Turkcell'le ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor

Turkcell'le ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor
Turkcell'de yaşanan işten ayrılmalarla ilgili çok farklı boyutta haberler gelmeye başladı.

Hükümete yakın medya organlarının örtülü olarak “para aktarma” merkezi haline gelen Turkcell’de, AKP’den refarans getirmeden işe girmenin imkansız hale geldiği iddia edildi.

Taraf'ın haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), yaklaşık iki yıl önceki operasyonu ile yönetimi “devlete” geçen Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell de, sular durulmuyor. AKP Hükümeti’ne yakın medya kuruluşlarına aktardığı, “milyon dolarlık kaynaklarla” sık sık eleştri konusu olan Turkcell, şimdi de “AK kadrolaşma” krizi iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Turkcell’in yedi yıllık CEO’su Süreyya Ciliv’in istifasının ardından, alt kadrolarda görevden almalar başladı. Görevden alma operasyonun Türkiye geneline yayılması ve yaklaşık bin 500- 2 bin kişinin işten çıkarılması bekleniyor. Yerlerine ise AKP üyelerinin alınacağı öne sürüldü. Bu iddialar Türkiye’nin dev şirketinin karışmasına yol açtı.

İŞTEN ATILMA KORKUSU AKP’YE ÜYE YAPTI

AK kadrolaşma iddiaları, Turkcell personelini tedirgin etti. Şirketin kuruluşundan itibaren Turkcell’de çalışmaya başlayan yüzlerce personel, seçimler öncesinde işten atılarak yerlerine AKP’den referans getirileceğinden kaygı duyuyor. Bu nedenle, muhalefet milletvekillerine, şikayet mektubu gönderen bir çok personel seslerinin duyurulmasını istedi. Şirketi işe alımlarda da, AKP’den alınan referanslar etkili olduğu ve bazı personelin de işini korumak için AKP’ye üye oldukları belirtildi. Şirket yetkilileri ise, konuyla ilgili net bir bilgi vermedi. Sadece 2015 yılı başında yüzde 10 oranında bir küçülmenin planlandığı açıklanmıştı. Yaklaşık 15 bin personeli bulunan şirkette, bin 500 kişinin işten atılmasının planlandığı öne sürülmüştü. Ancak, işten çıkarma işleminin daha yüksek oranda planlandığı öğrenildi. Seçimler öncesinde tepki oluşmaması için, işten çıkarma işleminin kademeli olarak gerçekleştirileceği kaydedildi.

ESKİ YÖNETİCİLER KAÇTI

Öte yandan SPK’nın operasyonun ardından, şirkette yıllarca görev yapan bir çok yönetici koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı. Şirketteki kan kaybı, Turkcell’de Çukurova Grubu ile yabancı ortaklar TeliaSonera ve Altimo arasında uzun yıllar süren ortaklık ve yönetim kurulu konusunu AKP hükümetinin 2013 yılında el koyması ile başladı. SPK eliyle Turkcell’de AKP atamaları yapıldı. Son olarak Ağustos ayında Turkcell Yönetim Kurulu’na Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan ile AKP’nin eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli’yi de atamıştı. Pakdemirli 24. dönem milletvekili seçimlerinde AKP’den İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti. Bekir Pakdemirli eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin de oğlu. Turkcell’in yönetim kurulunda Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2013 Martı’nda atadığı isimler arasında AKP’li eski Kültür Bakanı Atilla Koç ve AKP’li eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler ilk atanan isimlerdi. 13 Eylül 2013’te ise Jan Erik Rudberg ve Erik Belfrage Turkcell yönetimine kuruluna giren yeni isimler oldu. 7 ismin değiştiği Turkcell Yönetim Kurulu’nda devlet elinin daha fazla hissedilmesiyle şirkette uzun yıllardır görev yapan başarılı isimler de birer birer ayrılma yoluna gitti.

TURKCELL’DEN AYRILANLAR

AKP’nin SPK eliyle yaptığı atamalardan sonra Turkcell’in yönetim takımından ayrılan 8 isim şunlar oldu: Cenk Bayrakdar (Turkcell Yeni Teknoloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı), Emre Sayın (Turkcell Bireysel İşler Genel Müdür Yardımcısı), Ekrem Yener (Turkcell Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Hulusi Acar (Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Koray Öztürkler (Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Meltem Kalender (Turkcell İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Lale Saral Develioğlu (Turkcell Uluslararası İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Süreyya Ciliv (Turkcell Genel Müdürü)

07 Mart 2015 10:45
DİĞER HABERLER