Türkiye'de 28 bin öğretmenle 20 milyon öğrenciye bağımlılık anlatılacak

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında başlatılan 'Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim programı' kapsamında eğitilecek 28 bin rehber öğretmenle 20 milyon öğrenci bağımlılığa karşı bilinçlendirilecek.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 'Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim programı' Bursa lansman toplantısı Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Bursa şubesi etkinliklerinin görsellerle anlatıldığı tanıtımdan sonra okul müdürleri ve rehber öğretmenlere yönelik bilgilendirmede bulunuldu.
Programda konuşan Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa hayata geçirdikleri projenin tanıtımını yaptı.

HEDEF 28 BİN ÖĞRETMENLE 20 MİLYON ÖĞRENCİYE ULAŞMAK

Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitim programının Bursa tanıtımını yaptıklarını anlatan Genel Müdür Savaş Yılmaz, "Şu ana kadar Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin rehber öğretmeni 3'er günlük eğitime tabi tuttuk. Daha önce 500 rehber formatör öğretmenler eğitim almıştı, bunlar rehber öğretmenleri eğitiyor. Hedefimiz ise Nisan sonu itibariyle 28 bin rehber öğretmene 3 günlük bağımlılık eğitimi ve onların da Mayıs ayından itibaren tüm Türkiye'de ki yaklaşık 20 milyon öğrenciye bağımlılıkla mücadeleye yönelik modüllerin aktarmasını bekliyoruz." dedi.

Bu programın Türkiye'de yapılan en büyük proje olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: "Türkiye'nin en önemli avantajlarından biri olan genç nüfusumuz sahip çıkılmaması halinde dezavantaja dönüşebilir. Bu gün gençler ve genç nüfusumuzun bu kadar büyük olması aynı zamanda bu tür sektörler içinde bir Pazar durumunda. Bizde bu gençleri bu noktada bilinçlendirmek ve onlara yaşam becerileri kazandırmak için böyle bir eğitim programı hazırladık. İnşallah bu eğitim dönemi sonunda ana sınıfından başlamak üzere bütün öğrencilere kendi yaş grubuna uyuşturucu madde, teknoloji bağımlığı, alkol bağımlılığı ve tütün bağımlılığı ve sağlıklı yaşamla ilgili ait içerikleri aktarmış olacağız."

Projenin ilk önce pilot il İstanbul'da başladığını ve 60 bin öğrenciye ulaştıklarını anlatan Savaş Yılmaz, "Türkiye'de TUBİM'in yaptığı araştırmaya göre madde kullanım verisinin genel nüfusa göre yüzde 2.7 olduğu görülüyor. Bu, dünya ortalamalarının çok altında bir rakam ama bizim risklerimiz var. Bunlar genç nüfusun fazla olması ve bu sektörün ciddi bir Pazar oluşturması. Sigara durumuna bakılınca da Türkiye'de son verilere göre Türkiye'de 17 milyondan 14 milyona düşmüş sigara kullananlar ama bu gençlerde artış trendinde olması aslında riskli bir durum. Sigara madde kullanma fikrinin oluştuğu ve ilk aşıldığı bir yerdir. Yani bir geçiş kapısıdır." dedi.
Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, bonzai kullanımına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Ölümcül bonzai özellikle orta ve alt gelir grubuna yönelik bir ürün. Dünyada çok yaygın kullanımı var, Türkiye'de ilk defa 2011 yılında tespit edildi. Bununla ilgili son dönemde ciddi önlemler alındı. Türkiye'de diğer dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok büyük bir problem değil şuanda. Ama bizim her zaman bu genç nüfusumuz dezavantaja dönme anlamında potansiyel bir risk taşıyor. Bizim bunu önlememiz lazım." şeklinde konuşmasını tamamladı.

Bursa Vali Vekili Ergun Güngör ise, projenin önemine dikkat çekerek, "Bu önemli bir eğitim hamlesidir, çünkü biz yüzde 8'lere varan bir yaşlı nüfusla önceki yıllara göre biraz yaşlandık ama hala nüfusun yarıdan fazlası 30 yaşın altında, 20 milyon öğrencimiz var. Cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz başta olmak üzere hepimizin sağlıklı insanlar olması, kötü alışkanlıklardan arındırılmış olması önemli." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de kendilerinin de projeye destek vereceklerini belirterek, "Her türlü bağımlılıkla mücadele konusunda, içki ile, sigara ile uyuşturucu ile kumar ve teknolojik bağımlılıkla mücadele konusunda başlatılan güzel bir proje" dedi.

CİHAN
08 Nisan 2015 17:07
DİĞER HABERLER