Türkiye'ye maddi yardım onaylandı, güvenli bölge önerisi ise gündemde yok

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının ardından dönem başkanı Almanya adına açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'nin komşularına 1,6 milyar Euro ek yardım yapılacağını duyurdu.
Başbakan Angela Merkel'in Türkiye'nin üzerinde ısrarla durduğu güvenli bölge önerisini ise reddettiği ifade edildi.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye'deki iç savaşın neden olduğu sığınmacı kriziyle mücadele kapsamında G7 ve Körfez ülkelerinin 1 milyar 600 milyon Euro ek yardım yapacaklarını ve bu paraların aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere dağıtılacağını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) temaslarını sürdüren Bakan Steinmeier, G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısının ardından dönem başkanı Almanya adına New York'ta yaptığı açıklamada, "G7 ve Körfez ülkeleri sığınmacılar için öngörülen yardımların 1 milyar 600 milyon Euro daha artırılması için destek sözü verdiler. Almanya'nın üzerine düşen pay ise 100 milyon Euro olarak belirlendi. Bu ek yardımla Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi Suriyeli mülteci sayısının yoğun olduğu ülkeler desteklenecek." dedi.

Açıklamalarının devamında üzerinde mutabık kalınan ek yardım paralarının BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Gıda Programı gibi BM organizasyonları aracılığıyla Suriyelilere yardım eden ülkelere dağıtılacağını belirten Frank-Walter Steinmeier, "Hedef Suriye'nin komşu ülkelerinin desteklenmesidir." dedi.

Steinmeier, "2. Dünya Savaşı'ndan bu yana olmadığı kadar çok sayıda insan ülkesinden kaçıyor. İçinde bulunulan zor şartlardan ötürü uluslararası yardım örgütlerinin kendileri dahi yardım talebinde bulunuyor. Sığınmacı durumuna düşen insanlara yardım etmek zorundayız, yeni kaçış dinamiklerinin harekete geçmemesi için ve kendi bölgelerinde kalmaları için bunu yapmak zorundayız." ifadesini kullandı.

Uluslararası yardım kuruluşlarının kriz bölgelerindeki yardım eksikliklerini "alarm verici" olarak nitelendirmelerine dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği veya Dünya Gıda Programı gibi örgütlerin sadece para olmadığı için bu yıl sağlık istasyonlarını kapatmaları ve soğuklar karşısında çadırlarını izole edememeleri kabul edilemez." dedi. İlgili örgütlerin finansman eksikliğinin "dramatik boyutlarda" olduğunun altını çizen Steinmeier, mülteci kamplarındaki yardım hizmetlerinin aksatılmamasının zaruri olduğuna dikkat çekti. Uluslararası yardım örgütleri kısa bir süre önce kriz bölgelerinde maddi yardım eksikliğine dikkat çekmiş bu yıl için kurumlarına söz verilen mali yardımların sadece yarısını alabildiklerini ve bu nedenle de Suriye, Ürdün ve Lübnan'da bulunan mülteci kamplarındaki hizmetlerini yarıya indirmek zorunda kalacaklarını duyurmuşlardı.

ALMANYA YARDIMLARINI 1,1 MİLYAR EURO'YA ÇIKARDI

Suriyeli sığınmacılara yarısı insani yardım olmak üzere toplam 1 milyar Euro yardım sözü veren Alman hükümetinin 100 milyon Euro hacmindeki ek yardımı vaadi ile konuyu G7 kapsamında gündeme taşıması BM Mülteciler Komiseri Antonio Guterres tarafından da memnuniyetle karşılandı. Almanya'nın angajmanını "yeni bir inisiyatif" olarak nitelendiren Guterres, uluslararası yardım kuruluşlarının "iflas ettiğini" söyledi.

EN FAZLA EK YARDIM ABD'DEN

Bu arada G7 ve Körfez ülkelerinin üzerinde anlaştıkları ek yardım paketinin içeriği de açıklandı. Buna göre en fazla yardımı 419 milyon dolar ile ABD yapacak. Diğer ülkelerin (bazı) yardım miktarları ise şöyle sıralandı: Hollanda 123 milyon, Suudi Arabistan 100 milyon, İsviçre 71 milyon 700 bin ve Avusturya 10 milyon dolar.

"MERKEL TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE ÖNERİSİNİ REDDETTİ"

Diğer taraftan ise Almanya Başbakanı Angela Merkel, G7 zirvesinde güvenlik politikaları uzmanları olarak yer alan bir delegasyonu dün Başbakanlıkta kabul etti. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Merkel'in Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' oluşturulması önerisine ise sıcak bakmadığı belirtildi. Konuyu gündeme taşıyan Alman devlet destekli DW'nin haber sitesi "Merkel'in konuyla ilgili görüşlerini Hristiyan Birlik partileri meclis grubu oturumunda dile getirdiğini" söyleyerek şunları kaydetti: "Katılımcıların aktardığına göre Merkel, "Türkiye'nin kendisiyle IŞİD arasında bir tampon oluşturma isteği, anlaşılabilir bir durum. Ama yüz binlerce Suriyeli buraya yerleştirilecekse, onların güvenliğinin nasıl sağlanacağına da bakılması lazım." diye konuştu."

SREBRENİTSA UYARISI

Aynı haberde Merkel'in şu ifadelerine de dikkat çekildi: "Güvenliği sağlayamazsak Srebrenitsa'dan da feci bir durum ortaya çıkar. Normal şartlarda bu tür bir güvenli bölge arzu edilir bir durum, ancak Suriye'deki çatışmalar ve Türkiye'nin Kürtlerle yaşadığı çatışma nedeniyle şu an hayata geçirilmesi çok zor." CİHAN
01 Ekim 2015 16:14
DİĞER HABERLER