Reyting ölçümleri ihalesini yapan Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK) yapısının "rekabeti engelleyici" olduğunu belirleyen Rekabet Kurumu'nun kararı, yayıncılar tarafından olumlu karşılandı.
Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca, reyting ölçümlerinin sağlıklı yapılmadığı ve Türkiye gerçeklerini yansıtmadığına ilişkin eleştirilerin sık sık dile getirildiğini hatırlatarak, "Bu konuda TRT'nin önemli bir çıkışı oldu ve Rekabet Kurumu reyting ölçümleriyle ilgili bir inceleme başlattı.
Kurumun kararı çok önemli bir karar. Çünkü reyting ölçümü yapan AGB şirketinin patronajı TİAK'tır. Bu karar TİAK'ın yapısının rekabeti engelleyici olduğunu ortaya koydu" dedi. Bundan sonra yapılması gerekenin; TİAK üyeleri ile reyting ölçümü yapılan kanalların yöneticilerinin biraraya gelmesi olduğunu belirten Karaca, "Bu yapının nasıl rekabetçi ve şeffaf hale getirilebileceğini konuşmalı, hem izleyicilerin hem de yayıncıların kafalarındaki soru işaretlerinin giderebilecek bir sistem oluşturmalı" diye konuştu.
ŞİRKETLER BELİRLESİN
TİAK'ın tüzel kişiliğe kavuşması ve rekabete açık hale getirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Karaca, "Reyting ölçümü yapılan kanallar, bu yapıda ağırlıklı olarak temsil edilmeli. Böylece sonuçlar daha sağlıklı olacak ve Türkiye gerçeğini yansıtacaktır" dedi. Karaca, reyting ölçümlerinin Türkiye gerçeğine uygun hale getirilmesi için ölçümlerde kullanılan peoplemeter cihazlarının yerleştirileceği evlerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri doğrultusunda ve bağımsız şirketler aracılığıyla seçilmesi gerektiğini söyledi. Denekleri belirleme işinin, 5-6 yıldır aynı firma tarafından yapıldığına dikkat çeken Karaca, "Denekleri belirleyen OTS firmasının ortağı, AGB'nin bir yöneticisi çıkıyor. Sonuçlar nasıl sağlıklı olabilir?" diye sordu.
KİMYAMIZI BOZDU
Radyo ve Televizyon Yayıncıları Federasyonu (RATEF) Başkanı Adnan Yüce de, Rekabet Kurumu'nun kararını yerinde bulurken, reyting ölçümleri aracılığıyla toplumun kimyasının bozulduğu görüşünü savundu. Önümüzdeki günlerde radyo ve televizyon yayıncıları olarak yeni RTÜK yasasının tartışılacağı bir panel düzenleyeceklerini belirten Yüce, "TRT'nin reyting ölçümleriyle ilgili çıkışını destekliyoruz. Bugüne kadar para uğruna acımasızca toplumun kimyasıyla oynandı. Ancak böyle gitmeyecek" dedi. Yüce, reyting ölçümüne RTÜK'ün müdahil olmasına destek vererek, RTÜK yasasındaki böyle bir değişikliği 'doğru bir girişim' olarak değerlendirdi.
Reyting ölçümlerini RTÜK denetleyecek
Reyting ölçümünün nasıl yapılacağını ve denetleneceğini RTÜK belirleyecek. Yeni RTÜK yasası taslağında, Üst Kurul'un görev ve yetkileri arasına "Yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu usul ve esaslara uymayan şirket ve kuruluşlara uygulanacak müeyyideleri belirlemek" de yer aldı. Yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte reyting ölçüm ve denetim sistemi sil baştan değişecek. Rekabet Kurumu, rekabet ihlalinde bulunan TİAK'a yapısını değiştirmesi için 90 günlük süre vermişti.
YENİŞAFAK