Türkiye, seçim süreci, yolsuzluk, basın özgürlüğü gibi faktörlerin ele alındığı ‘Küresel Barış Endeksi’nde 135. sırada yer aldı. 2014’e göre 7 basamak geriledi. Politik terör endeksinde ise en tehlikeli ülkeler sıralamasına merdiven dayadı.
Bugün'den Ömer Önder'in haberine göre, Avustralya merkezli sivil toplum kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü (The Institute for Economics and Peace / IEP), yeryüzündeki çatışma ve savaş alanlarını inceleyerek bir ‘barış endeksi’ oluşturdu.
‘Küresel Barış Endeksi’ silahlı çatışmaların yanı sıra basın özgürlüğü, askeri harcamalar, suç oranı gibi kriterleri de kapsıyor. Hazırlanan rapora göre Türkiye 162 ülke arasında ancak 135. sırada yer bulabildi. Türkiye, geçtiğimiz yıla göre barışçı ülkeler sıralamasında tam 7 basamak geriledi.
POLİTİK TERÖRDE REKOR
Türkiye, araştırmanın ‘politik terör’ başlığında da rekor kırdı. Bu kriterde Türkiye, savaşın yaşandığı ve dünyanın en tehlikeli bölgeleri olan Suriye, Irak, Sudan, Kongo ve diktatörlükle yönetilen Kuzey Kore’ye en tehlikeli anlamına gelen 5 puan verildi. Türkiye ise 4 puanla bu ülkelerin hemen ardında yer aldı.
IŞİD’E LOJİSTİK DESTEK
Libya, yapılan değerlendirmeler sonucunda barış ortamından en çok uzaklaşan ülke oldu. Bunun nedenleri komşularıyla bozulan ilişkileri olarak yorumlandı. Raporda, “Doğu ülkeleri, Türkiye, Katar ve Sudan’ın Libya’daki IŞİD benzeri İslamcı muhalif gruplara lojistik ve malzeme yardımı yaptığı iddialarıyla ilişkiler geriledi” dendi.
RUSYA DA BARIŞA UZAK
Ülkelerin, çeşitli kriterlerle puanlandığı ve bir ucu ‘barışçıl’ diğer ucu ‘çatışmalı’ olarak adlandırılan bir listede sıralandığı endekste 162. sırada ve barışa en uzak durumda olan ülke, 3 yılı aşkın süredir kanlı bir iç savaşın pençesinde olan Suriye.
Rusya ve Kuzey Kore’nin de alt sıralarda bulunduğu listenin 161. sırasında Irak, 160. sırasında Afganistan, 159. sırasında Güney Sudan yer alıyor. Listenin en üstünde yer alan ve ‘barış içinde’ olarak kabul edilen ülkeler ise sırasıyla şöyle: İzlanda, Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda, İsviçre, Finlandiya, Kanada, Japonya, Avustralya ve Çek Cumhuriyeti.