Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoglu, Türkiye'nin savunma alanında NATO'dan başka ortaklıklar kurabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Silah sistemleri satın alırken ve satarken başka ortaklarla da işbirliği yapmamız gerektiği açık" dedi.
AB'yi kendilerine yeterince destek vermemekle suçladı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, saat 13:00'te CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret edecek. Ardından MHP lideri Bahçeli'yle bir araya gelecek.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nın (AB) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'yi yeterince desteklemediğini söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, AB'nin darbe girişimi sonrasındaki tavrına tepki gösterdi ve "Avrupa ülkeleri, Türkiye'ye yardım etmektense bizi aşağılıyor" dedi.
Türk halkının 15 Temmuz gecesi olanlar sonrası travma geçirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda da bütün koşulları yerine getirmek için neredeyse hiçbir ülkenin harcamadığı kadar çaba sarf ettiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı, buna karşın sadece tehditler, hakaretler ve üyeliklerinin engellenmesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi ve ekledi: "Kendime soruyorum: Biz hangi suçu işledik? Bu Türkiye düşmanlığı niçin var?"
NATO'DAN ÇIKIŞ SİNYALİ!
Türkiye'nin NATO'dan çıkacağına ilişkin söylentileri de eleştiren Çavuşoğlu, bunun Türkiye karşıtı çevrelerce dile getirildiğini, kendilerinin böyle bir söylemi olmadığını vurguladı.
Çavuşoğlu, “Biz NATO'nun en büyük destekçilerinden birisiyiz. Ancak silah sistemlerinin satışı ve alımı konusunda diğer partnerlerimizle de işbirliği yapmamız gerektiği ortada. Çünkü bazı NATO ortakları bize hava savunma sistemleri satmayı veya bilgi alışverişini reddediyor. Burada ulusal güvenliğimiz çerçevesinde hareket ediyoruz.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, idam cezasının tekrar getirilmesiyle ilgili tartışmalara ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
''Avrupa sanki idam cezasını getirmişiz gibi bir tutum içinde. Bu konuda talepler var ve bunu anlamak lazım. Türkiye, tarihindeki en kanlı darbe teşebbüsünü yaşadı. İnsanlar tanklar tarafından ezildi, jetlerden açılan ateşte vuruldu, parlamento bombalandı.
"Bu talebi görmezden gelemeyiz ve parlamentoda görüşmeliyiz. Böyle önemli bir soruyu bir anda karara bağlamak istemiyoruz. Aksine tüm taraflarla ve sakince tartışmak istiyoruz.''
AB'yle vize serbestisi krizi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca, AB'nin Türk vatandaşlarına Ekim ayında Schengen bölgesinde vize muafiyeti getirmesi gerektiğini de kaydetti.
Mevlüt Çavuşoğlu, aksi takdirde yüz binlerce sığınmacının sonbaharda yeniden Avrupa'ya mı geleceğine dair bir soruya ise "AB ile görüşmeler devam ediyor, şimdiden en kötüsünü söylemek istemiyorum" yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, sığınmacılarla ilgili olarak varılan anlaşmayı hatırlattı, "Ancak şu açık: Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız" dedi.