Türkiye’de devlet kademelerinden uzaklaştırmalar endişe verici

Türkiye’de devlet kademelerinden uzaklaştırmalar endişe verici
Başbakan Angela Merkel (CDU), Türkiye’de darbe girişimi sonrası devlet kurumlarında başlayan işten atılma dalgasının endişe verici olduğunu açıkladı. “Türkiye’de şuan olanlar için net eleştiriler var“ diyen Merkel, hukuk devletinin kurallarına uyulması çağrısı yaptı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Özdemir, AKP ve Erdoğan taraftarlarının şiddet eylemlerine müsaade edilmemesini istedi.
Türkiye’deki darbe girişimi sonrası yaşanan hukuksuzca onbinlerce insanın devlet kurumlarından uzaklaştırılması Almanya’da endişe ile takip ediliyor. İnsanların işten uzaklaştırılmalarının endişe verici olduğunu dile getiren Merkel, “Türkiye’de şuan olanlar hakkında net eleştiriler var“ ifadesini kullandı.

Devlet kurumlarından uzaklaştırılanlar arasında darbe girişiminin yaşandığı gece darbeye karşı duran insanların varlığına dikkati çeken Merkel, “Şimdi benim anlayışıma göre bu insanların kendi haklarına dikkat edilmesini bekleme hakları var. Bu nedenle biz bunlar büyük bir endişe ile takip edeceğiz“ dedi.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert da geçen haftaki basın toplantısında binlerce hakim, öğretmen ve profesörün uzaklaştırılmasının temel hukukla uyuşmadığını vurguladı. Başbakan Merkel’in Erdoğan ile telefonlaştığını hatırlatan Seibert, Merkel’in Erdoğan’a alınan tedbirlerin bir kısmından derin endişe duyduğunu, atılan bazı adımların hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını ve orantılılık ilkesini dikkate almadığını aktardığını söyledi. Başbakan Angela Merkel de, İngiltere Başbakanı Theresa May ile düzenlediği basın toplantısında “Endişelerimi telefonda Erdoğan’a aktardım“ ifadelerini kullandı.

Cem Özdemir: Erdoğan taraftarlarına kırmızı çizgi belirlensin

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya’daki Erdoğan ve AKP taraftarlarının bazılarının şiddet ve nefret söylemleri içeren eylemlerine müsaade edilememesini istedi.

Erdoğan taraftarlarının, muhalifleri baskı ve korku altına alınmaları girişimlerine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Özdemir “Tabi ki Erdoğan taraftarlarının da Almanya’da protesto hakkı var. Bu demokrasinin bir parçası. Fakat kırmızı çizginin olduğu yer var. Şiddet ve hoşgörüsüzlüğün, başka şekilde düşünenlerin baskı ve korku altına alınmaya çalışıldığı yer kırmızı çizgidir. Ne zaman iş yerine saldırılar başlar, Türkiye’de olduğunu gibi burada da olası rejim karşıtlarının listeleri hazırlanması çağrıları yapılırsa orada bir ‘durun‘ mesajının güçlü şekilde verilmesi gerekiyor“ dedi.

Bild am Sonntag’a konuşan Özdemir, Almanya’da Türkler arasında radikalleşen gruplara dikkati çekti. Özdemir, Almanya’da İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketi gibi Türk toplumunda da “Türk Pegidası’nın“ oluştuğunu ve ciddiye alınması gerektiğini iddia etti.
25 Temmuz 2016 14:22
DİĞER HABERLER