Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu sene 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları'na 140 ülkeden 2 binden fazla öğrenci katılacak. Tanıtım toplantısına TBMM Başkanvekili aynı zamanda Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, eski TDK Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Fatih Üniversitesi Rektörü ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları ana sponsoru Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, Türkçe Olimpiyatları Genel Sanat Yönetmeni Cemil Özen ile olimpiyatlara yer alacak bazı öğrenciler katıldı. Toplantıda 11. Türkçe Olimpiyatları'nın takvimi ve bu seneki yenilikler basın mensuplarına anlatıldı.
55 İLDE ETKİNLİK YAPILACAK
Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "15 gün boyunca, 'Evrensel Barışa Doğru' çağrısı ile dünyanın 140 ülkesinden gelen değerli öğrencilerimizi barışın ve sevginin anavatanında buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız" dedi. 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 140 ülkeden 2 bin finalist öğrencinin katılacağını dile getiren Sağlam, "Uzun süre İstanbul ve Ankara'da düzenlenen olimpiyatlar, 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'ndan itibaren bu iki ilin dışına çıkarak Türkiye geneline yayılmıştır. Türkçe'nin evrenselliğine şahit olmak isteyen illerden gelen yoğun istek üzerine bu yıl Türkiye'nin 55 şehrinde etkinlikler gerçekleştirilecektir. Yapılan bu etkinliklere çevre iller de yoğun ilgi ve katılım göstermektedir. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni daha önce Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilirken bu yıl 24-25-26 Mayıs 2013 tarihlerinde ilk kez İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecektir. Türkçe'nin, medeniyetlerin beşiği olan Türkiye'nin ve EXPO öncesi İzmir'in dünyaya tanıtılacağı 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni'ne 140 ülkenin yanı sıra katılımcı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve ziyaretçiler de kabul edilecektir" diye konuştu.
GÜL, ERDOĞAN VE DİĞER DESTEKÇİLERE TEŞEKKÜR
Olimpiyatlara büyük destek veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür eden Mehmet Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkçenin bu en büyük organizasyonunda katkılarını, kabul ve katılımlarını bizden esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, tüm devlet büyüklerimize, akademisyenlerimize, sanatçılarımıza, spor adamlarımıza, siz değerli medya mensuplarına ve medya kuruluşlarına, iş adamlarına, yıllardır ana sponsorluğumuzu yapan Bank Asya'ya, ödül sponsorumuz Yıldız Holding'e, platin sponsorlarımız Doğuş Grubu, Koç Holding ve Ağaoğlu'na; altın, gümüş, teknoloji, konaklama, medya ve özel olmak üzere diğer tüm sponsor kurumlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, değerli çalışma arkadaşlarımıza, dilimize ve kültürümüze karşı gösterdikleri ilgi ve sevgiden dolayı bir yıl boyunca Türkçe Olimpiyatları için emek harcayan 15 bin dünya gencine, Türkçeyi öğretme konusundaki gayret ve emeklerinden dolayı tüm Türkçe öğretmenlerine, yıllar önce temelini attıkları eğitim hizmetleriyle bizlere bu güzellikleri yaşatan fedakâr Türk halkına TÜRKÇEDER, tertip heyetimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum."
REKLAM FİLMİNDE NE VAR?
15 bin öğrencinin bir yıl boyunca Türkçe Olimpiyatları'na hazırlandığını belirten Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, her yıl merakla beklenen ve büyük beğeni toplayan reklam filminde bu yıl 35 farklı ülkeden 90 olimpiyat öğrencisinin yer aldığını vurguladı. Sağlam, "Filmde yerel kostümleriyle büyük bir sofrada buluşan ve kaynaşan dili, dini rengi farklı olimpiyat öğrencileri, dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları verecektir" diyerek sözlerini tamamladı.
KATILIMCI ÜLKE SAYISI 17'DEN 140'A ÇIKTI
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkan Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise Türkçe Olimpiyatları'nın 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrenciyle mütevazı bir şekilde başladığını hatırlattı, artık dünyanın 140 farklı ülkesinden binlerce öğrencinin eleme sistemiyle katıldığı büyük bir organizasyon haline geldiğini söyledi. Akalın, "Türkçe Olimpiyatları bir aysberg gibi buz dağının görünen kısmı. Asıl çalışma, gayret ise buz dağının görünmeyen kısmında gerçekleşiyor. Yani dünyanın 140 ülkesinde gerçekleşiyor" diye konuştu.
YENİ KATEGORİLER EKLENDİ
Akalın, bu yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na yeni ülkelerin katılımıyla, farklı kategorilerin de eklendiğini ifade etti. 'Türkçeyi ebruyla, halk oyunlarıyla, kısa filmle göstermek istiyorum' diyenlere görsel ve sanatsal yeteneklerini sergileyecekleri imkânlar verildiğini vurgulayan Akalın, TÜRKÇEDER tarafından belirlenen 15 Türkçe kitabı öğrencilerin okuyup sınava tabi tutulacağını ve ayrıca üniversite öğrencilerinin katıldığı deneme yarışması ile yarışmacılardan bir konu üzerinde yazdıkları denemeleri akademik jüri karşısında savunmaları isteneceğini vurguladı. Akalın, üniversiteyi Türkiye dışında okumuş yabancı öğrencilerin katılabildiği konuşma yarışmasının da bilimsel yarışmalardan sayılabileceğini kaydetti.
BU YILKİ SLOGAN: EVRENSEL BARIŞA DOĞRU
10 yıldır Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan binlerce öğrenci, her yıl farklı bir slogan ile dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor. Daha önceki yıllarda 'Sevgi dili Türkçe', 'Aynı dili konuşuyoruz', 'Gelin tanış olalım', 'İnsanlık el ele bayram o bayram ola' gibi anlamlı mesajlarla dünyaya seslenen öğrenciler, 11. yılda 'Evrensel barışa doğru' diyecek.
OLİMPİYAT TAKVİMİ
Kültür Şöleni - 24-26 Mayıs 2013 - İzmir Kültürpark Fuar Alanı
Açılış Töreni - 1 Haziran 2013 - Ankara 19 Mayıs Stadyumu
Tasavvuf Konseri - 5 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Şarkı Finali - 7 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Şiir Finali - 8 Haziran 2013 - Ankara Arena Spor Salonu
Halk Oyunları Finali - 12 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Kapanış Töreni - 16 Haziran 2013 - Atatürk Olimpiyat Stadyumu