Aylin Kürkcü - Küresel ekonomide son birkaç yılda sular durulmaz, krizde ikinci dip tartışmaları hız kazanırken, internet girişimlerine yatırım ve bu alandaki büyük satın almalara ilişkin haberler de gündemde önemli yer tutuyor.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki internet sitelerine ilgisinin artış gösterdiği bir dönemde, Kleiner Perkins'in 26 milyon lira ile Trendyol'a ortaklığı, alınan en son yatırım haberi oldu. Markafoni, Çiçeksepeti, Yemeksepeti, Gittigidiyor, Rezztoran.com, Nokta gibi girişimler, diğer örnekleri oluştururken, bazı şirketlerin değerlemeleri 200 milyon doları aştı.
Kendisi de bir internet girişimcisi ve melek yatırımcı (henüz yolun başında olan bir iş fırsatına yatırım yapan) olan Yemeksepeti.com'un Üst Yöneticisi (CEO) Nevzat Aydın, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'ye yönelik son dönemdeki ilginin uzun yıllardır beklenen bir gelişme olduğunu belirtti.
Geçen 15 sene içinde birçok ''dotcom'' furyası yaşandığını, ABD, Çin, Hindistan, Brezilya'nın ardından şimdi sıranın Türkiye'ye geldiğini söyleyen Aydın, ''Bu yatırımlar çok değerli. Yurt dışı kaynaklı yatırımlar, sadece para girişi anlamında değil; sektörün iş yapma dinamiklerinin ciddi anlamda gelişmesine yardımcı oluyor. Çok ilginç değerlemeler kulağımıza geliyor, artarak devam edeceğini öngörüyorum'' diye konuştu.
-''BÜYÜK ŞİRKETLERİN İŞ YAPMA DİNAMİKLERİ, İNTERNET GİRİŞİMCİLİĞİ HIZINA YETİŞEMİYOR''-
Türkiye'deki yatırımcıların, özellikle büyük şirketlerin bu alana çok fazla yönelmemesine ilişkin değerlendirmesinde Aydın, şunları kaydetti:
''Hepsi zaman zaman şöyle ya da böyle girmeyi denediler, ancak ciddi anlamda başarılı olmuş bir grup ne yazık ki söz konusu değil. Büyük şirketlerin iş yapma dinamikleri, internet girişimciliğinin hızına yetişemiyor ne yazık ki. Bu bir ağır sanayi işi değil, bunu çok iyi anlamak lazım. Genç girişimcilerin fark yarattığı ve yaratacağı bir dönem bizi bekliyor.''
Aydın, yatırımcıların çoğunlukla girişimcinin karakterine, hırsına ve vizyonuna da yatırım yaptığına işaret ederek, girişimcilerin danışmanlık hizmeti veren kurumlardan ve artık sektörde uzun yıllardır bulunan ''ağabeylerinden'' de yararlanma fırsatı bulunduğunu söyledi.
İnternet girişimciliğinin artması için internetin her anlamda desteklenmesi gerektiğini ifade eden Aydın, hem vergi hem de kullanım kolaylığı ve ifade özgürlüğü anlamında destek sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Aydın, ''Bu sektörle ilgilenme cesaretini gösteremeyen birçok kişinin veya kurumun yorumladığı gibi bu bir 'balon' değil. Türkiye emin adımlarla internette bu coğrafyanın ve dünyanın çok önemli ülkelerinden biri olmaya doğru hızla gidiyor'' diye konuştu.
-''ÖZELLİKLE BU YIL YABANCI YATIRIMCILAR, TÜRKİYE'DEKİ İŞLERİ SORUYOR''-
Enuygun.com Genel Müdürü ve aynı zamanda girişimci ve melek yatırımcı Çağlar Erol ise son iki yıldır, internet kullanıcıları ve penetrasyon artışıyla başlayan trendin e-ticaret hacmini geliştirdiğini, faizlerin düşmesi, ekonomik çalkantılar gibi nedenlerle, sermayenin akacağı yeni mecralardan biri olarak yine internetin ön plana çıktığını anlattı.
Aktif internet kullanıcısının son derece yoğun olduğu, genç nüfusu yüksek bir ülkede, uzun soluklu, doğru kitleleri buluşturan platformların yatırımcıların çok ilgisini çekmesini doğal bulan Erol, ''Özellikle bu yıl, yurt dışından yabancı yatırımcılar sürekli olarak Türkiye'deki işlerle ilgili sorular soruyor, bilgi almaya ve pazarı takip etmeye çalışıyorlar. Ayrıca bazı risk sermayesi şirketlerinin ülkemizde ofis açtığını ya da açmayı planladığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde de bu ilginin artarak süreceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.
-TÜRKİYE ÜZERİNDEN ORTADOĞU VE ASYA'YA AÇILMAK İSTEYEN YATIRIMCILAR-
Yabancı yatırımcıların ilgisinin, sektörün ihtiyaç duyduğu sermayeyi bulmasını sağladığını belirten Erol, önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye üzerinden Ortadoğu'ya ya da Asya ülkelerine açılmak isteyen yatırımcıların özel ilgisinin görüleceği öngörüsünde bulundu.
Erol, dünyada büyük şirketlerin internet alanındaki işlere yaklaşımının, girişimcileri destekleme, büyütme ve sonrasında da satın alma şeklinde geliştiğini, Türkiye'de henüz bu kültürün yerleşmediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Büyük şirketler, tıpkı biz girişimciler gibi, her türlü projeye sıfırdan başlayarak, maliyet ve performans ilişkisini büyük bir şirket yönetir gibi planlıyorlar. Ama büyük şirketlerin tecrübesi, büyük hacimli işleri yürütmektir, başlangıç aşamasında işi profesyonellere havale ederek başarılı olamıyorlar. Bunun yerine birçok başarılı girişimi nispeten küçük oranlarda hisse alarak desteklemeleri, bu projelerin başarıya ulaşmaları durumunda onları satın alarak daha da büyük hale getirmeleri, hem kendileri hem de bir çıkış stratejisi belirlemesi gereken girişimciler açısından en doğrusudur.''
(AYL-DÜR-ECN)31.08.2011 11:11:43