"Türkiye'deki genel seçimin kaderini Almanya belirleyebilir"

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler Almanya'daki gözlemciler tarafından da çok yakından takip ediliyor. Siyaset bilimi uzmanları, yaklaşık 1 milyon 400 bin seçmenin yaşadığı Almanya'dan verilecek oyların seçimin kaderini belirleyebileceğine dikkat çekiyor.

Türk parti liderlerinin birbiri ardına Almanya'ya gelerek, gurbetçi seçmenlerden oy isteyecek olmalarının seçimlerin heyecanını daha da artırıyor. Ancak Deutsche Welle Türkçe servisinde yer alan haber göre heyecanlananlar sadece Türkler değil. Çünkü Alman siyasi çevreleri de Türk liderlerin Almanya'daki etkinlikleriyle yakından ilgileniyorlar.

Duisburg Essen Üniversitesi'nden Siyaset Bilimci ve Türkiye Uzmanı Dr. Burak Çopur, Alman siyasi çevrelerinin vereceği mesajları önemsediklerini belirterek, Almanya'da yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor, bu nedenle Türkiye seçimleri Almanya'da büyük yankı buluyor.

"7 HAZİRAN ÇOK KRİTİK BİR SEÇİM OLACAK"

Almanya'daki Türklerin seçimle bu kadar yakından ilgilenmesinin nedenini sadece nüfus yoğunluğuna bağlamayan Dr. Burak Çopur, 7 Haziran seçimlerinin kritik bir özelliğe sahip olduğunu belirtiyor. Çopur, "Almanya'daki seçmen kitlesi bu kez Türkiye'deki siyasi sistemin değişip değişmemesinde kilit bir rol oynayabilir. Bu durum HDP için de geçerli. Onlar yüzde 10 barajının çevresinde dolanıyorlar. Yurt dışında oyların sayımı tamamlanmadan HDP'nin barajı geçip geçmediği belli olmayabilir." diyor.

Dr. Burak Çopur'a göre Türkiye'nin tartışmalı başkanlık sistemine geçip geçmemesi belki de yurt dışından, özellikle de Almanya'dan gidecek oylara bağlı olabilir. "Cumhurbaşkanı gibi etnik, mezhepsel bir diaspora siyaseti izlerlerse bu Avrupa'da, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenliler arasında da çatışma ve uyumsuzluğu doğurur." diyen Çopur, bu durumun da Alman siyasetinde Türklere karşı antipati oluşmasına yol açabileceğine işaret ediyor.

ALMANYALI TÜRK VEKİLLERİN ETKİSİ NE OLUR?

Almanya'dan milletvekili adayı olan Türklerin seçilmeleri halinde iki toplum arasında ilişkilerin geliştirilmesi noktasında da yararlı çalışmalar yapabileceklerini ifade eden Dr. Çopur, "Almanya ve Türkiye arasında köprü olabilirlerse, AB sürecini devam ettirebilirlerse, kültürlerarası diyaloğa katkı sunabilirlerse pozitif bir etki yaratabilir. Fakat öncelik Türklerin Alman siyasetinde uyumunu sağlamak ve buradaki sorunları çözmek olmalı diye düşünüyorum." dedi. CİHAN
18 Nisan 2015 18:58
DİĞER HABERLER