerle açıklayan yaklaşımına rağmen, eylemler devam etmiştir. Eylemler kısa sürede Sendikamızı, işyerlerini ve ardından da tüm bölgeyi hedef alan bir boyuta dönüşmüştür. Sendikamız bu zaman zarfından eyleme katılanlarla diyalog kurulması için azami gayreti göstermiş, ancak bu çabalarımız, olayları provoke eden grupların etkisiyle sonuçsuz kalmıştır. Sonuç itibariyle, başta Renault olmak üzere Tofaş, Çoşkunöz ve Mako gibi bazı işyerlerinde üretim durdurulmuş, işçilerimiz işyerlerini terk etmemişlerdir."

Sendikanın uzlaşma girişimleri ve işçilerle diyalog çabasının sonuçsuz kaldığı ifade edilen açıklamada, "Ancak Türk Metal Sendikası, gerek MESS ve gerekse işverenler ile görüşerek bu çıkmazın aşılabilmesi için girişimlerine devam etmektedir. Çabamız, eylemin sonlandırılması, işyerini terk etmeme eylemine son verilmesi, üretime başlanması ve sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi içindir. Türk Metal Sendikası olarak; Sorunun diyalog yoluyla çözümü için gereken çabanın gösterilmeye devam edileceğini, üyemiz olsun ya da olmasın, tüm Bursa emekçilerinin bu süreçten herhangi bir zarar görmeden çıkabilmesi için çabalarımızın sürdürüleceğini, bu uğurda her türlü mücadeleye ve fedakarlığa hazır olduğumuzu, bu süreçte, sendikasına inanan, güvenen ve her türlü desteği veren üyelerimize teşekkür ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla ilan ederiz." CİHAN
20 Mayıs 2015 16:00
DİĞER HABERLER