'Türkiye'de 33 bin meslek hastalığından sadece 780'i tanınıyor'

DENİZLİ (CİHAN)- Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erdem Özdemir, Türkiye'de en az 33 bin meslek hastalığından sadece 780'nin tanındığını söyledi. Garanti Bankası ve Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) işbirliğiyle Denizli'de KOBİ'lerle buluşan Özdemir, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki değişikliklerin hukuki ve teknik açıdan getirdiklerini anlattı.

İki kurumun işbirliğiyle hazırlanan KOBİ'lere Özel İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu'nun tanıtıldığı etkinlik, "KOBİLGİ Toplantıları" kapsamında Denizli Ticaret Odası (DTO)'nda yapıldı. Toplantı, Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak ve PERYÖN Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Prof. Dr. Özdemir, KOBİ'leri yeni kanun hakkında bilgilendirdi. Özdemir, "Türkiye'de 780 tane meslek hastalığı tespit edilmiş. Bu olacak şey değil. Türkiye'de en az 33 bin meslek hastalığı var diyorlar. Türkiye'de gürültü nedeniyle işitme kaybının korkunç boyutlarda olduğunu söylüyorlar. İşyeri hekimleri de artık ssiteme giriyor. Artık devlet, işyeri hekimlerini de sorumlu tutacak, 'Gel bakalım, sen bunun hastalığını doğru takip ettin mi?' diyecek." şeklinde konuştu.

Koordinatörü Kıvrak ise bu yıl İstanbul dışına taşıdıkları toplantıların ilkini Denizli'de yaptıklarını belirtti. Kıvrak, "Son yıllarda yaşanan hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bazı ihtiyaçları beraberinde getirdi. Çalışan ve işveren farkındalığı artarken yaşanan iş kazaları ve meydana gelen trajik ölümler, toplumsal bellekte unutulmaz izler bıraktı." dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Yangın da konuşmasında, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği konusunda kültür değişimine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yangın, "Ekonominin yüzde 80'ini oluşturan KOBİ'lerimizde, insan yönetimi uygulamalarına odaklanarak potansiyel gelişimine daha çok katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz. İş sağlığı ve güvenliği, PERYÖN olarak her zaman önem verdiğimiz ana çalışma alanlarımızdan biri. Yasal düzenlemeler yapılsa bile kazaların önüne geçmek için iş güvenliğinin yerleşik bir kültür haline gelmesi gerekiyor. Son iki yıldır iş sağlığı ve güvenliği için kültür değişimini KOBİ'lerle birlikte yaratmak üzere çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu. CİHAN
26 Mart 2015 15:50
DİĞER HABERLER