'Türkiye'de aile içi şiddet ve baskı oldukça yüksek'

'Türkiye'de aile içi şiddet ve baskı oldukça yüksek'

Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, Türkiye'de kadına baskı ve şiddetin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret eden Malhotra, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kadına şiddete yönelik soruları cevaplayan Malhotra, Türkiye'de özellikle aile içi şiddet ve aile içinde yapılan baskı sonucunda ölümlerin fazlalığına dikkat çekti. Dünyanın her yerinde kadının şiddet ve baskıya maruz kaldığını anlatan BM Temsilci, "Dünyanın her yerinde oluyor ama Türkiye'de oldukça yüksek görüyoruz bu tarz olayları." dedi.

Türkiye'de birçok yasa çıkmasına rağmen bu konuyla ilgili oranda azalma olmadığını ifade eden Kamal Malhotra, hazırlanan raporlarda da bu tür cinayetlerin arttığını gözlemlediklerini ifade etti. Bu konunun yasalarla çözülebilecek bir konu olmadığını vurgulayan Malhotra, "Devletiniz bunu bir çevre, yapı olarak değiştirmesi lazım. Ama insanların önce zihin yapılarını değiştirmesi gerekiyor." diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE KADINLARIN HAYATA ATILMA ORANI ÇOK DÜŞÜK'

Dünyanın her tarafında kadına yönelik bir eşitsizlik olduğuna vurgu yapan Malhotra, gelişmiş ülkelerde dahi ev ve iş ortamında kadınlara şiddetin söz konusu olduğunu kaydetti. Türkiye'nin de bundan nasibini aldığını açıklayan BM Temsilcisi Malhotra, şunları söyledi: "Türkiye'deki kadınların hayata atılma oranları yüzde 30 civarında. Ve bu çok düşük bir rakamdır. OECD ülkeleri arasında en düşük rakamdır bu."

'HDP SAYESİNDE KADINLARIN TEMSİL ORANI YÜKSELDİ'

Türkiye'de kadınların politikada çok az yer aldığına dikkat çeken Malhotra, yapılan son seçimde sayının biraz yükseldiğini söyledi. Onun da Halkların Demokratik Partisi (HDP) sayesinde olduğuna işaret eden Kamal Malhotra, "Daha önce yüzde 14 civarındaydı. Şu an 17 civarında olması hala düşük bir rakam. Yüzde 30'lar civarında olması gerekir." açıklamasını yaptı.

'TÜRKİYE'DE KADININ GERİ KALMIŞLIK DURUMU YÜKSEK DÜZEYDE'

Türkiye'de evde şiddetin çok sık rastlanılan bir durum olduğunu açıklayan BM Temsilcisi Malhotra, Türkiye'deki kadına şiddet olayı ve kadının geri kalmışlık durumu yüksek düzeyde olduğundan dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak 5 yıllık dönemde kadına eşitsizliği ve kadınların kalkınmasına yönelik olarak çalışmaları ön sıralara koyduğunu anlattı.
Türkiye'de çok güçlü ve önemli kadınların olduğunu anlatan Malhotra, bunlara örnek olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i gösterdi.

BM SURİYELİLERE YARDIM YAPIYOR

Türkiye'de 1,8 milyon Suriyelinin olduğunu açıklayan BM Temsilcisi Kamal Malhotra, Türkiye'nin bu konuda önemli rol üstlendiğini belirtti. Birleşmiş Milletlerin, devletin isteği doğrultusunda çok fazla yardım yaptığını dile getiren Malhotra, "Geçen 2, 3 yıl içerisinde yarım milyar dolar BM yardım yapmış durumda. 8 BM programı bu konu üzerinde çalışıyor. Gaziantep ve Hatay'da 200 civarında personelimiz çalışıyor. Kampları destekliyoruz. Bazı programlar aracılığıyla yiyecek sağlıyoruz. Suriyeli çocukları eğitim sağlıyoruz. Göçmen kaplarındaki çocukların yüzde 92'si eğitim alıyor şu anda." şeklinde konuştu.

BM kalkınma programı kapsamında Kilis Belediyesi'ne yardımlar yaptığını kaydeden Malhotra açıklamasını şöyle tamamladı: "Kilis'te Türklerden daha fazla Suriyeli var. Sağlık sistemi üzerinde yardım sağlıyoruz. Çok fazla örnek verebilirim. İnsanlar bizim çok fazla yardım yapmadığımızı düşünüyor ama tabii ki, devletiniz daha fazla yardım yapıyor. BM bir şey yapmadığını söylemek doğru olmaz. Ve devlet bizim çok alanda yardım sağlamamıza istekte bulunuyor. Biz Suriyelilere sadece Türkiye'de yardım yapmıyoruz ama Suriye tarafında da yardım yapıyoruz. Biz rakamlarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama bunlar politik çözümler olmadan çözülecek konular değil."



CİHAN

13 Haziran 2015 13:11
DİĞER HABERLER