Türk tekstil şirketleri Fas'taki yatırım ortamından memnun

Türk tekstil şirketleri Fas'taki yatırım ortamından memnun
Türk-Fas İş Adamları Derneği (TUFIAD) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Fas-Türkiye Ticaret Köprüsü adlı fuara 40 Türk şirketi ve çok sayıda Faslı iş adamı katıldı.

Fas'ın Kazablanka kentinde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Kazablanka Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası Başkan Yardımcısı Ahmed Oumari, iki ülkeyi birbirine bağlayan bir çok ortak payda olduğunu söyledi. Oumari, "Bunun neticesinde hem kültürel hem de ticari alanda gelişmeler kaydedilmiş ve kaydedilmektedir. Dünden bugüne hem Faslı işadamları, hem de Türk iş adamları, ülkelerin kalkınması adına karşılıklı ziyaretlerde bulunmuş ve bir çok ortak anlaşmalara imza atmıştır. Biz Fas yönetimi olarak ülkede yabancı yatırımcının işlerini kolaylaştırmak adına bir çok düzenlemeye gittik ve bir çok teşvik sunduk. Bizim TUFIAD'la ortam anlaşmamız bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, gelen iş adamlarını tebrik ediyorum ve ikinci ülkeleri olan Fas'ta güzel vakit geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.

TUFIAD'DAN FAS KRALI 6'INCI MOHAMMED'E TEŞEKKÜR

2005 yılında kurulan Türk-Fas İş Adamları Derneği (TUFIAD) tarafından fuar açılışında yayınlanan deklarasyonda, "Fas, stratejik konumu, siyasi istikrarı, bir çok ana sektöre evsahipliği yapması ve vasıflı iş gücüne sahip olması itibariyle, yatırım yapılan ülkelerin başlarında gelmektedir. Bunun kanıtı ise, bugün şurada gördüğünüz misafir iş adamlarıdır. Uluslararası ekonomik krizin yaşandığı günümüzde, yatırım yapmak ve uluslararası pazara atılmak bir maceranın içine atılmak gibidir. Ama aynı zamanda bu korkunun neticesinde çok ciddi fırsatlar da doğmaktadır. Tecrübeli iş adamları ise asıl böyle fırsatları kaçırmayan insanlardır." ifadesi kullanıldı.

Dernek Fas Kralı 6'ıncı Mohammed'e, ülkedeki istikrarı destekleyen politikaları ve ekonomiyi canlandıran çabalarından dolayı teşekkür etti.

TÜRK TEKSTİLİ FAS PAZARINDA YÜZDE 70 CİVARINDA

Cihan Haber Ajansı'na konuşan TUFIAD Başkanı Ercan Gündüz, 17 yıldır Fas'ta yaşadığını ve ilk geldiği yıllarda Türk tekstilini pazarda çok az görürken şimdi yüzde 60 ila 70 Türk malı gördüğünü söyledi.

Katılımcı Türk şirketlerinin bir çoğunun Fas'a malzeme sattığını bildiren Gündüz, "Bu etkileşim ve alışverişin bir üstü, önce alışveriş sonra yatırıma dönüşüyor. Bunu ben kendimden örnek vereyim. Ben burada 10 yıl, ilk geldiğim 99 yılında sabun satmaya başladım. Şimdi 10 yıldır sabun üretiyorum. 1 buçuk milyon dolarlık yatırım yaptık buraya sabun ve ıslak havlu üzerine." diye konuştu.

İŞ ADAMLARINA YATIRIM KONUSUNDA TEŞVİK

TUFIAD Genel Sekreteri Taner Yılmaz ise, "Her sene geleneksel olarak yaptığımız fuarlarımıza bir de bunu ekledik. Bu sene tekstil sektörel bir fuar yaptık. Bu sektörel fuarımızda 40 şirket 52 kişi Türkiye'den sadece tekstil üzerine, tekstil aksesuarları, kumaş ve hazır giyim olmak üzere şirketimizi getirdik. Şu anda Faslı işadamlarımızla buluşturduk" dedi.

Yılmaz, iş adamlarına Fas'a yatırımları teşvik ederek, Fas Türkiye arası ticarete kalıcı katkılar sağlamak istediklerini söyledi.

TUSKON bünyesindeki Bursa İş Adamları Derneği BUGİAD'ın bir üyesi olduğunu söyleyen yatırımcı İsmail Uslan, Fas'ın Kazablanka kentinde yaklaşık 2 ay önce bir şirket kurup ardından bir mağaza açtıklarını ve bu kısa süre içerisinde beklentilerini elde ettiklerini bildirdi.

Fas'ın yatırımlara açık bir ülke olduğunu söyleyen Uslan, ilerleyen zamanlarda mağaza sayısını artırmak istediklerini aktardı.

TÜRK ÜRÜNLERİ LÜKS, DAHA KALİTELİ

2007 yılından beri Türk şirketleriyle çalıştığını söyleyen Faslı işadamı Mounir Benyass da, "Hazır giyim işine girdik zira bu alanda ihtiyaç vardı. Ve Türk şirketlerinin tekstil konusunda daha gelişmiş olduklarını gördük. Fas pazarına uygun, lüks ve kaliteli ürünler sunuyorlar. Türk ürünleri daha kaliteli, daima yaratıcılık var. Fas'ta yaratıcılık eksik, tasarım eksik" şeklinde konuştu.

Fuarda Faslı ve Türk iş adamları arasında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirildi.
CİHAN
11 Şubat 2016 16:07
DİĞER HABERLER