Türkiye için ekonomik büyüme tahminleri 'sıfır'

Türkiye için ekonomik büyüme tahminleri 'sıfır'
Bahçeşehir Üniversitesi ilk çeyrekteki büyüme tahminini "sıfır" olarak açıkladı.


Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (Betam) Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Barış Soybilgen'in hazırladığı, "Geçen yıla kıyasla ilk çeyrekte büyüme yok" başlıklı notu yayınladı.

Notta, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi'nin (SÜE) Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.4 azaldığına işaret edildi. İhracat miktar endeksinin ise altın etkisiyle yüzde 6 artarken, ithalat miktar endeksinin yüzde 3,8 azaldığının altı çizilen raporda, "İlk çeyrekte üretim ve altın hariç ihracat oldukça zayıf seyrediyor. İthalat talebindeki düşüş ve güven endekslerindeki gerileme de zayıf görünüme destek veriyor. Kamu kesimi ise harcamaları artırarak büyümeye destek veriyor" denildi ve eklendi:

"Betam'ın ilk çeyreğe ilişkin ilk büyüme tahmini bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.2. Önceki yılın aynı çeyreğine göre ise ekonomide büyüme görülmüyor, tahmin oranımız sıfır."

Merkez Bankası'nın, kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ardından dün Ankara'da bankacılara gerçekleştirilen sunumunda, "Öncü göstergeler ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmiyor. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz etkiliyor. Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde sınırlı bir artış gözlendi" denildi.

Ocak ayında cari açığın 2 milyar dolar olarak gerçekleştiği anımsatılan notta, petrol fiyatındaki düşüşün cari açık üzerinde etkisini göstermeye başladığına işaret edildi ve "Ancak enerji hariç ithalat talebi de azalmaya devam ediyor. Cari açığın GSYH’a oranının yıl sonunda yüzde 5.8'den ilk çeyrekte yüzde 5.4'e düşmesini bekliyoruz" denildi.

Türkiye'de artan kurun enflasyon ve dolayısıyla para politikası üzerindeki baskısının devam ettiği vurgulanan Betam notunda, "ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz artıracağı ve Türkiye dahil bir çok gelişmekte olan ülkenin daha sıkı para politikası uygulamak zorunda kalacağı gerçeği değişmiyor" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Dolayısıyla 2015 yılında iç talepte önemli bir canlanma beklemiyoruz. Avrupa Merkez Bankası politikaları Avrupa talebi üzerinde etkili olursa dış talepte sınırlı bir canlanma yılın sonuna doğru görülebilir. Genel olarak bakıldığında 2015 yılında büyümenin oldukça zayıf kalacağını öngörüyoruz."

Ocak ayında bir önceki aya göre tüketim malı ithalatı ile dayanıklı tüketim malı imalatı ve dayanıksız tüketim malı imalatının sırasıyla yüzde 6.4, yüzde 5.0 ve yüzde 2.0 azaldığına da işaret edilen notta, "Tüketici güven endeksi de uzun zamandır azalma eğiliminde. En son Şubat ayında yüzde 0.4 daha azaldı. Özel tüketim vergisi gelirleri ise Şubat ayında yüzde 0.4 arttı. Bu verilere göre 2015'in ilk çeyreğinde özel tüketimde durgunluğun devam etmesini bekliyoruz" öngörüsüne yer verildi.

19 Mart 2015 21:42
DİĞER HABERLER