Türkiye'de en fazla dergi, sosyal bilimler alanında yayınlanıyor

Türkiye'de en fazla dergi, sosyal bilimler alanında yayınlanıyor
Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak, 'Türkiye Akademik Dergiler Rehberi-2014' başlıklı bir kitap yayınladı. Kitapta Türkiye'de halen yayınlanmakta olan bin 679 bilimsel/ akademik derginin bilgileri yer alıyor. Bilimsel/akademik dergilerin yayınlandığı alan yüzde 50,8 ile sosyal bilimlere ait. Bu alanda 861 adet dergi çıkartılıyor.

Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak, dergi yayıncılığı konusunda yaptığı araştırmayı bir rapor haline getirdi. Rapor, 'Türkiye Akademik Dergiler Rehberi-2014' başlığıyla kitap olarak yayınlandı. Kitabın içeriğinde Dil ve Edebiyat Dergileri, Ziraat ve Ormancılık Dergileri, Sanat Dergileri, Baskı Öncesi Eklenen Dergiler, Teknik Bilimler Dergileri açıklanmakta. Kitabın dizinler bölümünde ise şu bölümler bulunmakta: "Dergi isimlerine göre dizin, yayıncılara göre dizin, editörlere göre dizin, kurucu editörlere göre dizin, yerleşim merkezlerine göre dizin."

Kozak tarafından hazırlanan çalışmaya göre; bilimsel/akademik dergilerin yüzde 50,8'i (861 dergi) sosyal bilimler alanında yayınlanıyor. Sağlık bilimleri yüzde 25,4 (430 dergi). Teknik bilimler yüzde 7,9 (154 dergi). Matematik ve Fen alanlarında yayınlanan dergilerin oranın ise yüzde 4,7. (79 dergi) Bilimsel/akademik dergilerin yüzde 43,4'ü (736 dergi) Türkçe-İngilizce olmak üzere iki dilli yayınlanıyor. Türkçe yayınlanan dergilerin oranı yüzde 30,5 (517 dergi), dergilerin yüzde 14,7 (249 dergi).

EN FAZLA DERGİ YAYINLANAN YER ANKARA

Nazmi Konak'ın araştırmalarına göre en fazla derginin bulunduğu yer Ankara. Araştırma bulgularına göre; Ankara'da 511, İstanbul'da 459, İzmir'de 75 dergi, Konya'da 43 dergi ve Elazığ'da 27 dergi yayınlanıyor. Türkiye'de 62 derginin yayınlandığı yer belirlenemedi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE 56 BİLİMSEL DERGİ YAYINLANIYOR

Bilimse/akademik dergilerin yüzde 43,5'i üniversitelerce yayınlanırken, yayınevleri tarafından yayınlanan dergilerin oranı yüzde 15,5 derneklerin oranı yüzde 19,4 ve özel kişilerin oranı ise yüzde 4,2 şeklinde sıralanıyor. En çok dergi 56 dergi ile İstanbul Üniversitesi tarafından yayınlanıyor. Ankara Üniversitesi 44 dergi ile ikinci sırada bulunurken, üçüncü sırada 30 dergi ile Hacettepe Üniversitesi bulunuyor.

'DERGİ SAYISI ÇOK OLMASI NEDENİYLE DENETİMİ ZOR BİR ALAN HALİNE GELDİ'

Kozak, 1997 yılından bu yana bilimsel/akademik dergiler konusunda beşer yıllık aralıklarla dört ayrı araştırma gerçekleştirdiğini ifade etti. Kozak, bilimsel dergi yayımcılığının dergi sayısının artmasıyla denetimi zor bir alan haline geldiğini kaydetti. Kozak, "2002 yılından sonra bilimsel makalelere akademik yükseltmelerde yüklenen işlevin bu alandaki keyfiyetin inanılmaz boyutlara ulaşmasına yol açıyor. Bilimsel süreli yayıncılık alanında ULAKBİM tarafından 1990'ların başından itibaren Türk Tıp Dizini ile başlayan önemli bir takım çalışmaların yapıldığını, ancak bu çalışmaların dergiler üzerindeki yaptırım gücünün kapsadıkları dergilerle sınırlı kaldı. Bilimsel dergilerin nitelikleri ilgili olarak akademik yükseltmelerde görev alan jüri üyelerine önemli bir sorumluluk düşüyor." açıklamasında bulundu. CİHAN
11 Kasım 2015 11:53
DİĞER HABERLER