"Türkiye

"Türkiye-Avustralya Diyalog Toplantısı" -TBMM Türkiye-Avustralya Dostluk Grubu Başkanı Akbulut: -"THY, Canberra ve Sidneye doğrudan uçuş sağlayabilirse, iki ülke arasındaki ilişkilerin artacağı kanaatindeyim" -"Çanakkale Savaşının 1
DÜZCE (A.A) - TBMM Türkiye-Avustralya Dostluk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, "THY, Canberraya ve Sidneye doğrudan uçuş sağlayabilirse, iki ülke arasındaki ilişkilerin artacağı kanaatindeyim" dedi.
     Abant Platformu, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Avustralya Kültürler Arası Diyalog Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Avustralya Diyalog Toplantısına katılan Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralyada 100 bin civarında Türk vatandaşının yaşadığını söyledi.
     Akbulut, toplantılarda ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için görüşme yapıldığını belirterek, benzeri organizasyonların artırılmasının yararlı olacağını kaydetti.
     Avustralyanın Anzak Günü ile hatırlandığını vurgulayan Akbulut, "Binlerce şehit verildi. Sadece bu anma gününde Avustralya ve Türkiye ilişkileri ön plana çıkıyor. Artık bu anma günleri, bir sıçramaya, yeni bir açılıma geçmeli. İlişkilerin geliştirilmesi hem ülkemiz hem de meclisimiz için önemli" diye konuştu.
     Akbulut, 2015 yılında Çanakkale Savaşının 100. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler düzenleneceğini, savaşa katılan diğer ülkelerin de bu konuda hazırlık yaptığını dile getirdi.
    
     -"Çanakkale Savaşının 100. yıl dönümü"-
    
     Savaşa katılan bütün ülkeleri 2015te Türkiyeye çağırmayı planladıklarını ifade eden Akbulut, şunları söyledi:
     "2015in tam bir barış yılı olmasını istiyoruz. Diğer ülkelerle geçmişi hatırlayıp, gelecekte neler yapmalıyız, nasıl ilişki kurmalıyız, nasıl beraber hareket etmeliyiz, bunu konuşmak istiyoruz. Geçmişte yaşanan bu savaşın kardeşliğe, ekonomik ilişkilere, diyaloğa dönüştürülmesi için hazırlanıyoruz. Çanakkale Savaşının 100. yılında çok farklı, çok görkemli, dünyada ses getirecek bir organizasyon yapılması için hazırlıklarımıza başladık."
     THYnın uzun zamandan beri Sidney ve Canberraya uçuş planladığını ancak bazı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Akbulut, "Sidney ve Canberraya sefer düzenlenmesi konusunda çalışma yapılıyor. Uçak sayımız artırıldı. THY, Canberra ve Sidneye doğrudan uçuş sağlayabilirse, iki ülke arasındaki ilişkilerin artacağı kanaatindeyim. Bu, çok önemli. Biliyorsunuz, Singapurdan aktarmalı gidiliyor. Bu, çok zor oluyor" ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Kemal Kaymak
06 Mayıs 2013 16:00
DİĞER HABERLER