BURSA (CİHAN)- Bursa Nilüfer Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada deri sektörünün 152 milyar dolarlık bir hacmi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ise 1.3 milyar dolarlık ihracı ki bu ihracatla 21. sıradayız. 1.4 milyar dolarlık da ithalatı var." dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa İhtisas Deri OSB binasının açılışı ve deri OSB yönetimince yaptırılacak olan Tabaklar Camii'nin temel atma törenine katıldı. Organize Sanayi bölgelerinin sanayiciler arasında bir sinerji oluşturması, rekabet ve dayanışmasının artması açısından ve kredi temin gibi bir çok alanda avantaja sahip olduğunu belirten Işık, "Organize Sanayi bölgelerini biz özellikle ihtisas organize sanayi bölgelerini bakanlık olarak yoğun bir şekilde destekliyoruz. Deri sektörü de Türkiye açısından önemli bir sektör ama son yıllarda biraz rekabet avantajını kaybetmekte olduğumuz bir sektör. Türkiye refah toplumu haline geldikçe biraz emek yoğun sektörlerde gerileme oluyor." diye konuştu.
Bakan Işık, dünyada deri sektörünün 152 milyar dolarlık bir hacmi olduğunu belirterek, şu blilgileri verdi: "Türkiye'nin ise 1.3 milyar dolarlık ihracatı ki bu inracatla 21. sıradayız. 1.4 milyar dolarlık da ithalatı var. Çok az da olsa biraz açığımız ortada. Bizim derideki kilogram başına ürün satış fiyatımız 18 dolar. Almanya'da 20 dolar. Fransa'da 36 dolar. Bu bizim aslında deri sektöründe almamız gereken daha epey mesafe olduğunu ortaya koyuyor."
Bundan sonra tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceklerini anlatan Işık, "Türk şirketlerinin yurt dışında 236 tane mağazası var. O alana odaklanmalarını istiyoruz, sektörde şu anda 6 bin 767 tane iş yeri faaliyet gösteriyor. Bu açıdan da önemli bir sektör. Bu sektörde yerlilik oranı yüksek. Eğer bu sektörde katma değeri de yükseltebilirsek sektörde büyümeye devam eder. Bursa Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni önemsiyoruz. Şu anda bin 100'ün üzerinde çalışanımız var. Özellikle arıtma tesisi ve çamur bertaraf tesisinin de açılması ile bölgeye olan ilginin artacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Deri İhtisas Organize Sanayi bölgelerinin bazı problemleri olduğunu anlatan Bakan, "Şu ana kadar 85 milyon Türk lirası kaynak aktardık Bursa Deri İhtisas Bölgesi'ne. Geri ödeme güçlüğünün farkındayız ama bunun geri ödenmesi adına bazı çalışmalar yapacağız. Hem sizi rahatlatacak, hem bölgeyi hareketlendirecek, hem de bizim paramızı geri alabileceğimiz formülleri üreteceğiz." şeklinde konuştu. Bakan Işık, Türkiye geneline ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Ülke genelinde şu anda 236 tane karma OSB'miz vaar. 39 tane ihtisas OSB'miz var. 4 tane de ıslah OSB'miz, toplamda 279 tane organize sanayi bölgesi var. Bunlardan 157 tanesi OSB'miz şu anda altyapı inşaatına biz bakanlık olarak kredi desteği vermiş durumdayız. 2015 yılında da 11 tane OSB'yi tamamlamayı hedefliyoruz." diye ifade etti.
İLK OSB BURSA"DA
Bursa'nın, Türkiye'de ilk organize sanayinin kurulduğu şehir olduğunu bildiren Işık, "1962 yılında ilk OSB Bursa'da kurulmuş, 62 yılından 2002 yılına kadar 40 yılda 70 OSB projesi hayata geçmiş. 2002'den 2014 yılına kadarsa 87 OSB projesi. Bu da aslında nitelikli üretime verdiğimiz değerin bir göstergesi. Şu anda da yaklaşık Türkiye'de 1 milyon 475 bin insan OSB'lerde çalışıyor. Bursa'da ise 140 bin kişi OSB'de istihdam ediliyor. Neredeyse yüzde 10'u sadece Bursa'da çalışıyor." şeklinde konuştu.
Bakan, yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin Türkiye'de çok daha artması için ellerinden geleni yapmaya gayret edeceklerini sözlerine ekledi.
Vali Münir Karaloğu ise, Bursa'da dericiliğin Osmanı Devleti'nin kuruluşuna kadar gittiğini belirterek, Bursa'nın en eski sektörlerinden birinin dericilik olduğunu söyledi.
CİHAN