Türkiye ile Katar arasında doğalgaz ve vize anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani'nin ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından başta doğalgaz olmak üzere eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji alanında 15 ayrı anlaşma imzalandı. Görüşmeler sonunda anlaşmalar hakkında konuşan Erdoğan "Bunların içerisinde adeta 16'ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Al-Sani tarafından Emirlik Divanı'nda resmi törenle karşılanmasından sonra görüşmelere geçildi. İkili ve heyetler arası yapılan toplantılarda ağırlıklı olarak, Türkiye'nin, Katar'dan doğalgaz alımı, inşaat sektörü, savunma araçları ve medya alanında görüşüldüğü belirtildi. Görüşmeler sonunda ise BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi arasında uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı ön mutabakat zaptının imzaladığı açıklandı. İki ülkenin bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başlanması kararını aldığı belirtildi. Türkiye'nin Katar'da doğalgaz ithalatının miktarına ilişkin ise Arap basını, toplamda 1,2 trilyon metreküp doğalgaz anlaşması yapıldığını ileri sürdü. Ödeme şekli, ne zaman ve nasıl sevkiyatının yapılacağına ilişkin ise bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan özellikle Moskova ile Ankara arasında Rus askeri uçağının düşürülmesi sonrası oluşan siyasi krizin, Rusya'nın Türkiye'ye gönderdiği doğalgazda kesintiye sebep olabileceği ileri sürülmüştü. Türkiye, Rusya'dan yıllık 50 milyar metreküp olan doğalgaz ihtiyacının 28-30 milyar metreküplük bölümünü alıyor. Bu da Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55'ine tekabül ediyor.

KATAR İLE 15 AYRI KALEMDE ANLAŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani'nin baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Türkiye ile Katar arasında eğitim, çevre, denizcilik, enerji, bilim ve teknoloji sektöründe 15 ayrı anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninde, Katar ile Türkiye arasında 1,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu hatırlattı.

Görüşmelerde Ankara'da Aralık 2014'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısının gerçekleştiği açıklandı. Ayrıca toplantıların, ana gündem maddesini oluşturan inşaat, medya ve doğalgaz alımı gibi konuların yanında önceden mutabakatı sağlanmış aralarında savunma, eğitim, taşımacılık, kültür, turizim, iletişim ve ticaret gibi 15 ayrı kalemin bulunduğu alanlarda da anlaşma imzalandığı aktarıldı.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Hamad Al Sani bir basın toplantısı düzenleyerek görüşmeye ve toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları görüşmede ikili ve bölgesel konuları ele alarak bunların değerlendirmelerini yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Katar arasındaki askerî, siyasi, ekonomik, idari, kültürel konuları detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 anlaşma imzaladıkları bu toplantının, ilk olmasının yanında güçlü bir adım olması sebebiyle de öneminin büyük olduğunu ifade etti. Erdoğan bundan sonraki süreçte, iki ülkedeki ilgili bakanların sürekli görüşme halinde olacaklarını belirtti.

Askeri alanda atılan adımların çok önemli olduğunu iki ülkenin bu alandaki dayanışmasının da her geçen gün daha iyi bir konuma geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari ve ekonomik alanda atılan ortak adımların da önemli olduğunu belirtti. Erdoğan şöyle devam etti: "Hepsinden öte teröre karşı ortak mücadelede gerçekten Türkiye-Katar ilişkisi çok farklı bir konumdadır. Bundan dolayı ayrıca mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum."

Bölgenin, İslam dünyasının çok sıkıntılı zamanlar geçirdiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye, Filistin, Mısır, Libya'da ve Arakan'da sıkıntıların olduğunu hatırlattı ve bu sıkıntıların birlikte aşılması gerektiğini söyledi. Güvenli ülkeler olarak Türkiye ve Katar'ın emin adımlarla geleceğe yürüyeceğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sancılı dönemi geçerken bunu başarıyla atlatacağımıza inanıyorum. Yüksek Düzeyli Stratejik Komite Toplantısı'nın iki ülke, iki ülke halkı arasında başarılı olmasını diliyorum." dedi.

Türkiye ile Katar arasında şu anlaşmalara imza atıldı: 'Eğitim ve Öğretim Konulu Güvenlik İşbirliği Protokolü', 'Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü', 'Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Hakkında Anlaşma', 'Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması', 'Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı', 'Deniz Taşımacılığı Anlaşması', 'Gemi adamlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Uluslararası Sözleşmesi Uyarınca Belgelerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı', 'Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü', 'Türkiye Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı', 'Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı', 'Türk Eximbank ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı', 'KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı', 'BOTAŞ ile Katar Petrol Arasında Doğalgaz Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı', 'Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği Protokolü, 'TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Protokolü'

KATAR İLE VİZELER KALDIRILDI

Öte yandan görüşmeler sonunda Katar ile Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığı duyuruldu.

İmzalanan anlaşmaların hepsinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bunların içerisinde adeta 16'ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı. Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim'e çok çok teşekkür ediyorum. Bir anda, gayet pratik şekilde talimatları ilgili birimlerimize verdik, karşılıklı notaları göndermek suretiyle bu adımı atmış oldu."

İki ülke arasında gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelere ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı bakan Berat Albayrak da ilk resmi gezisini kayınpederiyle gerçekleştirmiş oldu.

Erdoğan, 25 Türk yayın firmasının da katıldığı 6. Doha Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışını yaptıktan sonra Türkiye'ye dönecek. CİHAN
02 Aralık 2015 17:15
DİĞER HABERLER