Türkiye bunu da gördü!

Türkiye bunu da gördü!
Türkiye'yi yönetenler birbirinden ilginç, komik ve bir o kadar da tuhaf açılışlarla gündem olmayı seviyor.

Belediye başkanı 100 TL'lik yardımı törenle dağıtıyor, akülü arabaya kurdele bağlanıyor, olmayan tesisler devletin en yetkili isimleri tarafından 5. kez açılıyor. İşte Zaman'dan Arife Kabil'in derlediği habere göre birbirinden ilginç açılış hikayeleri...

Geçirdiğimiz son günlerden akıllarda kalan birçok fotoğraf var. Hepsi de ölüm ve acı ile dolu. Birkaç hafta önce hafızalara kazınan bir fotoğraf ise görenlere daha çok utanç duygusu yaşatıyor. Elazığ'da düzenlenen ‘fakirlere yardım töreninde' iki kadın mahcup bir yüz ifadesiyle 100 lira yardımı kabul ediyor. Banknotun diğer ucunu tutan Elazığ Belediye Başkanı'nın yüzünde ise tam tersi bir ruh hali hakim. Sosyal medyada defalarca paylaşılan bu kare için yapılan yorumlardan bazıları manzarayı özetler nitelikte: “Verdiği 100 lira için duyduğu gurura bak.” diyenler yardım miktarına dikkat çekerken, kadının yüzündeki mahcubiyete karşı başkanın yüzündeki kibiri işaret edenlerin sayısı hayli fazlaydı. Diğer bir yorum ise şöyleydi: “Seçim meydanlarında din sömürüsü ile oy toplamaya çalışan bir adamın hayır işi yaparken karşısındaki insanı rencide ederek poz vermesi gayet normal.” Bu olay büyük tepki görse de Türkiye bu tür manzaralara yabancı değil. Zira siyasetçilerin pahada hafif, gösterişte ağır yardımları sayesinde bundan önce de ihtiyaç sahibi pek çok insan kameralara mahcup mahcup poz vermek zorunda kalmıştı.

Aynı tesis 7 yılda 5 kez açıldı!


AKP'li yöneticilerin tuhaf açılış törenlerine olan tepeden aşağı doğru devam ediyor. AKP'nin “toplu açılış” balonları komik olaylara neden oluyor. Örneğin Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız'ın katıldığı programla 5. kez açıldı. Tesis daha önce Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 30 Mart yerel seçimlerinden önce Belediye Başkanı Cafer Özdemir tarafından da açılmıştı.

Öğrencileri stadyumda isim isim çağırdılar


‘Alan el'i utandıracak başka bir yardım örneği ise yıllar önce Bingöl'de yaşanmıştı. Beş yıl önce Nevruz kutlamaları nedeniyle stadyuma toplanan öğrenciler arasındaki ihtiyaç sahipleri kutlama sonunda isim isim anons edilmişti. Bu şekilde kürsüye çağrılan çocuklara yardım paketleri vali yardımcısı tarafından verildi. Olayın yaşandığı günlerde bazı köşe yazarları arkadaşlarının ve kameraların önünde paketleri kabul eden öğrencilerin psikolojilerinin hiçe sayıldığını düşünerek yapılan yardım şeklini eleştirmişti.

Yangın dolabı açılışına davetlisiniz


30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kala, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi ilginç bir açılış töreni düzenledi. Kentin çeşitli yerlerine asılan afişlerde halk, 12 adet yangın dolabının açılışına davet edildi. Sosyal medyada büyük ilgi gören açılışa ise ilgi olmamasına rağmen tören düzenlendi.

İşadamının yardımıyla siyasi şov


Hollanda'da yaşayan Erzurumlu hayırsever işadamının verdiği parayla alınan 113 akülü aracın engelli vatandaşlara dağıtılması şova dönüştürüldü. Geçtiğimiz haftalarda yapılan törende, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitçi, AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti milletvekilleri Adnan Yılmaz ve İbrahim Aydemir kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Sonrasında kurdeleler kesilerek sandalyeler ihtiyaç sahiplerine verildi.

Başkandan bir yardım klasiği!

Ümraniye34 adlı haber sitesinde ‘Klasik Hasan Can yardım töreni' başlığıyla duyurulan program da diğerlerini aratmayacak kadar ilginçti. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşları belediyenin nikah sarayında toplayan Başkan, önce bir konuşma yapıyor. Yardımlarını sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığını iddia eden Can, belirli aralıklarla bu törenleri düzenliyor. Protokol konuşmalarından sonra kürsüye ihtiyaç sahibi birkaç isim çağrılıyor. Burada pozlar eşliğinde yardım kartları veriliyor. Elinde mikrofonla anons yapan bürokratlar yardım yapmanın verdiği gururla dik dursa da karşılarındaki kişinin mahcubiyeti yüzünden okunuyor. Ardından programın bitiminde diğer ihtiyaç sahipleri kurulan stantlarda yardım kartlarını alıyor.

Engelli aracını kurdeleyle açtılar


Herkesin malumu olduğu üzere ülkemiz yardımsever siyasetçilerinin bir sevdası da açılış yapmak. Bazıları da bu iki coşkuyu bir arada yaşamanın yollarını arıyor. Büyük küçük demeden yaptıkları yardıma kurdele kesmekte, tören yapmakta bir beis görmüyor. Örneğin geçtiğimiz yıl AK Parti Giresun İl Başkanı Hasan Aydın ve Duroğlu ilçe Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan'ın yaptığı gibi. Aydın, Giresun Belediyesi'nin engelli bir kadına bağışladığı akülü araca kurdele keserek açılış yapmıştı. İhtiyaç sahibi, Anadolu kadınını araca oturtarak etrafında toplanan takım elbiseli, kravatlı adamlar gururlu yüz ifadesiyle kurdeleyi kesmişti. Kadının ise mahcubiyetten yüzü öndeydi. Olayın yaşandığı gün sosyal medyada büyük tepki gören ‘engelli araç açılışı' yabancı basında bile yer almıştı.

4 metrekarelik kız yurdu açılışı


AKP'li Bakan Nihat Zeybekci Kütahya ziyareti sırasında 200 öğrenci kapasiteli bir kız yurdunun temelini atmıştı. Ancak temeli atılan yer sadece 4 metrekarelik bir alandan ibaretti. CHP'li Umut Oran da oranın fotoğrafını çekip Twitter'dan paylaşarak “Sizce bu nedir?” diye sormuş ve cevabı yine kendisi vermişti: “Bildiniz, Bakan Nihat Zeybekci'nin geçen hafta Kütahya Emet'te törenle attığı 4 m²'lik Kız Yurdu İnşaatı temeli!?”

Bir garip açılış hikayesi...


Diğer bir tören hikayesi ise Isparta'dan. Açılışı yapılan ise bir ayakkabı sandığı. İki yıl önce  kaymakamdan kendisine boya sandığı almasını isteyen vatandaş muradına erdi ancak sıra dışı bir törenle. Hükümet konağına getirilen vatandaş beyaz takım elbise ile boya sandığının başına oturtuldu, önüne bir kurdele gerildi. Kurdelenin iki ucunda bürokratlar ortada elinde makasıyla Kaymakam Ahmet Altıntaş olduğu halde açılış gerçekleşti. Verilen pozun diğer yardım manzaralarından farkı yoktu. Bürokratlar mağrur ve gururlu, ihtiyaç sahibi mahcup.

Anaokulumuza trafik pisti yaptık!


2010 yılında Niğde'nin Bor ilçesinde TOKİ Anaokulu'na çocukların uygulamalı eğitim alması için yapılan trafik pistinin açılış törenine AKP'li iki vekil, Niğde Valisi, Bor Kaymakamı, askeri fabrika komutanı, ilçe emniyet müdürü, ilçe milli eğitim müdürü katılmıştı. Kurdele kesilmesinin ardından katılımcılar birbirlerini plaketle ödüllendirmişti. ZAMAN

02 Ağustos 2015 08:20
DİĞER HABERLER