Türkiye'nin ilk arıcılık müzesi kapanma noktasına geldi

Türkiye'nin ilk arıcılık müzesi kapanma noktasına geldi. Açılışını Dünya Arıcılar Birliği Başkanı'nın yaptığı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çine Arıcılık Müzesi, sahipsizlik yüzünden kapanıyor. Türkiye'nin ilk, dünyanın 71. arıcılık müzesi olan ADÜ Çine Arıcılık Müzesi'nde, Türkiye'nin dört bir yanından getirilen nadide arıcılık eserleri sergileniyor. Aynı zamanda bir eğitim merkezi de olan Çine Arıcılık Müzesi'nde şu anda çalışan bulunmuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 23.12.2010 gün ve 261180 sayılı izniyle özel müze statüsünü almış ilk arıcılık müzesi olma özelliğine sahip.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca Adnan Menderes Üniversitesi'ne tahsis edilen, Çine Belediyesi ve Çine Gelişim Vakfı'nın da desteğiyle hizmete giren Türkiye'nin ilk arıcılık müzesi olan Çine Arıcılık Müzesi sahipsiz kaldı. Türkiye'nin dört bir yanından arıcılıkla ilgili 52 eserin yer aldığı müzenin kapısına kilit vuruldu. Çine Gelişim Vakfı'nın verdiği maaşla müzede görev yapan arıcılık teknikeri Hüseyin Basri Çalışkan'ın vakıftan çıkarılmasıyla ADÜ Çine Arıcılık Müzesi geçici olarak kapandı. Personel olmadığı için ne zaman faaliyete gireceği belirsizliğini koruyor.

Kapanmasının sorumlusunun ADÜ yönetimi olduğunu söyleyen müzenin kurucusu ve sorumlusu Öğretim Görevlisi Mustafa Köseoğlu, "Burası belediye, Milli Eğitim ve vakıf desteğiyle kurulmuş Adnan Menderes Üniversitesi Arıcılık Müzesi ama buraya maalesef eskiden beri üniversite yönetimi sahip çıkmadı. Benim görev yaptığım dönemde de aynı şeyler vardı. Biz bu müze için çok çalıştık ancak üniversite yönetimi buraya sahip çıkmamakta ısrar etti. Orada görevli bir personel vardı. Her şeyine o bakıyordu. Burası bir müzenin dışında ayrıca arıcılık kursları ve seminerleri verilen bir yerdi. Bu müzede, Türkiye'nin dört bir yanından arıcılıkla ilgili getirilen 52 nadide eser var. Bunlar başka hiçbir yerde yok. ADÜ Çine Arıcılık Müzesi açılışına, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı gelmişti. Şimdi sahipsizlikten kapanma noktasına gelmiş." dedi.

ADÜ Çine Arıcılık Müzesi'nde görev yapan ancak Çine Gelişim Vakfı tarafından işine son verildiği öğrenilen tekniker Çalışkan'ın, Çine Belediyesi'nde taşeron firma aracılığıyla işe başladığı öğrenildi. ADÜ Çine Arıcılık Müzesi'nin kaynak olmadığı için bu durumda olduğunu belirten ve konuşmak istemediğini söyleyen Çalışkan, "Ben Çine Gelişim Vakfı'ndan maaş alıyordum. Vakıftan çıkarıldım. Çine Belediyesi'ne taşeron firma aracılığıyla işi girdim. Müzemizde sahipsizlik sözkonusu. Sıkıntılı bir süreç şu anda yaşananlar. Müzede durmuyorum, planlı işler var ise onları yapıyorum şu anda. Türkiye'nin ilk arıcılık müzesi, kaynaksızlıktan bu halde." dedi.

Çine Belediye Başkanı Salih Dinçer ise, "Vakıftan ayrılan eleman, bizde taşeron firma aracılığıyla çalışıyor. Görev yeri, ADÜ Çine Arıcılık Müzesi. ADÜ Çine Arıcılık Müzesi açıldığında üniversitenin burada arıcılık müzesi vardı. ADÜ Çine MYO Arıcılık Bölümü kapandı. Burada arıcılıkla ilgili bölüm ve hoca da yok. Biz elimizden geldiğince belediye ve vakıf olarak yaşatmaya çalışıyoruz. Tam anlamıyla yardımcı olamayabiliriz ancak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Buranın kapanma sorunu olduğunu zannetmiyorum. Burasının, ilk açıldığı günden itibaren çalışan bir elemanı var. Çine MYO Arıcılık Bölümü'nden mezun bir arkadaş. Maaşını ödüyoruz. Ona emanet ettik orayı, elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim başkaca yapacağımız bir şey olursa, talep de gelirse yardımcı oluruz. Üniversitenin sahip çıkmamasıyla zaten burada arıcılık bölümü kapandı." şeklinde konuştu. CİHAN
28 Nisan 2015 10:58
DİĞER HABERLER