Türkiye’nin Balkan politikası Sırpların istediği yönde değişiyor

Sırp tarihçi Nemanja Starovic, Türkiye’nin Balkanlara yönelik dış politikası hakkında değerlendirmede bulunarak Kosova ve Arnavutlar aleyhine değiştiğini vurguladı.
Sırp tarihçi Nemanja Starovic, Türkiye’nin Balkanlara yönelik dış politikasının yavaş yavaş değiştiği görüşünü dile getirdi.

Starovic, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013’te Kosova’nın Prizren kentinde yaptığı konuşmada, ‘Kosova Türkiye’dir, Türkiye de Kosova’dır’ demişti. 2017’de ise Büyük Arnavutluk’un kurulması yönünde her türlü fikri katiyen reddetti” ifadelerini kullandı.

Sputnik Türkçe‘nin aktardığına göre, önceki dönemlerden farklı olarak Priştine’ye desteğin artık ‘ağabey’ formatında değil Türkiye’nin ulusal çıkarlarını karşılayacak derecede olacağını söyleyen Sırp uzman, “Ve bu, çok daha kendinden emin olan ve tüm cephelerde bağımsız karar almak isteyen Türkiye’nin yeni dış politika konseptine uyuyor” dedi.

Kosova’da MİT’in adam kaçırma operasyonuna da değinen Starovic, Ankara’nın Priştine’den ‘sanıkların’ iadesini talep ettiğini ama bu sürecin uzadığını hatırlatarak, “Operasyonun Kosova istihbaratıyla işbirliği içinde düzenlendiği ifade edilse de detaylar halen sır gibi saklanıyor.” dedi.

Kosova yönetiminin bu olaydan hoşnut olmadığını kaydeden Starovic, “Priştine’nin uluslararası düzeydeki konumu kötüleşiyor. Kosova toplumuna ve genel olarak Kosova’nın bağımsızlığının sponsorları dahil uluslararası topluma, bir bölgesel güç olarak Türkiye’nin bu sözde bağımsızlığa nasıl yaklaştığı sergilendi” yorumunda bulundu.
03 Nisan 2018 11:05
DİĞER HABERLER