Türkiye'nin risk primi son sekiz ayın zirvesinde

Erken seçim ve terör olaylarıyla tırmanışa geçen dolar, 3 lira sınırına dayandı. Uzmanlar, dövizdeki bu çıkışın erken seçime kadar devam edeceğini ve Türk Lirası üzerindeki kur baskısının artacağını belirtiyor.

Türkiye'nin son dönemlerde bozulan ekonomik göstergelerini değerlendiren New York State Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fordham Üniversitesi Uluslararası Politika Çalışmaları Merkezi Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, Türkiye'nin risk primindeki artışa dikkat çekerek, bütçe disiplinin bozulması halinde not indiriminin gelebileceğini söyledi. Kredi risk primi olarak da değerlendirilen, Türkiye'nin CDS (kredi temerrüt sigorta primi) değerlerinin son bir haftada 23 puan birden yükseldiğine dikkat çeken finans uzmanı Özsöz, "20 Ağustos tarihi itibariyle Türkiye'nin CDS değerleri, bir ay öncesine göre yüzde 25 artarak, Ocak 2014'ten beri en yüksek seviyesi olan 280'i gördü. CDS oranlarındaki artış, bir ülkenin riskinin artması anlamına gelir. Borcun ödenmeme riskine karşı satın alıcısını sigortalayan ve aslında bir sigorta poliçesi gibi düşünebileceğimiz CDS kontratlarının dünyadaki hacmi, 20 trilyon dolara yakındır. Türkiye CDS'lerinin bu orandaki payı da 200 milyar dolar civarındadır." dedi.

'TL, EN KÖTÜ PERFORMANS GÖSTEREN PARA BİRİMİ'

Türk Lirası'nın, doların 3 liraya yaklaşmasıyla gelişmekte olan ülke piyasaları içerisinde 2015 yılında Brezilya Reali'nden sonra en kötü performansı gösteren para birimi olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Özsöz, şöyle devam etti: "Aslında bu gelişmelerin sebeplerini hepimiz biliyoruz. Hükümeti kurulamayan ve bu sebeple tekrar seçime gidecek olan bir ülke, yabancı yatırımcıları korkutmak için yeterlidir. Bütün bu siyasi belirsizlik, Türkiye'nin ülke riskini arttırmıştır. Bir de bunun üzerine her gün gelen çatışma ve şehit haberleri de eklenince, piyasalardaki düşüş oldukça anlaşılır hale gelmiştir. Birçok yatırımcı, bu sebepten Türkiye'deki pozisyonlarını kapatmakta ya da yeni pozisyon açmaktan uzak durmaktadır."

'BÜTÇE DİSİPLİNİ BOZULURSA NOT İNDİRİMİ GELEBİLİR'

Merkez Bankası'nın, kurlardaki oynaklığı dolar satımlarıyla engellemek üzere bir politika izlemek istediğini ifade ettiğini aktaran Özsöz, spekülatörlerin dışında birçok yatırımcının, Türk Lirası ve Türk piyasalarını es geçtiğini kaydetti. Bu tablonun ve Türk Lirası üzerindeki kur baskısının erken seçime kadar devam edeceğini söyleyen Özsöz, "Umudumuz, bütçe disiplininin bu süre içerisinde kaybolmamasıdır. Eğer bütün bunların üzerine Türkiye'nin bütçe disiplini de bozulursa ne yazık ki yatırım yapılabilirlik olan kredi notumuzda bir düşüş gerçekleşebilir." ifadelerini kullandı. CİHAN
22 Ağustos 2015 10:32
DİĞER HABERLER