ABD’li Demokrat Parti Federal Milletvekili ve Kongre İnsan Hakları Kurulu üyesi Lloyd Doggett, özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonlarının protesto edildiği gösteride Türkiye'de yaşanan gelişmelere sert tepki gösterdi.
'Fethullah Gülen’in Hukuk Serüveni' adlı kitabın yazarı Prof. James Harrington ise Türk hükümetinin Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi'ne karşı 28 Şubat taktikleri uygulayarak sivil toplumu sindirmeye çalıştığını vurguladı.
Texas’ın başkenti Austin ve San Antonio’da yaşayan Türk, Boşnak, Arnavut, Kazak, Azeri, Türkmen ve Amerikalıların da destek verdiği gösteri Meclis binasının önünde yoğun katılımla gerçekleşti.Austin Meclis binası önünde Türkçe ve İngilizce okunan basın bildirisinden sonra kürsüye gelen Lloyd Doggett, "Son bir yıl içerisinde orada olanlar çok çirkin." diyerek konuşmasına başladı. Kongre İnsan Hakları Kurulu üyesi Doggett, 14 Aralık gözaltıları ve terör suçlamasıyla yapılan
tutuklamaların 17-25 Aralık’ta ortaya çıkan yolsuzluk skandalıyla aynı zaman dilimine denk gelmesinin tesadüf olmadığını dile getirdi. Doggett, "Ne zamandan beri ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü terörist bir anlam ifade ediyor? Bunu kuvvetli ilişkiler sürdürdüğümüz bir ülkede görmek ve politik özgürlükler hakkında tepkimizi dile getirmemek çok zor." ifadesini kullandı."Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle Türkiye’nin batıdan İslam dünyasına ve özellikle Sovyet yönetimi altında bulunmuş olan Cumhuriyetlere önemli bir köprü, demokratik bir köprü olacağına dair büyük bir ümit vardı." diyen Doggett,
"Bugün Ankara’daki yönetim kendi sınırları içerisinde kendi halkı için demokrasiyi desteklemezken sınırları dışındaki demokrasileri desteklemesi yönünde teşvik edemeyiz." sözlerini sarfetti.
GÜLEN’İN NETAMELİ BİR GÜÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUMFreedom House ve Human Rights Watch’ın Türkiye’yi özgür olmayan ülkeler kategorisine indirdiğini hatırlatan milletvekili Doggett, "Erdoğan’ın ilk seçilmesiyle Türkiye’nin yolsuzluğu arkada bıraktığı ve yeni bir sayfa açtığına dair büyük bir ümit vardı. Türkiye’nin liderlerinin orada kendilerini değil fakat halkını zenginleştireceğine dair bir ümit." şeklinde konuştu.
Türkiye'de Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili muhtemel mahkeme kararına da değinen Lloyd Doggett, "Gülen’in Türkiye’de netameli bir güç olduğunu düşünmüyorum ve kesinlikle iadesini gerektirecek bir kanun ihlali görünmüyor." diye konuştu.
PROF. HARRINGTON: 28 ŞUBAT TAKTİKLERİ UYGULANIYORGösterinin ardından konuşan Texas Sivil Hakları Grubu Başkanı Profesör Doktor James C. Harrington,
"Türkiye çok kritik bir dönemeçte şu an. İki yıl öncesine kadar inanılmaz bir gelişim kaydedilmişti. Şimdi hükümetin bunu geriye çevirmeye çalıştığını ve bir çeşit sivil toplum baskısına döndüğünü görüyorsunuz." ifadesini kullandı.
Gülen’in 28 Şubat sürecinde hakkında başlatılan dava ile ilgili makaleler ve bir kitap yazdığını hatırlatan Prof. Dr. Harrington, "Şu an tam olarak, o zaman yaşananların aynısının gerçekleştiğini görüyorsunuz. Her şey tamamen sivil toplumun sindirilmesiyle ilgili." diye konuştu.
'Fethullah Gülen’in Hukuk Serüveni' adlı kitabın da yazarı olan Harrington, "Bu gerçekten bir anlamda çok tuhaf. Bilmiyorum hükümet bunun ne kadar garip olduğunun farkında mı?
Sivil toplumu sindirmek için geçtiğimiz sefer (28 Şubat) kendisine yöneltilen, birbirine yakın suçlamaları alıyorsunuz, şimdi tam olarak aynı şeyi yapıyorsunuz. Türkiye’deki sivil toplumu bastırmak için aynı 'terörizm' suçlamaları..." şeklinde konuştu.
TERÖRİST GÖRMEK İSTEYEN, SINIRIN ÖTESİNE BAKSIN
Özgür basın gösterisine destek için gelen ve yıllar önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Amerikalı bürokrat Bruce Elfant, "Maalesef Türkiye yanlış yönde gidiyor gibi gözüküyor. Basın özgürlüğü ülkeyi zayıflatmaz; bilakis güçlendirir." tespitinde bulundu.
Türkiye ziyaretinde, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’yla da görüştüğünü söyleyen Elfant, yöneltilen terör suçlaması için, "Türk hükümeti gerçek terörist görmek istiyorsa sınırın ötesine baksın." uyarısında bulundu.
TEXAS, TEK SES, TEK TÜRKİYE!Meclis binası önünde özgür basın gösterisi için toplanan grubun taşıdığı 'Teksas, Tek ses, Tek Türkiye', 'Herkes sussa Zaman susmaz', 'Hidayet Karaca dışarı, hırsızlar içeri', 'Tek Türkiye burada', gibi Türkçe dövizler dikkat çekenlerden bazılarıydı.
CİHAN