Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın ve Ege Bölgesi ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak olan, Türkiye'nin ilk gıda serbest bölgesinin şehirde kurulacağını söyledi.
AYSO'nun şubat ayı olağan meclis toplantısında Şahin, "Aydın Gıda Serbest Ticaret Bölgesi" projesini açıkladı. ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'nin gelişim alanı içinde yer alan bin 500 dönümlük arazide kurulacak bölge için bakanlıklar nezdinde girişim yaptıklarını kaydetti.
Türkiye'de 21 ihtisas serbest ticaret bölgesi olmasına rağmen gıda alanında bulunmadığını belirten AYSO Başkanı Şahin, "Aydınlı sanayicimizin üretimini, ihracatını ve istihdamı arttırmak için çözüm yolu aradık. Büyük Menderes havzasının klimatik özelliği sebebiyle Aydın, yıllık 55 bin ton incir ve 20 bin ton kestane üretimiyle Türkiye birincisi, 50 bin ton zeytinyağı ve 60 bin ton çilek üretimiyle ilk üç sırada bulunuyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, enerji bitkileri, lifli ve doğal boya üretiminde kullanılan bitkilerin üretimi için önemli potansiyele sahibiz. Jeotermal enerji kullanarak kurulacak organize seralar, meyve ve sebze kurutma tesisleriyle mevcut gıda üretim hacmini ve oluşacak katma değeri 20 katına çıkarabiliriz. İlimizde soğuk hava deposu yatırımları var. Neden bu avantajlarımızı ve potansiyelimizi kullanmayalım? Yerli ve yabancı yatırımcı ilimize nasıl gelir? Aydın'da gıda serbest bölgesi olursa gelir. Bunun için Aydın'ın onlarca yıldan beri beklediği bu projeyi hazırladık. 2001'den sonra kurulmayan serbest ticaret bölgelerinin 22.'sini, Türkiye'nin ilk gıda serbest ticaret bölgesini Aydın'a kuracağız." dedi.
AVANTAJLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Gıda serbest bölgesinde yatırımcılara avantajlar sunulacağını belirten Mehmet Yunus Şahin, şunları ifade etti: "Yüzde 100 vergi istisnası, muhtasar, KDV, gümrük vergisi istisnası ve ucuz enerji olacak. Bu bölge için en uygun yer olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanmış, 1/100 bin çevre planında OSB alanı olarak kayıtlı olan, Çıldır Havaalanı'nın yanında, çevre yolu kenarında, Aydın-Denizli otoyoluna çok yakın, ihale çalışmaları başlayan Aydın-Çine-Güllük (liman) demiryolu hattının geçecek olması sebebiyle ASTİM OSB içindeki bin 500 dönümlük araziyi belirledik. Aydın ekonomisine yön verecek bu projede, Aydın Gıda Serbest Bölge A.Ş. olarak kurulması planlanan teşekküle dahil olmaları için TOBB, ASTİM OSB, ilimizdeki oda ve borsalar ve Ege İhracatçı Birliği ile biraraya geleceğiz. Birlik ve beraberlik içinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü'ne, hazırlıklarına başladığımız fizibilite raporuyla başvuracağız. Kesin kararı Bakanlar Kurulu verecek."
AYDIN EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI
AYSO Başkanı Şahin, proje hayata geçtiğinde Aydın'ın nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği bir üs olacağını ifade ederek, "Aydın Gıda Serbest Bölgesi, Aydın ile özdeşleşecek ve kısa sürede yatırımcıların odak noktası olacak. Bu bölgede, Aydın için önemli gıda ürünlerinin işlenmesinin yanında tarıma dayalı Aydın sanayisinin, rekabet gücü yüksek olan gıda teknolojileri ve tarım makinelerinin, nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği bir üs olacak. Bölge, faaliyete geçtiği ilk beş yılda 5 bin kişi istihdam ve 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci beş yıl sonunda 10 bin kişi istihdam ve 2 milyar dolar ilave ihracat sağlayacak. Aydın'da üretilen ve ihraç edilen tüm tarım ürünlerinin beş katı değerinde, ikinci beş yıl sonunda 10 katı değerinde ilave katma değer üretecek. Bölgenin yüzde 30'u da yabancı yatırımcı için planlanacak. Aydın'da kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkaracak. Bu bölge, Güney Ege'nin gıda ticaretinde yurtdışına çıkış kapısı olacak." diye konuştu.
HAVALAANI İÇİN DE UMUT DOĞDU
Gıda serbest bölgesinin Aydın'a kurulmasının zorlu ve uzun bir süreç olduğunu ifade eden Şahin, "Bölgenin kurulmasıyla ileride Büyük Menderes Nehri'nin lojistik amaçlı kullanımına ihtiyaç duyulacak. Ayrıca mevcut durumda Türk Hava Yolları'nın kullandığı Çıldır Havaalanı'ndaki pistin kullanımını etkilemeden, yaklaşık 100 metre güneyine yapılacak 2 kilometrelik yeni pistle havaalanı kullanılabilir. Projeyle Aydın'ın uçma hayali gerçekleşecek. Aydın Sanayi Odası olarak, projede beraber çalışacağımız ortaklarımızla başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu projemizi gerçekleştirirken Aydın Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum meslek kuruluşları ve sanayicilerimizin desteğine ihtiyacımız olacak." ifadelerini kullandı.
Sunumdan sonra Şahin'i tebrik eden AYSO Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu bunun, Aydın'ın milenyum projesi olduğunu söyledi. Toplantıya katılan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da projeyi çok beğendiğini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Cihan CİHAN