'Türkiye tıbbi bitki zengini ama pazarlayamıyoruz'

AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar'da 45 bin metrekarelik alanda kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin tıbbi ve aromatik bitkilerin hem ekonomi ve sağlık sektöründe kullanılmasına önemli katkı sağlayacağı belirtildi. Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmasına rağmen yılda ancak 100 milyon dolara yakın ihracat yapabildiği kaydedildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, tıbbi ve aromatik bitkilerin hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkiler olarak tanımlandığını söyledi. Solak, Türkiye'de 9 bin 200 adet bitki türünden 3 bininin endemik olduğu, bin 700 tanesinin tıbbi özellik gösterdiğini, 500 tanesinin ise tıbbi ve aromatik özelliğinin iyi bilindiğini kaydetti.

'AFYON'DA 20'YE YAKIN ÖNEMLİ BİTKİ VAR'

Bu bitkilerin çoğunlukla doğadan toplanarak pazarlandığını belirten Solak, Afyonkarahisar'da özellikle anason ve kepekli kimyon üretiminde öne çıktığını kaydetti. Solak, bu iki bitki türü dışında Eber sarısı, Lübnan sediri, çayır otu, zezene, tavşancıl otu, kişniş, pire otu, civanperçemi, uyuz otu, dikenli güzel, merdiven çiçeği, badem, Kafkas ıhlamuru gibi önemli bitkilerin yetiştiğini anlattı.

Afyonkarahisar'da kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin bu açıdan oldukça önemli olduğunu ifade eden Solak, bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması, paketlenmesi, veri tabanı ve etken madde çalışmalarının yapılabileceğini dile getirdi. Dünya üzerindeki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6'sının Türkiye'de bulunduğunu anlatan Solak, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada tıbbi ve aromatik bitki sayısı yaklaşık 20 bin dolayında olup, bunlardan 4 bini yaygın bir şekilde kullanılırken, halen dünyada iki bin, Batı Avrupa'da ise 500 civarında tıbbi bitkinin ticareti kaynaklarda yer almaktadır." dedi.

Solak, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmasına rağmen bu alandaki ihracatının istenilen düzeylerde olmadığını kaydetti. Bitki türü ve çeşitliliği açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu ifade eden Solak, şunları ekledi: "Türkiye dünya genelinde yaklaşık 100 ülkeye tıbbi ve aromatik bitki ihracatı gerçekleştirmektedir. Bu ülkelerin başında Amerika, Almanya, Kanada, Hollanda, Brezilya, Yunanistan, Fransa ve Japonya yer almaktadır. Genel olarak tıbbi ve aromatik bitkiler ham halde ihraç edilmekte ve düşük katma değer oluşturulmaktadır." CİHAN
03 Mart 2015 13:32
DİĞER HABERLER