Türkiye'nin ilk 'Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' projesi durduruldu

Kandıra'da kurulacak Türkiye'nin ilk 'Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' projesi bir vatandaşın 'baraj havzası içine yapılıyor' şikayeti üzerine durdu. Söz konusu barajın proje çerçevesinde yapıldığını ifade eden Gıda İhtisas Sanayici ve İşadamları Derneği (GİSİAD) Genel Sekreteri Hamit Eroğlu, ayrıca söz konusu alanan henüz resmi olarak baraj havzası ilan edilmediğini belirtti. Eroğlu, mahkeme kararını Danıştay'a götüreceklerini söyledi.

GİSİAD Genel Sekreteri Hamit Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önce 2012 yılında aynı konudaki davaları kazanmalarına rağmen projenin durdurulmasına bir anlam veremediklerini kaydetti. Alanın, Namazgah Barajı'na 11,5 kilometre mesafede olduğunu aktaran Eroğlu, "ÇED raporları alınmış bir proje, henüz havza sahası belirlenmemiş ve kendisinin su ihtiyacı için kurulmuş barajın havzası içinde olduğumuz iddiası ile yok ediliyor. Ülkemizin üretime ihtiyacı olduğu bu ortamda çevreye duyarlı, ülke ekonomisine ve halkın istihdamına çok önemli katkı sunacak olan bu proje yok edilmeye çalışılıyor." dedi.

GİOSB'ta 8 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Hamit Eroğlu "Dolaylı istihdamlarla birlikte bu bölgeden 40 bin vatandaşımız ekmek yiyecek. Barajın yapılış amacı da zaten GİOSB'un ve GİOSB'un kurulması ile bölgede artacak nüfusun ihtiyacın karşılanmasıydı." diye konuştu.

Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında bölgede bir organize sanayi kurulmasını şehir planlarına işledi. Ancak 2008'e kadar projeyi hayata geçirecek yatırımcı bulunamadı. Yüzde 70'i tarım ve hayvancılıkla geçinen Kandıra'nın gelişmesi ve kalkınması için organize sanayi bölgesinin yapımını gerçekleştirmesi konusunda GİSİAD'la görüşüldü. GİSİAD bölgenin yatırıma ihtiyacına binaen burada yatırım yapmayı kabul etti ve bugüne kadarda devletin kasasından beş kuruş harcanmadı, projenin hiç bir safhasında da harcanmayacak.

Projeyi değerlendirdikten sonra hızla harekete geçtiklerini kaydeden Eroğlu, "Diğer OSB'lere göre yatırımcıyı önceden bulduk. Şu anda yüzde 100'ü dolu olarak şekilde bekliyoruz. Devletin beş kuruş parasını almadan bu işi üstlendik. 60 milyon TL harcadık. 2 bin dönümlük bir alanı helalleşerek aldık. 2009'da ÇED raporunu da aldık. Katı atıklarımız biogaza dönüşecek şekilde tasarladık ve bunu taahhüt ettik. O tarihten başlayan kamulaştırma işlemlerinde 11 bin 300 hisseyi rızaen satın aldık." bilgilerini verdi. Ancak mahkeme kararı ile alınan arazilerden birisinin sahibi tarafından, "GİOSB, Namazgah Barajı havzası içine yapılıyor." iddiasıyla İdare Mahkemesi'nde açılan dava sonucu projenin durduğunu dile getirdi. Eroğlu, şunları aktardı:

"İdare mahkemesi, GİOSB'un baraj havzası içinde olduğu gerekçesiyle projeyi durdurdu. Buranın projesini oluştururken, ÇED raporlarını alırken bölge zaten baraj havzasında değildi. OSB projesinin ihtiyacına binaen İzmit Su İdaresi (İSU) Namazgah barajını yapılmasına karar verdi. İSU, bölgeye sıvı ve katı atık atılmaması kaydıyla bu bölgede OSB yapılabileceği konusunda görüş bildirdi. Resmi olarak havza ilan edilmemiş olmamasına rağmen 11,5 kilometre uzağımızda yer alan ve OSB için kurulan baraj yüzünden İdare Mahkemesi OSB'nin kurulmaması yönünde karar verdi. Resmi havza olmamasına rağmen, topografik olarak bakıldığı için havza varmış gibi mahkemede işlem gördü."
CİHAN
20 Ağustos 2015 17:41
DİĞER HABERLER