Araştırma şirketi Nielsen, 26 ülkede 13 bin katılımcıya ulaşarak tüketicilerin neden e-ticareti kullandıklarını araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre online alışverişte en fazla seyahat satın alınan ülkeler arasında Türkiye, yüzde 60'lık oranla üçüncü sırada yer aldı. Listenin ilk arasında ise yüzde 67 ile İspanya var. ABD ise yüzde 62 ile ikinci durumda. Türkiye'nin online alışverişte dünya sıralamasına girdiği bir diğer alan ise paketli gıda ürünleri oldu. Türkiye bu alanda yüzde 21 satın alma oranı ile yedinci oldu.
24 ülkede online ve 2 ülkede yüz yüze gerçekleştirilen Nielsen'in araştırmasına katılanların yüzde 57'si son 6 ay içerisinde yurt dışındaki bir e-perakende firmasından ürün satın aldığını söyledi. Araştırmaya online olarak katılanların yüzde 32'si internet bağlantılarının online alışveriş yaparken kendilerinin rahat hissetmelerini sağlayacak kadar kesintisiz ve güvenilir olmadığını belirtti. Söz konusu pazarlarda mobil cihazlar, e-ticaretin büyümesinde çok önemli bir rol oynarken bir çok yeni ve yetersiz hizmet alan tüketiciyi de online platformlara çekmeyi başardı. Bu durumun mobil cihazların gelecekte de öneminin devam edeceğini gösterdiğini ifade eden Nielsen Türkiye e-ticaret Müşteri Çözüm Ortağı Nur Serenli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları aktardı:
"Birçok insan alışveriş yapmak için bilgisayar kullanırken, bazı ülkelerde alışveriş yapmak için mobil cihaz kullanma oranı çok daha yüksek. Hindistan, Tayland, Türkiye ve Nijerya'da birçok kategoride ortalamadan daha fazla akıllı telefon/mobil telefon üzerinden alışveriş yapılıyor. Özellikle büyüyen pazarlarda bütün kategorileri etkileyen güven ve teknik alt yapı gibi çeşitli engeller söz konusu. Öncelikle güven, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çevrim içi katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 57), e-ticaret sitelerinin kişisel bilgilerini güvenli bir şekilde saklayacağından şüpheleri var. Endişeler yüzde 67 ile en fazla Meksika ve Tayland'da; bunu yüzde 66 ile Çin, yüzde 66 ile Filipinler, yüzde 66 ile Türkiye ve yüzde 66 ile Güney Afrika takip ediyor."
Nielsen Global Perakende Başkanı Patrick Dodd da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Giderek daha fazla sayıda tüketici, online alışveriş için mobil cihazları tercih ederken, uyumlu mobil stratejiler perakendeciler için önemli bir yenilikçi unsur haline gelecek. En başarılı stratejiler bir taraftan sunulan mobil deneyimleri optimize eden ve farklılaştıran diğer taraftan ise mağaza içi ve mobil hizmetlerin entegrasyonunu her pazarın gerçeklerine göre iyileştiren girişimler olacak." dedi.
ONLİNE ÖDEMEDE EN ÇOK KREDİ KARTI KULLANILDI
Teknoloji ve perakendecilik dünyası hızlı bir şekilde gelişirken ödeme yöntemleri de değişiyor. Son altı ayda online alışveriş yaptıklarını ifade eden katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 53) ödeme için kredi kartlarını kullandıklarını belirtirken, yaklaşık her on katılımcıdan dördü (yüzde 43) PayPal (yüzde 43), ATM kartı (yüzde 39) ya da banka hesaplarından otomatik ödeme (yüzde 38) gibi çeşitli dijital ödeme sistemlerini kullandıklarını bildirdi.
Cihan CİHAN