Güneydoğu'daki sağlık hizmetlerindeki olumlu gelişmelere bir yenisi daha eklendi.
Diyarbakır'daki özel bir hastanede kalp durdurulmadan koroner bypass ameliyatı yapıldı. Türkiye'de ilk olan ameliyat dünyada şimdiye kadar sadece 9 kez uygulanmış.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Fehime Çiçek, şiddetli göğüs ağrısı şikâyetiyle Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi'ne başvurdu. Bütün iç organları ters tarafta olduğu belirlenen hastada yapılan ilk kontrollerinde iki damarında tıkanıklık tespit edildi. Özel Veni Vidi Hastanesi doktorları Fikri Kutlay, Cantürk Çakalağanoğlu, Mahir Çiftçi ve Hacı Çiftçi tarafından hastaya cerrahi müdahale yapılmasına karar verildi. Kalp durdurmadan koroner bypass ameliyatı yapıldı. Başarılı geçen ameliyattan sonra 56 yaşındaki Fehime Çiçek sağlığına kavuştu.
Operasyonu gerçekleştiren doktorlar ameliyattan sonra Türkiye'de ilk olan kalp durdurulmadan bypass ameliyatını anlattı. 8 bin kişiden birinin kalbinin sağ tarafında olabileceğini belirten Opr. Dr. Fikri Kutlay, yaptıkları operasyonun Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret etti. Çalışan kalpte koroner bypass ameliyatının dünyada şimdiye kadar 9 kez yapıldığını hatırlatan Kutlay, her zaman alıştıkları durumun dışına çıktıkları için heyecanlandıklarını kaydetti. Kutluay, "Biz daha önce durdurularak koroner bypass ameliyatı yaptık. Ancak bu defa kalp çalışır durumdayken operasyonu gerçekleştirdik." dedi. Doktorlar, kalp durdurulmadan yapılan ameliyat sonrasında hastanın daha çabuk toparlandığını belirtti.
Organlarının ters tarafta olduğunu 5 yıl önce öğrendiğini anlatan 13 çocuk annesi Fehime Çiçek, ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini, hiç bir problem yaşamadığını dile getirdi. Ameliyatı yapan doktorlara teşekkür eden Çiçek, "Ameliyattan çok korkuyordum. Ama şuan çok iyiyim." sözlerini kaydetti.
CİHAN