Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre 2005-2015 Haziran ayı arasında meydana gelen trafik kazası sayısı 10 milyon 357 bin. Bu kazalarda ölen kişi sayısı 42 bin 420, yaralı sayısı ise 2 milyon 264 bin 441 kişi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'de yaşanan trafik kazalarının nedenlerinin, uygulanan ulaşım politikalarının kazalara etkilerinin ve bu konuda hükümetin yetersizliklerinin araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen araştırma önergesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre 2005-2015 Haziran ayı arasında meydana gelen trafik kazası sayısının 10 milyon 357 bin, bu kazalarda ölen kişi sayısının 42 bin 420, yaralı sayısının ise 2 milyon 264 bin 441 kişi olduğu hatırlatıldı.
Bu verilere Temmuz 2015 tarihi ve bu tarihe denk gelen Ramazan ve Kurban Bayramında yaşanan trafik kazlarının eklenmediğinin dile getirildiği önergede, Ramazan Bayramında yaşanan trafik kazlarında bayramın ilk gününden itibaren meydana gelen trafik kazalarında toplamda 73 kişi hayatını kaybettiği, 414 kişinin de yaralandığı ifade edildi.
Bu Kurban Bayram tatilinin başlamasından bu yana yurdun dört bir yanında meydana gelen trafik kazasında, toplam 134 kişinin hayatını kaybettiği, 816 kişinin de yaralandığının anlatıldığı araştırma önergesinde, "Ülkemizde yaşanan trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Trafik kazalarının nedenlerinin, uygulanan ulaşım politikalarının kazalara etkilerini ve bu konuda hükümetin yetersizliklerinin araştırılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104. ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.
Ülkemizde yıllardır yaşanan trafik kazaları maddi ve manevi hasarlara neden olmaktadır. Trafik kazaları sonucu her yıl çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Kimi kazalar ise psikolojik travmalar yaratmaktadır. Alınan tedbirler ya da alındığı düşünülen tedbirler yetersiz kalmaktadır.
Trafik kazaları ve sonucunda yaşanan kayıpları kamuoyuna trafik canavarı gibi bir kelime oyunu ile anlatmak, sorunun kökenine inilmeden, kolaycı bir yaklaşımla olayı incelemek demektir. Yanlış ulaşım politikaları ve sürücü eğitimlerinde uygulanan hataları görmezden gelerek kelime oyunları ile sorunu sadece öteleyebilirsiniz. Doğru ve yapılması gereken ülkemizin ulaşım ve trafik politikalarının yeniden gözden geçirilmesi olacaktır. Yeni yapılan ya da iyileştirilen karayollarının trafik kazalarını azaltacağı düşüncesi kabul edilebilir değildir, gelişmiş ülkelerin yolcu ve yük taşımacılığı için demiryolları, hava yolları ve deniz yollarına yatırım yaptığı ve bu sayede güvenlik, zaman ve ekonomik açıdan kazançlar sağladığı görülmektedir. Ülkemizde ise yanlış ulaşım politikaları nedeni ile yıllardır sadece karayolu taşımacılığına önem verilmekte ve diğer alternatifler göz ardı edilmektedir. Sürücülerin bilinçlendirilmesi, karayolu altyapılarının ve onarımlarındaki ihmaller, trafik denetimlerinin yetersizliği, trafiğe elverişsiz araçların denetimsizliği gibi birçok faktörün birleşimi ülkemizde trafik sorunu oluşturmaktadır. Yapılan köprüler, duble yollar, viyadükler vb. yapılar altyapının sadece görülen kısmıdır, inşa edilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden ülkemizde asfalt yollarda göçükler oluşmakta, yağan ilk yağmurda birçok karayolunda su birikintileri belirmektedir.
Yük taşımacılığı için kullanılması gereken araçlarda mevsimlik işçiler taşınmakta ve acı olaylara sebebiyet vermektedir. Geçmiş hükümetlerin ve son yıllardaki hükümetlerin ulaşım politikalarında aynı hatalı yöntemi takip etmeleri ve bu hatada ısrar etmeleri sonucu trafik kazalarında birçok vatandaşımız halen daha hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Trafik kazaları sonucu oluşan maddi hasarlar ise ülke ekonomisine etki etmektedir. Trafik kazalarının sebebinin araştırılması, uygulanan ulaşım politikalarının trafik kazalarına etkilerinin belirlenmesine ve trafik kazalarının asgari seviyelere indirgenmesi için alınacak tedbirlerin araştırılması hususunda Meclis Araştırılması açılması gerekmektedir." denildi.
CİHAN