Türkiye, Çernobil'deki nükleer etkinin izole edilmesi için bağışta bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Çernobil nükleer santralinin tamamıyla izole edilmesi ve facianın izlerinin silinmesi için Türkiye'nin 1 milyon Euro bağışta bulunduğunu söyledi.
Ukrayna'daki Uluslararası Nükleer Güvenlik ve Çernobil Kazası Anma Konferansı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konferansta yaptığı konuşmada, Çernobil nükleer santralinin tamamıyla izole edilmesi ve facianın izlerinin silinmesi için Türkiye'nin 1 milyon dolar bağışta bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız konuşmasında Çernobil faciasının 25. yıldönümünde düzenlenen zirveye çeşitli ülkelerden yüksek düzeyde katılım olmasının oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Ukrayna ve bölgeyi etkileyen Çernobil faciasından sonra Fukuşima'daki felaketin devam ettiği günlerde dünyanın tek ses olduğunu ifade eden Yıldız, “Dünya bütünüyle tek bir parçadır, ayrılamaz” dedi. Çernobil felaketinin ardından dünyanın nükleer enerjiden vazgeçmediğini söyleyen Yıldız, 140 nükleer santralin faaliyete girdiğini hatırlattı. Fukuşima'dan sonra büyüyen endişelerle birlikte sert kararlar alınmadığını da ifade eden Yıldız, 138 nükleer santralin faaliyette kaldığını ve 65 nükleer santralin de yapımının devam ettiğini söyledi.
Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ise konuşmasında Ermenistan'ın Metsamor Nükleer Santralinin bölge ülkeleri için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Rasizde Çernobil Nükleer Santrali ile benzer teknolojiye sahip olan Metsamor Santralinin Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, İran ve Rusya için büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti. Santralin durdurulması gerektiğini kaydeden Rasizade, bir başka Çernobil faciası yaşanmaması için tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
İHA